hirdetés
hirdetés

EEG

Diszkrét agy-gép interfész a könnyebb távirányításhoz

A lebénult emberek életét jelentősen megkönnyítheti egy tudóscsapat kényelmesen hordható találmánya.

hirdetés

Az agy-gép interfész (brain-machine interface, avagy BMI) technológiája egyebek mellett azt is lehetővé teszi, hogy például a különböző okokból lebénult emberek a kerekesszékeik mozgatásával vagy kicsi robotok irányításával intenzívebb kapcsolatot létesíthessenek a környezetükkel.

Jelenleg az ilyen platformok használatához terjedelmes, elektroenkefalográf (EEG) nevű rendszerekre van szükség.

Az EEG-jeleket általában az egész fejet beborító sapkán keresztül szokták lemérni. Egy angol-amerikai tudóscsapat összefogott, hogy az eddigieknél diszkrétebb, vagyis a mindennapi életben is könnyen használható BMI rendszert hozzanak létre.

Forrás: Woon-Hong Yeo
A találmányt három, fejpánttal rögzített skalpelektróda, egy, a fül alatti bőrre felvitt nyomtatott elektróda és egy ultravékony, a nyak hátuljára applikált, vezeték nélküli, Bluetooth távmérő (telemetrikus) egységgel felvértezett, elektronikus eszköz alkotja.

A működési elv tulajdonképpen annyi, hogy az elektródák által begyűjtött EEG-adatokat a flexibilis elektronikus szerkezet feldolgozza, majd pedig Bluetooth kapcsolaton keresztül egy számítógépre továbbítja.

A rendszert egyelőre mozgásképes embereken tesztelték, hogy alkalmas-e például bizonyos kisebb robotok „telepatikus” megmozdításához. Az eredmények bizakodásra adnak okot. További csiszolgatására azonban még mindenképpen szükség lesz, hogy a motoros fogyatékkal élők is gördülékenyen használatba vehessék a technológát.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Digital Trends)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés