hirdetés
hirdetés

Okosmegoldás

Digitálizáljunk az építőipari munkák kivitelezésekor is!

Magyar fejlesztésű mobilapplikáció oldhatja meg az építőipari munkaerőhiányt.

hirdetés

A Construction Industry Institute szerint minden kivitelezés munkadíjának 25 százaléka a helyszínen megtakarítható lenne. Erre a problémára ad választ az, ha az építőipar nem csak a tervezés és a költségbecslés folyamatában használ digitális megoldásokat, hanem a munkák kivitelezésekor is. A Miskolcról indult Mobilengine 3 éve kapott 740 millió forintos tőkebefektetést, azóta Bostonban és Londonban is működik képviseletük. Nemzetközi építőipari referenciájuk hamarabb lett, mint hazai, bár már itthon is kezdik felfedezni a BauApp termékekben rejlő előnyöket.

Az egyik legfőbb technológiai előny, hogy az alkalmazás offline is működik (forrás: Mobilengine)
Az egyik legfőbb technológiai előny, hogy az alkalmazás offline is működik (forrás: Mobilengine)

„A Mobilengine-nek számos amerikai és angol építőipari ügyfele van. A náluk szerzett iparági tapasztalatainkat adaptáltuk a közép-európai építőipari sajátosságokra, amikor a BauApp termékeket elkezdtük fejleszteni miskolci központunkban. A felmérések szerint a projektek költségeinek 40 százalékát teszi ki a munkaerő, miközben az építkezésen dolgozók munkaidejük 30 százalékát nem töltik el hatékonyan. Applikációink segítségével időt spórolhatnak meg az építkezésen dolgozók” – mondja Dálnoki Ádám, a Mobilengine alapítója. Jelenleg három BauApp termék érhető el, ezek a raktározás, az anyagszállítás és a minőség-ellenőrzés területein nyújtanak megoldást, egyik legfőbb technológiai előnye pedig, hogy maga az alkalmazás offline is működik, a rendszer a szinkronizálást automatikusan elvégzi, amikor a telefon rendelkezik internet-hozzáféréssel. Így például az alaprajzok kezelése az offline működés miatt nagyon gyors.

A tipikus építőipari csapdákat hárítja el

A Minőség app az építésvezetők munkáját könnyíti meg, akik a mobilalkalmazással bejárásonként 4 órát takaríthatnak meg, ami heti átlagos 7,5 órát jelent, azaz a teljes munkaidejük majdnem 20 százalékát. Az építkezésen felfedezett hibák lefotózhatók és a tervrajzra azonnal beszúrhatók hibapontként, annak pontos leírásával. A rendszer a hibákról emailt küld az illetéseknek, így az alvállalkozó azonnal értesül arról, hogy milyen hibát kell kijavítania. A beruházó a BauApp segítségével információval rendelkezik arról is, hogy melyik alvállalkozó mennyi idő alatt javított ki egy hibát.

A Raktár alkalmazás segítségével az építkezéseken használt értékes eszközök helyét tudják nyomon követni. Jellemző probléma az építkezéseken, hogy nehezen átlátható, melyik szerszám melyik építkezésen és kinél van. Most a kivitelezési helyszínen tárolt szerszámok, munkaeszközök kiadását és visszavételét a kivitelező a BauApp termékének segítségével digitalizálni tudja.

Raktár alkalmazás az értékes eszközök nyomon követésére
Raktár alkalmazás az értékes eszközök nyomon követésére

Az Anyagszállítás app arra szolgál, hogy csökkenthető legyen az építkezésen az anyaghiány miatti leállások száma. Az applikáció lehetővé teszi a tervezett, a megrendelt és az átvett anyagok mennyiségének követését és kontrollját, a szállítólevelek digitalizálását. Valós idejű anyagfelhasználás-riport készül, a rendszer jelzi a korai túlfogyást és csökkenthető a pazarlás is.

A megtérülés 3 hónap   

A BauApp minden alkalmazását előfizetéses rendszerben értékesíti, az alkalmazások árazása nem felhasználó-, hanem építkezésiprojekt-alapú. Számítások szerint az egyes termékek 2-3 hónap alatt térülnek meg.

A BauApp a Mobilengine leányvállalata, és az EH Invest befektető a kisebbségi tulajdonos pénzügyi befektető. A Mobilengine amerikai és angol építőipari referenciái között megtalálható a McGEE és a Suffolk Construction építőipari nagyvállalat, az utóbbi az USA 20 legnagyobb építőipari vállalata között található. A fejlesztő termékeit több iparági díjjal is jutalmazták, köztük Angliában elnyerte a Construction Computing Award díját. Magyarországon a piaci indulás első 3 hónapjában tíz ügyfél csatlakozott a rendszerhez, köztük a Futureal, a Pannergy, a Dover Drill, az EBH Invest, illetve a P-Group.

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés