hirdetés
hirdetés

Osztrák gazdaság

Élénkülés – némi bizonytalansággal

A bécsi Wifo és az IHS gazdaságkutató intézet március utolsó napjaiban nyilvánosságra hozott közös előrejelzésében az osztrák gazdaság főbb mutatóit illetően tartja magát három hónappal korábbi prognózisához.

hirdetés

Nyugati szomszédaink gazdasági teljesítménye a múlt év második felében gyakorlatilag stagnált, az euróövezetre jellemző erőteljes visszaesés ugyanakkor elkerülte az osztrák gazdaságot. 2013 első negyedévében a szolid növekedés útjára lépett az osztrák gazdaság: egy tartós, a gazdaság egészét érintő fellendülés belső feltételei továbbra is megvannak, számottevő kockázatok főként továbbra is a külső feltételekben tapasztalhatóak. „Mindenek előtt az egyes déli és keleti szomszédos országokban várható politikai irányvonal bizonytalanságai befolyásolják az exportgazdaság kilátásait”, olvasható az előrejelzésben.

A 2012-ben elért 0,8 százalékos növekedés után az idén várhatóan 1, jövőre pedig 1,8 százalékra emelkedik az osztrák gazdaság növekedése, ami „a befektetők és a fogyasztók bizonytalanságérzetének további szűkülésén”, azaz a befektetői és fogyasztói bizalom erősödésén alapszik. Ennek előfeltétele, hogy egyrészt - az euró-övezet adósságválsága nem súlyosbodik, másrészt – az Egyesült Államokban a költségvetési politika irányával kapcsolatos viták lecsillapodnak.

Nyugati szomszédaink gazdasági teljesítménye a múlt év második felében gyakorlatilag stagnált
Nyugati szomszédaink gazdasági teljesítménye a múlt év második felében gyakorlatilag stagnált

A növekedés enyhe gyorsulása ellenére az inflációs nyomás valamelyest mérséklődik. Így a múlt évi 2,4 százalékos drágulás után 2013-ra a fogyasztói árak 2,2, a jövő évre pedig 2,0 százalékos növekedésével számolnak a bécsi kutatók. A magánháztartások fogyasztásának szolid emelkedése mellett a beruházási tevékenység is élénkül: míg előbbi az idén stagnál, jövőre pedig 1,0 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit, utóbbinál 1,5, illetve 2,0, ezen belül a gépi beruházásoknál 2,5, illetve 3,0 százalékos valószínűsíthető.

A foglalkoztatottak száma az idén 0,7, jövőre pedig újabb 0,9 százalékkal, (22, illetve újabb 32 ezer fővel) bővül, s a jövő év végére 150 ezer fővel meghaladja a válság előtti állapotot. A munkanélküliségi ráta a munkaerő-kínálat két év alatt 20 ezer fős bővülésének hatására - az Eurostat számítási módszere szerint – a múlt évi 4,4 százalékról 4,8 százalékra emelkedik. S bár az ez évre valószínűsített gazdasági növekedés nem lesz elég a foglalkoztatási helyzet javulásához, Ausztria az EU-tagállamok sorában továbbra is a legkedvezőbb munkaerőpiaci helyzettel büszkélkedhet.

A külgazdasági kapcsolatok bővülése pozitívan járul hozzá az osztrák gazdasági teljesítményhez. Az export mennyiségének múlt évi 0,2 százalékos növekedése és az import 0,4 százalékos csökkenése után, (amely értékben az export esetében másfél, az import esetében pedig 1,4 százalékos növekedést takar), 2013-ra az exportban 3,8, az importban 3,5, míg 2014-re 6,0, illetve 5,5 százalékos mennyiségi növekedéssel számolnak a kutatók. Mindazonáltal nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy – jóllehet az osztrák exportkilátások az elmúlt hónapokban számottevően javultak -, tartósnak ígérkező fellendülés az osztrák exportban csaknem 52 százalékos részarányt képviselő euróövezeti országok keresletének visszafogottsága miatt inkább az év vége felé valószínűsíthető.

A mérsékelt konjunktúra ellenére a költségvetési deficit folyamatos csökkenésére számítanak a prognóziskészítők. A múlt évi 3,1 százalék után az idén a költségvetési hiánynak a bruttó hazai termékhez viszonyított nagysága 2,6, jövőre pedig várhatóan 2,0 százalékra mérséklődik. A Wifo előrejelzése „azon a feltételezésen alapszik, hogy a 2013. évi konszolidációs kurzust nem fogják a konjunktúra támogatását szolgáló intézkedések megtörni és csak az automatikus tényezők fognak fiskálpolitikai impulzusokat kölcsönözni”.

A Die Presse című napilap a márciusi kutatóintézeti előrejelzést ismertető írásának szerzője az osztrák statisztikai hivatal adataira hivatkozva emlékeztet arra, hogy 2000 óta Ausztria gazdasági teljesítménye folyóáron 101,5, míg az államadósság 92 milliárd euróval emelkedett. Ez praktikusan azt jelenti, hogy „a jóléti nyereség” 90 százalékát hitelből finanszírozták.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[127706] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés