hirdetés
hirdetés

Kutatás-fejlesztés

Elkészült az eddigi legkisebb tranzisztor

Az előd anyagának lecserélésével sikerült előállítani a példátlanul apró szerkezetet.

hirdetés

Forrás: ScienceAlert

Tudósoknak sikerült létrehozni a világ legkisebb tranzisztorát, amikor is egy működő 1 nanométeres kapcsolót állítottak elő. Hogy el tudjuk képzelni, milyen méretekről beszélünk: egy hajszál kb. 80-100 ezer nanométer széles.

A hagyományos tranzisztorokkal ellentétben az új verzió már nem szilikonból készül. A kisebb méret azt jelenti, hogy még mindig tovább tudjuk növelni az integrált áramkörök teljesítményét, mivel még több elképesztően kicsi komponenssel tudjuk benépesíteni őket.

Sőt, ezzel a Moore Törvény továbbra is érvényes maradhat. 

Gordon Moore, az Intel társalapítója azt jósolja, hogy az integrált áramkörök tranzisztorainak száma nagyjából kétévente megduplázódik, ami egyre bonyolultabb és erősebb processzorok készítését teszi lehetővé. A tranzisztorok mára már sajnos úgy összetöpörödtek, hogy a tudósoknak igen komoly fejfájást okoz az új módszerek kiötlése. Éppen ezért nagy dolog, hogy a Kaliforniai Egyetem berkeley-i kampuszában egy csapat tudós átlépte az 5 nanométeres küszöböt, amelyet idáig már tényleg felül-, illetve tetszés szerint alulmúlhatatlannak találtak.

„Létrehoztuk a mostanáig legkisebb tranzisztort – mondta Ali Javey, a Berkeley Lab's Materials Science Division vezetője. – Bemutattunk egy 1 nanométeres tranzisztort, és így bebizonyítottuk, hogy a megfelelő anyagok kiválasztásával az elektronikában sokkal több terünk van a zsugorodásra.”

Javey csapata az 1 nanométeres korlátot karbonszálak és egy molibdén-diszulfid (MoS2) nevű anyag felhasználásával tudta elérni. Ez utóbbit olykor motorkenőanyagként szokták felhasználni.

A hagyományos (értsd: nagyobb) tranzisztoroknál a szilikon ideális anyag, mivel az elektronok az áramkörön haladva kevés ellenállásba ütköznek. Ugyan az MoS2-nél nagyobb az ellenállás, a különösen parányi tranzisztorokban az ekkora lassító hatás pont, hogy üdvös, mivel segít kontroll alatt tartani a részecskék viselkedését.

Az 5 nanométeres korlátot idáig részben azért hitték áthatolhatatlannak, mert a szilikonos tranzisztoroknál kisebb méretnél már életbe lép az ún. „alagúthatás”, amikor az elektronok elkezdenek átugrálni az egyik tranzisztorról a másikra, amivel teljesen „megbolondítják” a jeleket.

„Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk kikapcsolni a tranzisztorokat – mondta Sujay Desai, a kutatás vezetője. – Ám, ha a szilikont MoS2-vel helyettesítjük, és megzabolázzuk az elektronokat, a jeleket is kordában lehet tartani.”

A tesztelések alatt a kutatók a prototípus szerkezeten megmutatták, hogy a tranzisztorok képesek mederben tartani a részecskék áramlását.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: ScienceAlert)
hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Manapság a tranzisztorok szilíciumból készülnek. A szilikon az más magyarul.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés