hirdetés
hirdetés

Sivatagi só

Egyetlen erőmű láthatja el Európát energiával

Ha a tunéziai kormány rábólint, a létesítmény megépítése akár már 2020-ig befejeződhet.

hirdetés

Miközben Európa egyre próbálja függetleníteni magát a fosszilis erőforrásoktól, mind jobban igyekszik környezetbarát módon (nap, szél) megoldani az energiaellátását. A gond, hogy a kontinens néhány területe nem éppen a verőfényes időjárásáról ismert, ami értelemszerűen az európai áramtermelést is összességében visszafogja.

Éppen e gond orvoslására igyekszik az EU egy Tunéziában létesített gigantikus napelemparkot összehozni. Az erőmű a Szahara-sivatagban csekély 4,5 gigawatt energiát tudna előteremteni. Víz alatti kábelek közvetítenék az elektromosságot a máltai, olasz és francia partokhoz. TunNur, a projekt mögött álló cég a tunéziai kormánynak már be is nyújtotta kérelmét az építkezés engedélyeztetéséhez. Ha a kabinet áldását adja rá, akár már 2020-ban befejeződhetnek az építkezések.

A koncepció (Forrás: TuNur)

A TuNur építménye egy koncentrátoros naperőmű lenne, amely tükrökkel egy központi kollektorra fókuszálja a beérkező napfényt. A kollektor olvadt sót tartalmaz, amely a napenergiát hő formájában el tudja raktározni. Az ilyen típusú naperőműpark előnye, hogy huzamosabb ideig képes megtartani az energiát, és így a tunéziai egység igény szerint mindig kompenzálni tudná az unió zöldáram-ellátásának negatív kilengéseit. 

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Mechanics)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés