hirdetés
hirdetés

DARPA

Elmével irányítható fegyverekre vágyik az USA

Az ország hadügyminisztériuma éppen ezért már el is indított egy programot hasonló rendszerek kifejlesztéséhez.

hirdetés

Elmével irányítható fegyvereket szeretne kifejleszteni az Egyesült Államok hadügy-minisztériumának kutatási és fejlesztési szárnya, a DARPA. A végső cél, hogy ha a technológia egyáltalán megvalósítható, később annyira leegyszerűsítsék, hogy akár csupán sisakokkal vagy más fejre húzható eszközökkel is alkalmazni lehessen.
Az agy az idegrendszeren keresztül napestig csak úgy ontja magából a parancsokat a test különböző részei felé (például a végtagokhoz, hogy mozogjanak), szóval a lemásolni való minta már létezik. Mi lenne, ha egy, az emberi szervezettől független géppel ugyanezt megtehetnénk?

Forrás: 123rf

A DARPA éppen ennek kiderítéséhez finanszírozza a Next Generation Nonsurgical Neurotechnology (következő generációs nem sebészeti neurotechnológiai), avagy N3 nevű kezdeményezést. A program hat tudóscsapatot támogat, hogy „elmeközi”, illetve az agy és egy gép közötti, közvetlen információáramoltatást lehetővé tevő módszert ötöljenek ki. A tárca 19,48 millió dollárt bocsát rendelkezésre a munkához. Az IEEE Spectrum nevű magazin szerint a „mágneses mezőkkel, elektromos mezőkkel, akusztikus mezőkkel (ultrahang) és fénnyel” folyik a kísérletezgetés az újfajta kommunikációs csatornák kidolgozásához. A résztvevőknek a technikájuk életképességét állatokon is be kell majd bizonyítaniuk, sőt az N3 utolsó szakaszában már „emberkísérleteket” is végre fognak hajtani.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés