hirdetés
hirdetés

Oktatás

Digitális gerjesztésszabályozó az Óbudai Egyetemnek

Az ABB egy Unitrol 1010 típusú kompakt digitális gerjesztésszabályozó készüléket adományoz az Óbudai Egyetem Automatikai Intézete számára. 

hirdetés

A készüléket Dr. Vajda István, az Óbudai Egyetem Automatikai Intézetének igazgatója, egyetemi dékán vette át Mogyorósi Zoltántól, az ABB Kft. divízióvezetőjétől.

Az adományozással a magyar és a svájci ABB az Óbudai Egyetem szakmai oktatási tevékenységét kívánja támogatni. Az ABB célja, hogy a készüléket az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara Automatika Intézete Villamos Gépek Laborjában a hallgatók a laboratóriumi mérések és a gyakorlatok során használhassák. Segítségével egy korszerű készülék használatán keresztül ismerkedhetnek meg a szinkrongépekkel, az Unitrolhoz mellékelt szoftvercsomag segítségével a gép viselkedését, villamos paramétereit valós időben követhetik nyomon.

A gerjesztésszabályozókat jellemzően az erőművekben használják a villamos energiát előállító generátorok teljesítményének szabályozására, amely az UN1000 készülék esetén mikroprocesszoros technikára épülő digitális szabályozás. A generátorok teljesítményszabályozása azért fontos, mert a villamosenergia-rendszerben az energia nem tárolható, de a fogyasztásnak és a termelésnek egyensúlyt kell tartania. Az ABB Unitrol 1000-sorozatú gerjesztésszabályozók jellemzője a kompakt felépítés, az alkalmazás flexibilitása és a megbízható működés.

Unitrol 1010 típusú kompakt digitális gerjesztésszabályozók (forrás: ABB)
Unitrol 1010 típusú kompakt digitális gerjesztésszabályozók (forrás: ABB)

Az Óbudai Egyetem Automatika Intézete automatizálási szakirányán belül kimagasló szintű az elektronika, az automatika és az alkalmazott informatika oktatása. Az intézet számos szakirányú modult kínál, például villamos gépek és hajtások, teljesítményelektronika, épület- és közmű-automatizálás, intelligens elektronikai rendszerek, programozható irányítások, járműelektronika, valamint robotok, CNC-gépek és szervohajtások. 2014 őszétől MSc képzés is folyik az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki karán az ABB számára is fontos fókuszterületen a Villamosenergia-átalakítók, -tárolók és irányítástechnika specializáción.

Tanja Vainio, az ABB Kft. ügyvezetője elmondta: „Az Óbudai Egyetem cégünk számára kiemelten fontos szakmai képzési intézmény, amellyel évek óta nagyon jó kapcsolatot tartunk fenn. A közelmúltban hirdettünk meg egy ösztöndíjat női hallgatók számára, amelyben az egyetem hallgatói is részt vesznek.”

(forrás: ABB/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés