hirdetés
hirdetés

Energetika

Elstartolnak a hidrogénmeghajtású vonatok

Németországban hivatalosan 2017-ben helyezik üzembe a széndioxid-semleges közlekedési eszközöket.

hirdetés

Az Alstom nevű francia vállalat még szeptemberben lerántotta a leplet a világ első hidrogénmeghajtású személyvonatjáról, amely hivatalosan 2017 végén Németországban kezdi meg a működését. A „szuperhalk” Coradia iLint tömegközlekedési eszköz hidrogén üzemanyagcellákból nyeri az energiáját, és csak gőzt illetve kondenzvizet ereszt ki magából. A szerelvény új erőforrása teljesen széndioxid-semlegessé teszi a járművet; a hidrogén-utánpótlást a vegyiparnak köszönheti, mivel a szektorban a gáz gyakori melléktermék. Egy, a tetőn elhelyezett hidrogéntartályból táplálkoznak azok az üzemanyagcellák, amelyek végül elektromos energiával látják el a vonatot. A modellel a dízelmozdonyos vonatokat kívánják felváltani, az egész világon egyelőre főleg ilyen masinák zakatolnak végig a sínpárokon.

Coradia iLint (Forrás: Alstom)

A vasút első ízben Észak-Nyugat Németország Alsó-Szászország nevű tartományában, a Buxtehude-Bremervörde-Bremerhaven-Cuxhaven vonalon közlekedik majd. A szakasz ideális a Coradia iLint számára, mivel a német vasúthálózat villamosításából mostanáig kimaradt.

Az Alstom által kínált „csomag”, amely egyben az állomásokon felszerelt hidrogéntöltő berendezéseket is tartalmazza, nyilvánvalóan olcsóbb, mint az egész útvonal villamosítása, mely utóbbi technika egyébként szintén környezetbarátabb a dízelmotoros megoldásnál.

Alsó-Szászország helyi közlekedési hatósága eddig 14 ilyen vonatot vásárolt

Ezen felül 2014-ben három másik német tartomány is szándéknyilatkozatot írt alá, mely szerint ők is komolyan érdeklődnek a modellek iránt.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: City Inspired)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés