hirdetés
hirdetés

Braille írás

Egy ifjú feltaláló olcsó Braille nyomtatója

Napjainkban a 13. életévét tapossa az a fiatalember, akinek találmánya kevesebb mint a harmadára szoríthatja le a vak emberek számára fejlesztett, drága printerek költségeit.  

hirdetés

Egy levéllel kezdődött az egész. A történet idején 12 éves Shubham Banerjee, miután elolvasott egy, a világtalan emberek számára adományt gyűjtő felhívást, megkérdezte a szüleit: a vak emberek hogy olvasnak?

A szülők mindennek kiderítéséhez a Google használatát javasolták. Shubham keresései csupa drága (több mint 1800 dolláros) Braille nyomtatóra utaló találatot tudtak felmutatni. A fiú ezért határozta el, hogy ő majd olcsóbbat készít. LEGO-ból.

Braigo Braille Printer LEGO-ból (Fotó: Neil Banerjee)


Az első, Braigo nevű prototípus 2014 februárjában el is készült, ám a szerkezet csak vékony tekercsekre tudott nyomtatni. Shubham a tavalyi év nyarán felmenői segítségével létrehozta a Braigo Labs nevű céget, és az őszi Intel Developer Forumon már be is mutatta a Braigo 2.0-át. További kutatás-fejlesztési törekvéseihez az Intel Capital kezdőtőkével támogatta meg a fiatalembert. A gép – fejlesztési szakaszban álló – kettes verziója már külön a célra gyártott alkatrészekből fog felépülni, és a printert egy Intel Edison chip fogja működésre bírni. Elődjéhez hűen a Braigo 2.0 is könnyű és hordozható, ám annál sokkal fejlettebb lesz. A lelkét alkotó chip Wi-Fi-vel és Bluetooth-szal fog egy weboldalhoz kapcsolódni. Ezen a site-on írhatjuk be az átültetni kívánt, hagyományos szöveget, melyet aztán a Braigo automatikusan Braille nyelvre lefordít. A gép sebessége 160 oldal/35 másodperc lesz.

A kész nyomtatókat tesztelésre először több, vak emberek számára fenntartott intézménynek kiküldik majd, hogy aztán még 2015-ben a világ előtt is megjelenjenek velük. A printerek kevesebb mint 500 dollárba fognak kerülni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[168211] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés