hirdetés
hirdetés

Gépelemek

Fej fej mellett a kopástani vizsgálatokban

Kísérletek sora bizonyítja, hogy a kopástanilag optimalizált szálanyagok kopásállósága felveszi a versenyt a normál szálanyagok és a fröccsöntött alkatrészek jellemzőivel.

 

hirdetés

Hogyan viselkednek a kopástani szempontból optimalizált szálanyagok a 3D-nyomtatásban használt normál anyagokhoz képest? És vajon az is igaz, hogy a nagy teljesítményű műanyagból nyomtatott alkatrészek nem annyira ellenállók a ledörzsölődéses kopással szemben, mint a fröcsöntött elemek? A motion plastics termékek szakértőjeként ismert Igus saját tesztlaborjában most utánajárt ezeknek a kérdéseknek. Az eredmények egyike igazi meglepetésnek bizonyult.

Kopásállósági vizsgálatok a tesztlaborban (forrás: Igus)
Kopásállósági vizsgálatok a tesztlaborban (forrás: Igus)

A nagy teljesítményű műanyagok és az additív gyártás képében két olyan korszerű technológia találkozik, amely együtt alkalmazva maximális tervezési szabadságot és ezzel egyidejűleg kiváló kopásállóságot ígér. Az Igus tesztlaborjában ezúttal az Igus Iglidur J260 anyagból készült, kopástanilag optimalizált szálanyagai mérettettek meg a 3D-nyomtatásban használt hagyományos szálanyagok (ABS) és az ugyanazon Igus anyagból készült fröccsöntött elemek ellenében. A cég saját tesztlaborjában több hónapon keresztül végeztek és értékeltek ki egyenes vonalú és forgó tesztmozgásokat mind edzett, köszörült acélból, mind pedig rozsdamentes acélból készült tengelyeken. Mivel a kenés- és karbantartásmentes, nagy teljesítményű műanyagokat alkalmazó additív gyártás még viszonylag fiatal szakterület, az Igus GmbH anyagszakértői sem tudták előrejelezni a kísérlet eredményét.

Az optimalizált szálanyag megállja a helyét

Az eredmény meglepő volt. A teszt azt mutatta ki, hogy a kopástani szempontból optimalizált szálanyagból nyomtatott siklócsapágyak kopásállósága a forgó és az egyenes vonalú mozgással folytatott kísérletek során egyaránt a klasszikus fröccsöntött elemekével összevethető mértékű volt, ráadásul mindkét tengelytípuson. Ezáltal kijelenthető, hogy a nyomtatással készült alkatrészek kopásállóság tekintetében alig maradnak el a fröccsöntött elemektől. A tesztek során az is újra bizonyítást nyert, hogy a kopástanilag optimalizált szálanyag súrlódási értékei pont a 3D-nyomtatásban használt hagyományos anyagokéihoz képest bizonyulnak különösen alacsonynak.

Egyedi és kisszériás alkatrészek nyomtatása is lehetséges
Egyedi és kisszériás alkatrészek nyomtatása is lehetséges

Ez annyira igaz, hogy az ABS és a kopástanilag optimalizált szálanyag rozsdamentes tengelyen végzett forgómozgást szimuláló összehasonlító tesztje során az ABS-ből készült alkatrész konkrétan tönkrement, míg a kopástanilag optimalizált szálanyag jellemzőinek a kopás hatására bekövetkező romlása továbbra is kis mértékű maradt. Ezekkel a valós körülményeket szimuláló kísérletekkel a tesztelők ismét bizonyítani tudták, hogyan használják ki mozgás közben az erősségeiket a motion plastics anyagok, még 3D-nyomtatás során is. Ezáltal a nyomtatott alkatrészek – például siklócsapágyak vagy csigakerekek – közvetlenül beépíthetők, és gond nélkül használhatók ipari célokra.

Az additív gyártás mint következő lépés

Az Igus számára az additív gyártás egy következő lépését jelenti annak a folyamatnak, amelynek célja a maximális tervezői szabadság biztosítása kenés- és karbantartásmentes műanyagok segítségével. A motion plastics anyagok szakértőjeként számon tartott Igus már tavaly bemutatta a világ első, 3D-nyomtatókhoz használható, kopástani szempontból optimalizált szálanyagát, mostanra pedig összesen négytagúra bővítette ezt az anyagcsaládot. A hannoveri vásár óta emellett az Igus 3D-nyomtatószolgálatot is üzemeltet. Az ügyfelek megkereshetik az Igus-t 3D-s nyomtatási feladataikkal, és rövid időn belül, mindenféle bonyodalom nélkül átvehetik kinyomtatott alkatrészeiket. A nyomtatott alkatrészek szállítási ideje főként attól függ, mennyire bonyolult az egyes alkatrészek felépítése, azonban itt is cél az akár 24 órán belüli kiszállítás.

(forrás: Igus/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés