hirdetés
hirdetés

Egyedül nem megy?

Elektronikai fejlesztések Magyarországon

Integrált áramkörök tervezése, termikus tranziens tesztelés

Bőven van kereslet a hazai fejlesztőkre és fejlesztési eredményekre. Az átütő világpiaci sikerek azonban – a műegyetemi csapatok tanúsága szerint – csak külföldi tőkével és közreműködéssel jönnek.

hirdetés

Jó műszaki felsőoktatás nem képzelhető el kutatási tevékenység és ipari kapcsolatok nélkül. Ugyanakkor számos példa igazolja, hogy az iparnak is szüksége van az oktatói, kutatói gárda tudására, munkájára. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszékén (BME EET) folyó munka jól példázza a felsőoktatás és az ipar együttműködésének kölcsönös előnyeit. Az EET nem kisebb céggel áll kapcsolatban, mint az egyesült államokbeli Mentor Graphics. A világszerte mintegy 5000 alkalmazottat foglalkoztató, évi közel 1 milliárd dollár forgalmú cég fő profilja az integrált áramkörök és nyomtatott áramkörök tervezési folyamatainak automatizálása (EDA, Electronic Design Automation). De nézzük, hogyan is indult, illetve miben áll az EET és a Mentor Graphics több szálon futó kapcsolata.

Szoftveres vonal

Az EET egyik hagyományos profilja az integrált áramkörök tervezése: a tanszék a kétezres évek elején már ugyanolyan számítógép- és szoftverbázissal rendelkezett, mint bármelyik nyugati egyetem. A Mentor Graphics Magyarország képviselője 2005-ben jelentkezett a Műegyetemen, és felajánlotta, hogy az EET vegyen részt a cég High Education programjában (HEP); így jutányosan juthat hozzá a Mentor Graphics szoftvereihez. Miután a program vezetője is ellátogatott Budapestre, és megbizonyosodott a tanszéken folyó munka magas színvonaláról, döntés született: a Mentor Graphics az Elektronikus Eszközök Tanszéken egy európai kompetenciaközpontot hoz létre.

Az együttműködés keretében felújították és korszerű eszközökkel látták el a laboratóriumokat
Poppe András: A korszerű eszközök hatékony oktatást tesznek lehetővé

„Az együttműködés keretében felújították és korszerű eszközökkel látták el a laboratóriumokat, továbbá ingyenesen a tanszék rendelkezésére bocsátották a Mentor Graphics IC Design Flow-t, azaz a teljes, integrált áramköröket tervező rendszert. Cserébe vállaltuk, hogy hallgatóinknak bemutatjuk az IC Design Flow-t, illetve a teljes mikroelektronikai oktatásunkat megújítjuk: a rendszer alapelemeit már az alapképzésbe beépítettük, a mesterképzésben pedig a legfejlettebb Mentor Graphics tervezőeszközökkel, mint például a másfél éve piacon lévő Catapult C-vel ismerkednek a hallgatók” – tájékoztat Poppe András egyetemi docens, az EET tanszékvezető-helyettese.

Hardveres vonal

A Mentor Graphics és az EET másik szálon futó kapcsolata hardver témájú, és szintén többéves múltra tekint vissza. A tanszék munkatársai még 1997-ben hozták létre a MicReD Mikroelektronikai Kutató-fejlesztő Kft.-t. A spin-off vállalkozás fő profilját a félvezető eszközök termikus problémái képezték. Ezek közül a legsikeresebb terület a felvezető eszközök tokozásának termikus minősítése volt. Kifejlesztettek egy termikus tranzienseket mérő műszert, az úgynevezett T3Stert, ami rövid idő alatt a cég vezető termékévé lépett elő.

A Catapult C-vel ismerkednek a hallgatók
A Catapult C-vel ismerkednek a hallgatók
A MicReD-nek 2005-ben már 150 millió forintos forgalma volt, és olyan vevőkkel dicsekedhetett, mint az IBM és az Intel. Ezen sikerek felkeltették egy angol szoftvercég érdeklődését, a MicReD-nél egy nagyságrenddel nagyobb Flomerics is az elektronika területén mutatott aktivitást, szintén termikus problémákkal foglalkozott, de nyomtatott áramköri, illetve rendszerszinten, úgynevezett CFD (Computational Fluid Dynamics) szoftverekkel dolgozott. Vezető terméke a FloTHERM nevű szimulátor.

„A tanszék és a MicReD egy európai projektben dolgozott először együtt az angol kollégákkal. A munka során a szakemberek felismerték, hogy a mérés és a szimuláció jól kiegészítik egymást. Így jött az ötlet a két cég egyesítésére, pontosabban a méretbeli különbségből fakadóan a MicReD beolvadt a Flomerics csoportba. Aztán egyszer csak megjelent a láthatáron egy még nagyobb hal, a Mentor Graphics, és szemet vetett a CFD-szimulációra. Így esett, hogy 2008-ban megvásárolta a tőzsdén a Flomericset, illetve annak részeként a MicReD-et is. Ez tehát a másik szálunk a Mentor Graphics-hoz, ami a tanszéki együttműködéstől teljesen függetlenül szövődött” – fogalmaz Poppe András.

Magyar műszerek a világ minden táján

Magyarországon nem mindennapi történet, hogy egy kis hazai vállalkozás betagozódik egy amerikai multinacionális vállalat szervezetébe. Vajon hogyan ment ez a MicReD esetében, illetve hogyan alakult a maroknyi magyar fejlesztő által képviselt részleg tevékenysége, üzleti pályája? „Röviden úgy foglalnám össze, hogy nehéz volt a beilleszkedés, de a lépés helyességéhez nem férhet kétség. Mind szakmailag, mind üzletileg ez volt az előremutató út. A forgalmunk durván megnégyszereződött, amióta a Mentor Graphics MicReD divíziójaként működünk.

A tanszék és a MicReD egy európai projektben dolgozott először együtt az angol kollégákkal
A tanszék és a MicReD egy európai projektben dolgozott először együtt
Ebben komoly szerepet játszott, hogy betörtünk a japán piacra” – mutat rá Poppe András. Ami a tevékenységet illeti, a Flomerics megjelenésének idejére a MicReD már komoly eredményeket ért el a szilárdtest-világítástechnikában, majd a cégek egyesülése nyomán e területen piacvezetővé vált. A sikerekhez, a konkrét termékek megszületéséhez nagymértékben hozzájárult a tanszék és a cég folyamatos együttműködése. A kooperáció egyik szép eredménye a T3Ster.

Egy másik jó példa a TERALED nevű berendezés, amely a LED-ek termikus és radiometriai karakterizálását végzi. Működésének alapelve, hogy ha egy szilíciumdiódát elektromos áram és feszültség formájában gerjesztenek, a kettő szorzatából meghatározható a fűtőteljesítmény, illetve meg lehet mérni a csip hőmérsékletét, a kapott értékekből pedig kiszámolható a dióda hőellenállása. Világító diódák esetében azonban a cél az, hogy a betáplált elektromos teljesítmény minél nagyobb része fényként távozzék.

És itt jött a kézenfekvő ötlet. Egy LED esetében csak úgy határozható meg a fűtőteljesítmény, ha az elektromos oldal mellett a kijövő fényteljesítményt is megmérik. Egy világító dióda tehát csak így, kombinált módon karakterizálható. Ebbe a munkába a Veszprémi Pannon Egyetem, valamint egy hozzá kötődő kisvállalkozás is bekapcsolódott. Amióta a T3Ster és a TERALED is a Mentor Graphics terméke, forgalmuk jócskán megnőtt. Gyakorlatilag a világ összes nagy LED-gyártója használja a magyar fejlesztésű műszereket.

„Egy 10 fős vállalat saját erőből képtelen lett volna a piaci terjeszkedést finanszírozni, illetve nem tudott volna Japánba is betörni. Szükségünk volt a külső forrásokra, valamint a külföldi tulajdonosaink nemzetközi kapcsolataira, értékesítési hálózatára. A Mentor Graphics MicReD divíziójaként egyébként a létszámunk is megnőtt. Jelenleg 20-25 fővel dolgozunk” – mutat rá Poppe András.

A cikk teljes terjedelemben a Gyártástrend Magazin 2011/4. számában olvasható.

Mallász Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[89341] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés