hirdetés
hirdetés

Univerzum

Először manipuláltak antianyagot lézerrel

Egy, a Nature folyóiratban megjelent új tanulmány keretében kanadai kutatók először tudták az antianyagot lézerrel manipulálni, amikor is a matériát csaknem abszolút nulla fokra (nagyjából -273 Celsius-fok) hűtötték le a fénysugárral.

hirdetés

A kísérlet segíthet megérteni, hogy a világegyetem miért nem tobzódik az antianyagban, és nagy lépést jelenthet az első antianyagmodellek megteremtése felé.

Az antianyag az anyag furcsa és „túlvilági” megfelelője, amellyel csaknem azonos viselkedést és jellemzőket mutat, viszont a közelében radikálisan instabillá válik. Való igaz, érintkezéskor az anyag és az antianyag megsemmisíti egymást, ami drámaian megnehezíti az előbbi előállítását, és mostanáig lézerrel sem sikerült manipulálni.

„A mai eredmények az UBC egyik több évig tartó és országszerte számos partner által támogatott kutatási és mérnöki programjának csúcspontját jelentik – tájékoztatta az Interesting Engineeringet Takamasa Momose, a British columbiai egyetem (UBC) munkatársa és a lézer kifejlesztésének vezetője. – Ezzel a technikával olyan, régóta feltett kérdéseket válaszolhatunk meg, mint például: »Hogyan reagál az antianyag a gravitációra?« vagy »Az antianyag segíthet megérteni a fizika szimmetriáit?« Ezek a válaszok alapvetően megváltoztathatják az Univerzumunkról alkotott fogalmunkat.”

Forrás: Chukman So/TRIUMF
Forrás: Chukman So/TRIUMF

Az antianyag drasztikus lehűtése a kutatók számára számos precíziós teszt végrehajtását teszi lehetővé – és segíthet megvizsgálni a közeg jellemzőit, illetve az univerzum alapvető szimmetriáit feltáró kísérletek elvégzését is megkönnyítheti.

Az antianyag lézeres manipulálásának lehetősége ráadásul számos fizikai innováció melegágya lehet.

A szakemberek álmai között szerepel egyebek mellett egy „antiatomforrás” létrehozása, amelyet a lézerrel lehűtött antianyag világűrbe hajításával lehetne megvalósítani. Mindez korábban elképzelhetetlen kvantummérések előtt nyithatná meg az utat. A lézeres technológiával emellett talán már az antiatomok egyesítése sem lesz földtől elrugaszkodott igény, és így hamarosan az első mesterséges antianyag-molekulák megteremtése is lehetővé válhat.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Interesting Engineering)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[269604] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés