hirdetés
hirdetés

Koronavírus

Egy dán robot UV-fénnyel fertőtleníti a kórtermeket

Az apparátus állítólag vegyi anyagok felhasználása nélkül is 99,99 százalékos hatékonysággal képes lefegyverezni a kórokozókat.

hirdetés

Kerekeken közlekedő fénykardkötegre emlékeztet egy dán cég új sterilizáló robotja.

Az UVD Robots ApS által napvilágra segített teremtmény különlegessége abban rejlik, hogy vegyi anyagok használata nélkül tudja elpusztítani a vírussejteket, és akár teljes kórtermeket is fertőtleníteni lehet vele.

A berendezés a rá telepített, nyolc nyúlánk égőjével koncentrált UV-C ultraibolya fényt szór a környezetére. Ez a sugárzás a baktériumok, a vírusok és más káros mikrobák DNS-ét és RNS-ét összeroncsolja, és így szaporodásképtelenné teszik őket. A robot állítólag a kórokozók 99,99 százalékát semlegesíti.

Forrás: UVD

A kémiai alapú megoldások, mint például a hidrogén-peroxid használatának hátulütője, hogy amíg a fertőtlenítés tart, a pácienseknek gyakran hosszú órákra el kell hagyniuk a kórtermeket.

Hatéves fejlesztés után a robot értékesítése valójában már 2019 elején elkezdődött, az új koronavírus miatt azonban annyira megnőtt iránta a kereslet, hogy radikálisan felgyorsították a gyártását, és egy ilyen berendezést a gyártó immár akár egy nap alatt is képes összeszerelni.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Guardian)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[252342] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés