hirdetés
hirdetés

VR

Érezd a virtuális valóságot!

A Northwestern University kutatói új, vezeték nélküli rendszert fejlesztettek ki, amely érzékelhetőséggel dobja fel a virtuális valóság (VR) élményeket. Ez a platform nemcsak új dimenziókat ad a távolsági kapcsolatokhoz és a szórakozáshoz, de implantátumokat is képes érzékszervi visszacsatolással ellátni.

hirdetés

A szemhez és a fülhöz viszonyítva a bőr egy viszonylag alulreprezentált érzékszervi felület a VR és AR technológiákban. A Nature nemrég közzétett jelentése ismertet egy új, vezeték nélküli interfészt, amely patchként viselve a bőrünkön, érintésre érzéseket közvetít. 

A két vezető fejlesztőnek – John Rogers és Xiao-ming Tao – sikerült elkészítenie egy kényelmes és rugalmas felületet, amely rezgő részek formájában van elhelyezve egy puha, rugalmas anyagban, amely rálapul a bőrre. Számos anyagot, energiaellátási stratégiát és kommunikációs sémát használtak és létrehozták az elektronikus rendszerek vezeték- és akkumulátor nélküli platformját, valamint egy hordható, puha interfészt.

A bőrrel integrált, vezeték nélküli haptikus (érintéses) felületet gyakorlatilag VR-bőrnek tekinthetjük, amely elektronikusan programozható és kényelmes érzékszervi bemenetet biztosít a test felé egy beágyazott, vibráló  eszköz révén – ez számos esetben nagyon hasznos is lehet. Képzeljük el, hogy egy művégtaggal felemelt tárgynak éreznénk a textúráját, vagy eleve azt, hogy megfogjuk. Egy videójátékban nem csak látnánk, hogy lelőttek minket, de éreznénk is a játéklövedéket.

Ez a kis aktuátor érzékeket ad minden VR-élményhez
Ez a kis aktuátor érzékeket ad minden VR-élményhez

A távérintés úgy történik, hogy a patch wireless-el csatlakozik az okostelefon vagy táblagép érintőképernyő felületéhez, és amikor a felhasználó megérinti az kijelzőt, ezt az érintési mintát továbbítja a patchen keresztül a bőr felé. Ha például a felhasználó "X" mintát rajzol az érintőképernyőn, akkor az eszközök egyidejűleg és valós időben "X" alakú érzékszervi mintát hoznak létre a vibrációs interfészen keresztül a bőr felé. Különböző távoli helyekről folytatott videóbeszélgetés során a barátok és a családtagok elérhetik és gyakorlatilag megérinthetik egymást – elhanyagolható késleltetéssel.

 

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Nature News)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés