hirdetés
hirdetés

Nanokristály

Ez az éjjellátó fólia bármilyen szemüvegre felvihető

A maga nemében úttörő nanokristály alapú éjjellátó technológiát fejlesztettek ki az Ausztráliai Nemzeti Egyetem (ANU) tudósai.

hirdetés

Az újdonság tulajdonképpen egy, a szemüveg lencséjére szűrőként felvihető fólia, amelynek csupán egy egyszerű lézerre van szüksége ahhoz, hogy az infravörös fényt a viselője által látható képekké alakítsa.

A speciális film alapját egy már évek óta kifejlesztés alatt álló, nanokristályos technológia képezi.

A nanokristályok az emberi hajszálnál több százszor vékonyabb molekulatömbök, és egyik jellegzetes tulajdonságuk, hogy az infravörös fény fotonjait a látható spektrum nagyobb energiájú fotonjaivá alakítják.

2016-ban a csapatnak egy ilyen nanokristályt egyszer már sikerült egy üvegsíkra applikálni. Mint kiderült, ez volt az első lépés a sok apró kristályt integráló és az emberi szem fényérzékelését megváltoztató fólia létrehozása felé.

Forrás: Jamie Kidston

A film működéséhez egyébként nincs szükség áramforrásra, csak egy apró lézerre – a nanokristályok ezen eszköz sugara és a beérkező infravörös fény kombinációjával alkotják meg a sötétben is látható képeket.

Az új találmány felhasználása a hadászat területén különösen kézenfekvő lehet, a katonáknak a hadszíntéren ugyanis mindmáig ormótlan és jelentős áramigényű éjjellátó szemüvegekre kell hagyatkozniuk, hogy rossz fényviszonyok mellett is eligazodhassanak.

A speciális fóliát részletesen bemutató tanulmány az Advanced Photonics nevű folyóirat hasábjain látta meg a napvilágot.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: New Atlas)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[273154] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés