hirdetés
hirdetés

Német gazdaság

Egyelőre enyhe visszaesés várható

A Német Szövetségi Bank december harmadik hetében nyilvánosságra hozott előrejelzésében a gazdasági teljesítmény átmeneti visszaesését sem zárja ki, ugyanakkor Európa vezető gazdasági hatalmát továbbra is elkerüli a recesszió. Ez azonban nem igaz az euró-övezet számos más országára – mindent egybe vetve Németország 2013 első hónapjaiban is az euró övezet lokomotívja marad.

hirdetés

A Bundesbank szakértői az új év elejére a gazdasági fejlődés mínusz tartományba csúszását sem zárják ki, de a tavasz meg kell, hogy hozza az élénkülést. A frankfurti szakértők mindazonáltal az éves gazdasági növekedési dinamika visszaesését valószínűsítik: a 2012-re számított 0,7 százalékkal szemben 0,4 százalékra. 2013-ra a szövetségi banktól jóval erőteljesebb, 0,8 százalékos gazdasági növekedést feltételez a szakszervezetekhez közeli IMK makroökonómiai és konjunktúrakutató intézet. Igaz, ez csak akkor elérhető, ha a nemzetközi gazdasági keretfeltételek kedvezően alakulnak: az adósságválság sem Európában, sem pedig az Egyesült Államokban sem fog kiéleződni, s más, nagyobb csapás sem fogja a világgazdaságot megrázni.

Az IMK szerint a (kétségkívül visszafogott) fellendülés hajtóereje a magánfogyasztásnak és az Európán kívüli országokba irányuló exportnak lesz köszönhető, miközben arra várhatóan továbbra is fékező hatást gyakorol az euró-övezeti országok többségében bevezetett takarékossági kurzus és a beruházásokkal kapcsolatos visszafogottság. A konjunkturális gyöngeség Németországban elsősorban az iparból indul ki, amely attól szenved, hogy a bel- és külföldi vevők beruházásaikat erősen visszafogják, s az új gépek beszerzését gyakran későbbre halasztják.

A Bundesbank szakértői az új év elejére a gazdasági fejlődés mínusz tartományba csúszását sem zárják ki
A Bundesbank szakértői az új év elejére a gazdasági fejlődés mínusz tartományba csúszását sem zárják ki

Az e sorok írásakor legfrissebb statisztikai adatok szerint Német-ország 2012 első tíz havi kivitele meghaladta a 924 milliárd eurót, s így 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az euró-övezeti országokba irányuló szállítások értéke 1,3 százalékkal csökkent, míg az EU-n kívüli országokba irányuló exporté csaknem 11 százalékkal bővült a 2011. január és október közöttihez képest. Az importban – ugyancsak az év első tíz hónapjában – mindeközben 924 milliárd eurós forgalmat, s csupán 1,7 százalékos növekedést regisztráltak.

A szövetségi bank előrejelzése szerint a német export mennyisége az 2012-ben 4, a következő évben újabb 3 százalékkal emelkedik, s növekedés továbbra is jellemzően az Európán kívüli viszonylatokban valószínűsíthető. A német ipar várhatóan megőrzi világpiaci részesedését, bár előrejelzésében mind a Bundesbank, mind az IMK a szokottnál nagyobb bizonytalanságokra, „jelentős kockázatokra” hívta fel a figyelmet. Ugyanakkor a pozitívumok között említendő, hogy a foglalkoztatási piacon nem várható nagyobb változás, romlás.

A Német Ipari Szövetség (BDI) december harmadik hetében nyilvánosságra hozott előrejelzésében – a szövetségi bankkal és az IMK-val egyetértve – 2012-re a német export 4, 2013-ra 3 százalékos növekedését valószínűsíti. Mint Markus Kerber, a szövetség főtitkára a külgazdasági előrejelzés nyilvános bemutatásakor kifejtette: számottevő impulzusokat elsősorban a gép- és berendezés-gyártásban, a villamos-iparban és a vegyiparban vár a szervezet.

A BDI főtitkára – más kutatói műhelyekhez hasonlóan – a fő veszélyt az európai adósságválságnak az exportra gyakorolt fékező hatásban látja. A 2009. évi világgazdasági válság óta az EU-, s azon belül a főként az euró-övezeti országokba irányuló német kivitel egy helyben toporog, miközben Európán kívül egyértelműen élénkült a „made in Germany” jelzésű termékek iránti kereslet. Ezzel magyarázható, hogy a német kivitelben az EU-n kívüli országok részesedése a 2009. évi 38 százalékról 2012-re 43 százalék közelébe került.

Van, aki másként látja

A szövetségi bank derűlátónak aligha nevezhető előrejelzésével szemben jóval derűsebb képet mutat az Ifo müncheni gazdaságkutató intézet által számított konjunktúra-index, melynek 102,4 pontos nagysága magasabb, mint július óta bármikor. „A vállalatok boldog karácsonyi várakozásban vannak”, fogalmazott Hans-Werner Sinn, az Ifo elnöke. Hat hónap folyamatos csökkenése után november volt az első hónap, amikor fordulat következett be, s ismét növekedésnek indult a hétezer vállalat-vezető megkérdezésén alapuló mutató.

Az Ifo-index emelkedése ellenére a szakemberek többsége és a szövetségi kormány is azzal számol, hogy 2012 utolsó negyedévében – a megelőző negyedévhez képest, egy év óta először – mérséklődik az ország gazdasági teljesítménye. Bernhard Heitzer, a gazdasági minisztérium államtitkára a Handelsblatt című gazdasági-pénzügyi napilapban jelezte, hogy a szövetségi kormány január 20. környékén nyilvánosságra kerülő éves gazdasági jelentésében felül fogja vizsgálni és várhatóan lefelé fogja módosítani a 2013-ra vonatkozó növekedési előrejelzését. Emlékezetes, hogy a gazdasági tárca korábbi 1,6 százalékos növekedési prognózisát csak októberben mérsékelte 1,0 százalékra; ami egyelőre még mindig jóval magasabb a szövetségi bank 0,4 százalékos előrejelzésénél.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[120217] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés