hirdetés
hirdetés

Ipar 4.0

Digitális átalakulás az épületgépészetben

A Phoenix Contact IoT-alapú Emalytics-rendszere egyetlen intelligens platformban egyesíti az „okosépületek” vezérlő- és kezelőegységét, valamint energiamonitorozását.

hirdetés

Míg korábban főként az épület elhelyezkedése volt a meghatározó, a prioritások mára jelentősen eltolódtak, egyre fontosabb szempont a technika, a kényelem, a hatékonyság és a szolgáltatások minél szélesebb köre. Az okosépületeknél a siker egyre inkább azokon a kommunikációs folyamatokon múlik, amelyeket az épület a lakóinak/használóinak kínál, és amelyekre a tervezők, a felszerelések szállítói és az üzemeltetők egyaránt új üzleti modelleket építhetnek fel. Az okosépület által nyújtott szolgáltatásoknak mindenekelőtt egyszerűen kezelhetőnek kell lenniük, figyelembe véve, hogy a lakók többsége az okostelefont vagy a táblagépet használja kedvenc „ember-gép interfészeként”. Az egyszerűség azonban nem minden: a technikának szórakoztatónak, korszerűnek és rugalmasnak kell lennie, hiszen az új szolgáltatásokat másképp nem is lehetne kényelmesen a „nagy egészbe” integrálni. Az okosépületeknek tehát valódi többletértéket kell kínálniuk. Az elmúlt években számos épület energiahatékonyságát sikerült jelentős mértékben optimalizálni, miközben az építési és a karbantartási költségek is csökkentek. A klímaváltozás miatt napjainkban egyre inkább az ökológiai és a fenntarthatósági szempontok kerülnek előtérbe, az építési és üzemeltetési költségek optimalizálása ugyanakkor továbbra is nagyon fontos feladat.

A felhasználók az épületvezérlést a szó szoros értelmében kézben tarthatják
A felhasználók az épületvezérlést a szó szoros értelmében kézben tarthatják

Intelligens épületek, korszerű IoT-platformok

Az épületek automatizálásában egyre nagyobb szerepet kapnak a nyílt IoT-platformok. A más szektorban már régóta nélkülözhetetlen transzparens platformok az épületüzemeltetési rendszer alapjaként teljesen új lehetőségeket nyitnak meg, amilyen például a beltéri navigáció, a co-working iroda vagy a felhasználó által vezérelt helyiségautomatizálás. Ezeknek a technológiáknak az integrációja nem lehetséges a szoftveres kommunikáció szabványosítása nélkül. A klasszikus automatizálás kommunikációs szintjei ugyanis fellazultak: a hagyományos automatizálási piramis fokozatosan eltolódott a hálózatos kommunikáció felé. Ennek során új kérdések merülnek fel. Hogyan lehet a hagyományos érzékelőket csatlakoztatni? Milyen know-how szükséges? Betarthatók-e az eddig használatos szabványok és standardok? Biztonságban vannak-e az adatok? Végül, de nem utolsósorban: hogyan alakul a költség-haszon mérleg?

Emalytics: az okosépületek üzemeltetési rendszere

Az IoT-alapú Emalytics ökoszisztéma támogatja az olyan bevett kommunikációs protokollokat, mint a BACnet, a KNX, az MP-Bus vagy a Dali, de az új, IoT-alapú protokollokat is, így a különböző szenzorokat és aktorokat, valamint a harmadik fél gyártók rendszereit egyszerűen lehet integrálni. Az Emalytics önállóan alakítja ki a saját egységes adatstruktúráját, teljesen függetlenül az adatok forrásától, az alárendelt buszrendszertől és a protokolltól. A rendszerben tárolt és normalizált valamennyi adat közvetlenül a teljes IoT-hálózat rendelkezésére áll. Az Emalytics lehetővé teszi a helytől független műszaki tervezést, online és offline módban egyaránt. A szoftverek frissítéseit az üzemelés megszakítása nélkül el lehet végezni. A rendszer saját maga gondoskodik a biztonságos és titkosított adatcseréről a hálózat egyes vezérlői és az épületautomatizálási menedzsment között.

Az Emalytics mint building IoT-system számos biztonsági funkciót foglal magában. Az átfogó felhasználókezelés lehetővé teszi a szerepek és jogosultságok igény szerinti menedzselését. A szoftver támogatja az LDAP-t (Lightweight Directory Access Protocol) és az Active Directoryt is. A jelszókezelési mechanizmusokat be lehet állítani, módosításra csak az első használatnál van szükség. A kommunikáció a jó bevált TLS- (Transport Layer Security) titkosítással zajlik; az átfogó naplózási mechanizmusok – például a biztonsági tanúsítványok használata – szintén az Emalytics kiberbiztonsági koncepciójának részei. Az Emalytics tehát az okosépület digitális lelkévé válik: a szoftver a hagyományos épülettechnikát integrálja a jövő épületeinek IoT-hálózatába. Az integrált tervezés így már a kezdetektől fogva magától értetődő, a projekt valamennyi résztvevőjének kellő időben és átfogóan egyeztetnie kell. A Phoenix Contact magyarországi csapata természetesen a folyamat minden részében az ügyfelek rendelkezésére áll.

(Cikkünk eredetileg a GyártásTrend júniusi lapszámában jelent meg.)

Kozma Péter, termékmenedzser, ipari automatizálás, Phoenix Contact Magyarország
a szerző cikkei

(forrás: Phoenix Contact/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés