hirdetés
hirdetés

CAM

Esprit 2015: a szerszámgépgyártók ajánlásával

A DP Technology által fejlesztett Esprit önállóan alkalmazható CAM-megoldás, amely gyakorlatilag bármely CAD-szoftverből származó modellt képes közvetlenül megmunkálni. Elsősorban azoknak a gyártóknak ideális, akiknél nem a tervezés, hanem a gyártás kapja a fő hangsúlyt, jellemzően többféle CAD-formátumból dolgoznak, illetve különböző szerszámgépekkel rendelkeznek.

hirdetés

A DP Technology szorosan együttműködik a gépgyártókkal, mint például a DMG Mori, a Mazak, az Okuma, az Ona, a Haas, a Citizen, a Sodick vagy az Agie Charmilles vállalatokkal. A vezető gyártókhoz a DP Technology szakembereket helyez ki, hogy közösen alakítsák ki a szerszámgépeket „csúcsra járató” optimalizált CNC-programozói környezetet, a posztprocesszorokat és a gépszimulációt az Espritben. Esprit-megmunkálások sokasága élőben tekinthető meg a legkülönbözőbb gyártók gépein.

Megmunkálás minden CAD-geometriából vagy anélkül

Az Esprit képes a piac meghatározó CAD-rendszereiből – Creo (Pro/Engineer), CATIA, Solidworks, Inventor, UG NX, Solid Edge – közvetlenül modelleket beolvasni. Ezzel megtakarítható az utólagos javítás, és elejét lehet venni a legtöbb programozási nehézségnek. Az FX-technológiának köszönhetően a szoftver felismeri a CAD-rendszer építőelemeit, vázlatait, és automatikusan kiválasztja az azoknak megfelelő gyártási szekvenciákat a beépített tudásbázis alapján. Ha kapott modell nélkül kell egy terméket gyártani, lehetőség van a beépített testmodellező rendszerrel a 3D-s modellek elkészítésére is, vagy drótvázból dolgozni 2D-s geometriából.

A ProfitMilling HSM-technológiával akár ötszörösére nőhet a szerszám élettartama, és 75 százalékos ciklusidő-csökkenés is elérhető (forrás: DP Technology)
A ProfitMilling HSM-technológiával akár ötszörösére nőhet a szerszám élettartama, és 75 százalékos ciklusidő-csökkenés is elérhető (forrás: DP Technology)

Esprit KnowledgeBase – tudásbázis-alapú megmunkálás

Az Esprit egyik legnagyobb erőssége a magas szintű automatizálás. A szoftverhez eleve biztosítanak egy kiterjedt gyártási tudásbázist, amely tartalmazza a preferált szerszámokat, azok kiválasztási logikáját. A szerszámokhoz anyagfüggő előtolási és forgácsolásisebesség-adatok tartoznak. A különböző megmunkálástípusokhoz iparági jó gyakorlatok alapján alapértelmezéseket és bevált megmunkálási folyamatokat kínál fel, amelyek természetesen felülbírálhatók. A beépített, gyári tudáselemek sajátokkal bővíthetők, így maximálisan az adott cég adottságaira szabható a rendszer. A szabály- és kifejezésépítővel megadható, hogy az Esprit hogyan adaptálódjon a különböző geometriákhoz.

ProfitMilling: 75 százalékos ciklusidő-csökkenés és ötszörös szerszámélettartam

Az Esprit szabadalmaztatott HSM nagyolótechnológiája, a ProfitMilling a nevéhez hűen drasztikusan javítja a gyártás profittermelő képességét. A technológia erejét a következők adják:

  • a szerszámra alkalmazható legnagyobb axiális fogásvételt tesz lehetővé, így kevesebb fogásból bontható ki az adott üreg,
  • a lágy mondatváltások és trochoidal pályaalakok alkalmazása, valamint a relatíve kicsi radiális fogásvételek miatt közel állandó a szerszámterhelés,
  • a szoftver az előtolást folyamatosan, pontról pontra maximalizálja a szerszámpályákon belül,
  • a szerszám palástéle folyamatosan a lehető legnagyobb fogásban van, így a teljes élhossz egyenletesen kopik, ami szerszámélettartam-növekedést eredményez,
  • a fentiek miatt a szerszámgépre is kisebb dinamikus erők hatnak, így annak is nő az élettartama.

A gyakorlat is igazolja, hogy akár 75 százalékkal is csökkenthető a ciklusidő, és egyben ötször tovább használhatók a szerszámok. Ez hatalmas versenyelőnyt jelent mind a gyártási időt, mind a költségeket tekintve.

Alkatrészek és szerszámok marása egyetlen környezetben

Régebben az Esprit elsősorban az alkatrészgyártásra koncentrált. Pár éve azonban a DP Technology felvásárolta a kimondottan autóipari szerszámgyártásra szakosodott olasz Auton nevű szoftvert, és a haladó három-öt tengelyes felület marófunkcióit beintegrálta az Espritbe. A ProfitMilling nagyolás és az új szabad formájú simítási lehetőségek ma különlegesen erős kombinációt jelentenek, legyen szó prizmatikus alkatrészek vagy komplex, szoborszerű felületek megmunkálásáról.

A magyar nyelvű felhasználói felület még komfortosabbá teszi a szoftver használatát
A magyar nyelvű felhasználói felület még komfortosabbá teszi a szoftver használatát

Eszterga-megmunkálóközpont programozása

Minél komplexebb egy gyártógép, annál jobban kidomborodnak az Esprit előnyei. A szoftver egyaránt hatékonyan támogatja a három-öt tengelyes szimultán szabadkontúros marást, valamint az ellenorsós, többfejes szinkronizált programozást. Az {{a, b, c, x, y, z}} tengelyek bármely konfigurációja hatékonyan programozható. Az ilyen komplex gépeknél különösen fontos a jó minőségű posztprocesszor és a megbízható gépszimuláció. A szoros gépgyártói kapcsolatok miatt az Esprit-felhasználók gyorsan munkára foghatják a megvásárolt gépeket.

2–22 tengelyes esztergálás, svájci esztergák

Az Esprit átfogó megoldást nyújt a hagyományos és a többtengelyes esztergáláshoz. A gyártásban az egyik legnagyobb kihívást a többrevolveres, többorsós svájci esztergák programozása jelenti. Az Esprit akár 22 szimultán tengelyt is tud kezelni, közvetlen Citizen-, DMG-, Star-, Maier-, Miyano-, Tornos-, Tsugami-támogatással.

Az Esprit a legkomplexebb svájci esztergákat is hatékonyan programozza
Az Esprit a legkomplexebb svájci esztergákat is hatékonyan programozza

Kettő-öt tengelyes huzalszikra-forgácsolás

A szoftver automatikusan kezeli a huzalbefűzési és -elvágási folyamatokat, valamint az olyan gépi funkciókat, mint az öblítés, a tankfeltöltés vagy a leeresztés. Könnyedén programozhatók vele a fröccsszerszámoknál, süllyesztékeknél járatos komplex fokos vágások. A szoftver extrém gyorsan generálja a 4 tengelyes kontúrciklusokat. Az Esprit a különböző gépekhez gépspecifikus felhasználói felületet biztosít.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés