hirdetés
hirdetés

A gépek és a vezérlőszekrény méretcsökkenése

Elosztott szervohajtásrendszer

A Beckhoff AMP8000 típusú elosztott szervohajtásrendszere új eszközt ad a moduláris gépek tervezőinek kezébe. A helytakarékos, ultrakompakt rendszer esetében a szervohajtás közvetlenül a szervomotorba van beépítve. A vezérlőszekrényben csak egy csatolómodult kell elhelyezni, ez egy elosztóegységen keresztül egyetlen kábel segítségével táplál több szervohajtást. Az eredmény: jelentős hely-, költség- és anyagmegtakarítás, valamint könnyebb telepítés.

hirdetés

A hajtástechnika vezérlőszekrényen belüli helyigénye egyetlen csatolómodulra csökkenthető az AMP8000 segítségével. Egy ilyen egység az EtherCAT-jelet és tápfeszültséget egyetlen kábelen keresztül továbbító EtherCAT P-technológia révén akár öt elosztott AMP8000 típusú szervohajtást is képes vezérelni. Mindezt egyetlen, IP67 védettségű AMP8805-elosztómodulon keresztül. Mivel a teljes AMP8000-rendszer láncolható, akár bonyolult mozgásvezérlő összeállítások is megvalósíthatók – meglepően egyszerű topológiával. Ráadásul a Beckhoff előre szerelt kábeleket is kínál, amelyekkel még inkább leegyszerűsíthető a topológia, és minimalizálhatók a kábelezési hibák. A telepítési munkát jelentősen megkönnyíti, hogy a motorok kevesebb kábellel és rövidebb bekötési utakon érhetők el.

Hajtások hatékonyabb integrálása optimalizált felépítéssel

Az AMP8000 hajtásintegrálási elrendezés egyedülállóan kompakt kialakítású. Mivel a tápmodul kényelmesen elérhető helyen – a motor tengelyének hátsó végénél – található, az új, elosztott szervohajtások rögzítési pontjai megegyeznek az általánosan alkalmazott, már bevált, AM8000-sorozatú szervomotorokéval. Egyetlen méret változott, a szervomotor teljes hossza, amely mintegy 7 cm-rel lett nagyobb. A gépépítő szempontjából ez annyi jelent, hogy a motor végénél egy kis többlethelyre van szükség, a mozgásvezérlés teljes koncepciója pedig könnyen, a már meglévő kialakítás megváltoztatása nélkül módosítható.

Az AMP8000 elosztott szervohajtásrendszer F4 és F5 karimaméretben kapható. Különféle modellek 0,61–1,23 kW közötti teljesítménnyel és 2,00–4,8 Nm közötti nyomatékkal (F4), illetve 1,02–1,78 kW közötti teljesítménnyel és 4,10–9,7 Nm közötti nyomatékkal (F5) rendelhetők. Az AMP8000-sorozat eleve tartalmazza az STO és az SS1 biztonsági funkciókat, és további, a mozgatási funkciók biztonságát szolgáló fejlesztések is előkészületben vannak.

www.beckhoff.hu/amp8000

Porgánszki Éva Anna
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés