hirdetés
hirdetés

Csillagászat

Egyre jobb fényképek érkeznek a Plutóról

A NASA űrszondájának legutóbbi felvétele már mindössze 3,7 mérföld távolságból örökíti meg a törpebolygót.

hirdetés

Amint az várható volt, a Plutóhoz közeledő New Horizons űrszonda egyre jobb fotókat küld a Naprendszer peremén barangoló égitestről. Ezek közül is a legutóbbi a Plutót és legnagyobb holdját, a Charont a maguk kozmikus táncát kimerevítő pillanatképen ábrázolja. A két égitest között 12 200 mérföldnyi űr húzódik, és mivel egy közös súlypont körül keringenek, a tudósok esetenként „bináris bolygóként” szokták felemlegetni őket.

A New Horizons 3,7 mérföld távolságból készített, július 8-i felvétele a Plutóról és a Charonról (Forrás: NASA-JHUAPL-SWRI)

A fent látható fotót a New Horizons július 8-án, 3,7 mérföld távolságból készítette. A NASA megjegyzi, hogy: „A Pluto szegélyénél található világos részek többnyire a képfeldolgozás eredményei, de a sötét «bálna» alatti világos szilánk, amelyet a feldolgozatlan képeken is látni lehet, tényleg létezik.”

Ezen a képen a fenti kompozíciót láthatjuk, méghozzá a korábban megszerzett színinformációk alkalmazása mellett:

(Forrás: NASA-JHUAPL-SWRI)

A második, kiszuperált felvétel kiemeli a Pluto és kísérője közötti különbségeket. Míg az előbbi vöröses barna, sziklás és körülbelül 1500 mérföldes átmérővel rendelkezik, a Charon feleakkora, „jegesebb” és szürke.

„Ez a két objektum már évmilliárdok óta együtt van, egyazon keringési pályán, de teljesen eltérnek egymástól” – fogalmazott egy közleményben Alan Stern, az űrszondával végzett kutatás vezetője.

Az új képeken a Charon felszínén bizonyos világosabb területek akár meteorkráterek jelenlétére is utalhatnak. Ha ez így van, a New Horizons talán a hold belsejébe is bekukucskálhat, hogy a Charon rejtett részeinek anyagát is azonosítani tudja.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Hozzászólások (2 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Ez a 3,7 mérföld kicsit kevésnek tűnik!
#
Aggasztónak, egyszersmind szánalmasnak tartom, hogy egy ilyen, egyébként színvonalas műszaki kiadványban ekkora szarvashibát többször is megismételve ( !!! )
közöljenek.
" A fent látható fotót a New Horizons 3,7 Mérföld távolságból készítette" ...
Kedves Zamaróczy Ádám, kérem gondoljon már bele, hogy egy 1500 mérföld átmérőjű gömbhöz 3,7 mérföldnyire közelítve, mit láthatnánk belőle?
Talán nem volna baj a szerkesztésbe is belecsempészni egy kis mérnöki pontosságot...
Üdv, Nagy Gábor Pál
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés