hirdetés
hirdetés

Ezt még Mr. Bean is díjazná!

Utazás a négydimenziós szimulátorral

A kalandra vágyók feszültségüket palástoló széles mosollyal és erőltetett önbizalomról árulkodó túlhatározott mozdulatokkal szállnak be, hogy rövidesen az átélt „megpróbáltatásoktól” határozottan komorabbra fordult és a kétségtelen megkönnyebbülés jeleit tükröző arckifejezéssel kászálódjanak ki – ez az általános kép fogadta azt a folyamatosan szép számú kalandvágyó várakozót, akik ki akarták próbálni az idei Mach-Tech gépipari szakvásár egyedülálló látványosságát, a RoboCoaster 4D szórakoztatószimulátort.

hirdetés

A több mint 100 évvel ezelőtt hegesztési megoldásokra alapított és máig is ezt az irányvonalat továbbvivő, ám mostanra más területeken, így főként az ipari robotok világpiacán is meghatározó pozíciót kivívó augsburgi KUKA cég szolgáltatta a május 17. és 20. között megrendezett Mach-Tech szakvásár attrakcióját. A Hungexpo vásárközpontjának D pavilonját elfoglaló hegesztés- és robottechnikai szekció keretében mutatták be először Magyarországon a világ egyetlen személyszállításra engedélyezett és a szórakoztatóiparban nagy népszerűségnek örvendő robotját.

A szórakoztatásban is töretlen a fejlődés

Bár évekkel ezelőtt még nagy szenzációt jelentettek az autóversenyzést, hódeszkázást, vadvízi evezést, sivatagi motorozást, hullámvasutazást és hasonló különleges szórakozásokat és a szükségképpen velejáró borzongást imitáló, a jelenlegieknél jóval egyszerűbb szimulátorok (gondoljunk csak „doktor” Bean unott arckifejezésére a körülötte sikongató közönség soraiban Az igazi katasztrófafilm szimulátormozis jelenetében), mára azonban igény van a még többet, hátborzongatóbbat nyújtó szimulációs szórakoztatásra.

Ezzel a trenddel igyekezett lépést tartani számos új innováció beépítése révén a KUKA cég a RoboCoaster 4D Simulator kifejlesztése során. E sorok írójának – akinek kevéske ellenérzésén hamar felülkerekedett a különleges élmény ígérete – szintén volt alkalma a szórakoztatóiparban már régóta használatos RoboCoaster új nemzedékének kipróbálására.

Az elnevezésben szereplő négy dimenzió arra utal, hogy immáron a szimulátoroknál kötelező 3D után, azaz az összehangolt képi, hang- és mozgáseffektusokon kívül a ventilátorral keltett vezérelt és az átélt történéseket tökéletesen aláfestő légmozgásokkal teszik maradandóvá az élményt.

A magasba repít
A magasba repít
A hat szabadságfokú, 500 kg teherbírású robot karjára felszerelt gondolákban két személy foglalhat helyet, akiknek a bátorságát a többszöri teljes átforduláson kívül próbára teszi az is, hogy a hasonló szórakoztatóipari látványosságoktól eltérően a kabin nem teljesen zárt, a szabadon lévő kar és láb a mozgások során „önálló életet él”, és ez már magában is a védtelenség érzését kelti. Az utas a közvetlenül előtte lévő biztonsági zárótető 20 hüvelykes LCD képernyőjén követi a kaland képsorait, miközben a többi effektus is tökéletesen hat az érzékszervekre. 

Nem öncélú fejlesztés

Az igen széles palettán mozgó ipari robotjairól jól ismert fejlesztő és gyártó a berendezéssel mintegy kitérőt tett a szórakoztatóipar felségterületére, ami azonban korántsem jelent olyan nagy eltávolodást az üzemi környezetektől – tudtuk meg Edmund Bahrtól, az összes mintegy 2300 dolgozót foglalkoztató KUKA Robotics magyarországi leányvállalata, a csaknem 850 munkatársat, ezek közül több mint hatszázat a termelésben alkalmazó KUKA Robotics Hungária ügyvezető igazgatójától a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Erős impulzusok
Erős impulzusok
– Az ilyen szórakoztatórobotok fejlesztését elsősorban a legújabb innovációk, hovatovább a „hóbortos ötletek” kipróbálása inspirálja, és nagyon jó kísérleti terepet jelentenek a robotok és az emberek együttműködésének kiszélesítésére. Tíz évvel ezelőtt még a termelésben dolgozó robotokat védőkerítés vette körbe, és a berendezéseket biztonsági érzékelőrendszer azonnal leállította, ha valaki ezen a védősávon belülre került. Mára egyértelmű igény mutatkozik arra, hogy összhang alakuljon ki a gépi és emberi munkavégzés között, robot és ember párhuzamosan és ezzel hatékonyabban tudja végezni egymással együttműködve a munkáját, természetesen a legnagyobb biztonság mellett – válaszolta a szimulátorfejlesztés mozgatórugóira irányuló kérdésünkre a hazai leányvállalat első embere.

Az emberek robotos mozgatásának gyakorlati igénye már ma is fellelhető többek között az orvostechnikában, ahol például a sugárkezelés előtt a pácienst egy robot mozgatja kíméletesen és nagy pontossággal az előírt helyzetbe, majd egy másik robot hajtja végre magát a kezelést. E folyamatoknak pedig szinte az előszobájaként értelmezhető a maximális biztonságot garantáló védőberendezésekkel ellátott, a legfinomabb összehangolt mozgásokra képes utasszállító szórakoztatórobot.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[90359] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés