hirdetés
hirdetés

Interjú Pintér Kinga járműmérnökkel

„Eredményesebb a nők és férfiak közös munkálkodása”

Pintér Kinga egy magabiztos fiatal nő, sikeresen halad a munkájában, a céljai hamarosan külföldre viszik, hogy még többet tudjon a szakmájáról. Mérnök, és ma már talán azt sem kell leírni, hogy mérnöknő. Kolléga a kollégák között.

hirdetés

A legtöbb mérnöknőről kiderül, hogy már gyerekként is izgatták a műszaki dolgok. Esetedben hasonlóan történt?

Mindig is érdekeltek a „fiús” játékok, a legó, a barkácsolás, az autók, később a technológia. A gimnáziumban az erősségem a matematika és a fizika volt, biztos voltam benne, hogy mérnök szeretnék lenni, ráadásul a családomban volt építészmérnök, közlekedésmérnök is, így a mérnöki pálya nem volt idegen. Szeretem a kihívásokat, a gépészmérnöki szakot választottam, mert nőként egy ilyen pályán helytállni elég nagy feladatnak tűnt. Fontos volt a tanulmányaim során a nyelvtanulás is; angol–magyar két tannyelvű gimnáziumba jártam, emellett németül is megtanultam.

Az Audinál dolgozni sokak álma. Hogyan sikerült fiatal mérnökként állást kapnod egy ilyen innovatív munkahelyen?

Az egyetemen gépgyártás-technológusi oklevelet szereztem, de már az alapképzés alatt elkezdtem dolgozni az Audinál gyakornokként a minőségbiztosítás területén. Itt is írtam a diplomamunkámat az R4 dízelblokksor átépítéséről. Az alapképzés befejezése után aztán szerettem volna még tanulni, ezért jelentkeztem mesterképzésre járműmérnöknek. Ezt a szakot Győrben, a Széchenyi István Egyetemen végeztem belső égésű motorok szakirányon, német nyelven. A mesterképzés ideje alatt továbbra is gyakornokként dolgoztam, ekkor már a motorfejlesztés területén. Ez idő alatt elnyertem az Audi Hungaria ösztöndíját, a Jövő Mérnökei Ösztöndíjat, amely anyagi és szakmai támogatást is jelentett, illetve a társaimmal együtt személyre szabott figyelmet kaptunk, egy tapasztalt mentor segítette a mindennapjainkat. Első körben a kísérleti mérnökök támogatása volt a feladatom, majd pár hónap után más munkát kaptam a motorzajvizsgálat területén. Itt majd két évig voltam gyakornok, folyamatosan együtt dolgoztam a mérnökökkel, így nagyon értékes tapasztalatokra tehettem szert a zajvizsgálat terén. A gyakornoki évek után főállású munkatársként is felvettek az akusztikai részlegre a motorfejlesztésen, a feladatom az 1,2 és 1,4 l-es motorok zajvizsgálata volt. Különböző méréseket végeztem motorvizsgáló padokon, illetve autókban is. Elég rövid időn belül lehetőséget kaptam, hogy a szakterületen a szegmensvezető mellett asszisztensként dolgozhassak. Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mert ezáltal átfogóbb képet kaphatok az egész vállalat működéséről, és bepillantást nyerhetek a vezetők mindennapi munkájába.

„Sokat jelent, hogy önállóan dolgozhatok, szabad kezet kapok, ugyanakkor, ha segítségre van szükségem, bátran kérdezhetek” (forrás: Audi)
„Sokat jelent, hogy önállóan dolgozhatok, szabad kezet kapok, ugyanakkor, ha segítségre van szükségem, bátran kérdezhetek” (forrás: Audi)

Jelentős változást hoz a jövő év az életemben; rezidensként az Audi központjában, Ingolstadtban fogok tevékenykedni. Visszatérek kicsit a szakmába, a kinti járműfejlesztésen fogok akusztikai területen dolgozni. Fontos számomra, hogy a szakmát teljes mértékben elsajátítsam, és úgy gondolom, erre a külföldi kiküldetésem során lehetőségem lesz.

Egy hihetetlenül izgalmas területen dolgozol. Számodra mi benne a legvonzóbb?

Ez a cég messzemenőkig támogatja a szakmai fejlődést, és megteremti annak lehetőségét, ráadásul az elméleti tudás gyakorlati kamatoztatása is adott. Ráadásul itt állandóan a legújabb technológiákkal dolgozhatunk. A fejlesztés egy kiemelt terület, ahol az innovációra folyamatosan nagy hangsúlyt fektetnek, számos olyan projektben vehetek részt, amely a jövőbe mutat, úgy, hogy sokaknak még csak tudomásuk sincs arról, hogy egyáltalán elindultak az adott irányú fejlesztések. A területen vegyesen vannak magyar, illetve német kollégák, így a megbeszélések jelentős része németül zajlik, tehát a német nyelvtudásomat folyamatosan fejleszthetem.

Pontosan milyen feladataid vannak az Audinál, miért felelsz a munkád során?

Szorosan együtt kell dolgoznom a fejlesztési vezetőkkel, a minőségbiztosítással és a termelési területekkel, és támogatnom kell a szegmensvezető mindennapi munkáját. Egyre több feladatot bíznak rám, felelősségteljes munkát végzek. Sokat jelent, hogy önállóan dolgozhatok, szabad kezet kapok, ugyanakkor, ha segítségre van szükségem, bátran kérdezhetek, és segítséget kérhetek. A feladataim közé tartozik az előadások és prezentációk előkészítése a szegmensvezető részére, én tartok területbemutató prezentációkat, ha látogatóink érkeznek, illetve a vezető feladatait kezelem, rendezvényt szervezek.

Mi az, amivel meg kell küzdened, ami nem megy úgy, mint a karikacsapás, de közben mégis előbbre visz?

A feladatok nagyon sokfélék, sok szervezést és egyeztetést igényelnek, minden egyes napon új kihívásokkal állok szemben. Ez sokszor fárasztó, mert mindig naprakésznek kell lennem, és minden témát ismernem kell, amely csak felmerülhet. Ami még nehéz feladat, hogy eldöntsem, az információkat kitől és hogyan szerezzem be, és hogy a határidőket pontosan be tudjam tartani. Mindezek ellenére élvezem, és tanulságos számomra, hogy sok információ van a birtokomban, és mások is fordulhatnak hozzám segítségért.

Neked nem volt nehéz elfogadtatni magadat ebben a tényleg férfiak uralta szakmában, ráadásul az autók világában?

Mindenki úgy gondolja, hogy ebben a férfias szakmában nehéz nőként helytállni, és bevallom, én is tartottam ettől az elején. Szerencsére a tapasztalataim teljesen mást mutatnak, a kollégáim már az első naptól kezdve egyenrangú félként kezeltek, bizalmat szavaztak nekem. Tehát csak pozitív élményeim vannak ebben a munkakörben nőként. Ha bármi problémám van, amelyet nehezen tudok megoldani, akkor bátran felhívhatom a férfi kollégákat is segítségért. Egy nőnek más észrevételei vannak, amelyekre esetlegesen egy férfi nem is gondol, ezért mindig sokkal eredményesebb egy megbeszélés, ahol férfiak és nők vegyesen vesznek részt.

Mi a titka annak, hogy a munkában a legjobbat tudod nyújtani?

A sport fontos, ezért azokon a napokon, ezért amikor időm engedi, már hajnali ötkor felkelek, hogy még munka előtt elvégezzem az edzést, amely futást vagy crosscore típusú mozgást jelent. Nagyon fontosnak tartom az ebédidőt, mert ilyenkor a kollégákkal a munkaasztal mellől elszakadva mindenféle témáról lehet beszélgetni. Napi praktika, hogy a feladataim között mindig priorizálok, mi a fontos, és mi halasztható későbbre. Amennyiben olyan feladatom akad, amely hosszabb előkészületet igényel, akkor előre gondolkodom, és előmegbeszéléseket állítok be, hogy mindenkinek legyen ideje felkészülni a feladatra. Az estéket már főként pihenéssel, kikapcsolódással töltöm, olvasok, vagy a barátaimmal találkozom. Habár még nincsenek gyerekeim, de a családban lévő két kisgyerekkel sokat járok játszótérre, szeretem velük tölteni az időt, ez is kikapcsolódást jelent.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés