hirdetés
hirdetés

Mesterséges intelligencia

Digitális ikerbolygó

Az MI-vel kapcsolatos egyik legnagyratörőbb célkitűzés a Föld digitális „ikertestvérének”, vagyis egy, a bolygó rendszereit és folyamatait leképező replikának a létrehozása.

hirdetés

„Ez egy olyan numerikus eszközöket alkalmazó labor lenne, amelyben kísérleti alapon lefuttathatnánk, hogy az egyes politikáknak milyen kimenetele lenne a valóságban" – mondta Dr. Pierre-Phillippe Mathieu, az Európai Űrügynökség Philab Kutatóirodájának vezetője. „A természeti környezet digitális ikertestvérének felépítéséhez szükséges MI-építőkockák már a rendelkezésünkre állnak, végül pedig a Föld digitális ikertestvérét is megalkothatjuk majd" – nyilatkozta a projektben szintén résztvevő dr. Scott Hosking, a BAS környezeti adatelemzője.

A legnagyobb kihívás persze az, hogy a bolygónkon végbemenő változások minden aspektusát egyszerűen képtelenség a megfelelő részletességgel figyelemmel követni és modellezni. A természeti környezet digitális másainak létrehozásával azonban intelligens módon összpontosíthatnánk a mintavételi folyamatainkat, ami alapvetően változtatná meg helyzetet az olyan távoli és szélsőséges környezetek, mint például a sarkvidékek megfigyelésében, ahol még az akkumulátor-töltöttség és a helyszín elérhetősége is nehéz. Ezen információkat valós időben felhasználva drónrajokat vagy épp automata tengeralattjárókat vezényelhetnénk az egyes megfigyelési helyszínekre, ezáltal növelve a jövőre vonatkozó mérések hatékonyságát. Az ESA Digital Twin Earth Challenge (ESA DTE Challenge) célja a Föld interaktív modelljének létrehozása, amely olyan egyedi modellek integrálásából származik, amelyek pontosan tükrözik bolygónk különböző fizikai aspektusait.

Trapp Henci
a szerző cikkei

(forrás: Euronews)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés