hirdetés
hirdetés

Energetika

Diagnosztika az energiahatékonyság javításáért

A Festo könnyen telepíthető érzékelőkön alapuló energiakezelési rendszert dolgozott ki partnereivel.

hirdetés

Az innováció

Alapadatok
  • Innováció neve: Sűrítettlevegő-érzékelő rádiós átvitellel
  • Alkalmazási terület: Energiakezelés
  • Cégnév: Festo Kft.
  • Web: www.festo.hu

Az ESIMA (Energy-autonomous Sensors and Interaction with Mobile Users, energiafüggetlen érzékelők és interakció nem helyhez kötött felhasználókkal) kutatási projektben a Festo könnyen telepíthető érzékelőkön alapuló energiakezelési rendszert dolgozott ki partnereivel. Ehhez a vállalat kifejlesztett egy sűrítettlevegő-érzékelőt, amely egyszerre méri a levegő nyomását és áramlását, valamint továbbítja az adatokat rádión keresztül egy bázisállomásra. Az energiafogyasztást egy olyan összehangolt program számítja ki, amely az érzékelők, az adatrögzítés és a rádiós adatátvitel mellett a vizualizációt is felügyeli.

Mitől innovatív a termék?

A koncepció döntő előnye, hogy az érzékelők utólag is könnyen telepíthetők a meglévő gyártólétesítményekbe. Egy integrált turbina-generátor egység, amelyet kis mennyiségű sűrített levegő működtet, helyben biztosítja a szükséges villamos energiát. Az összegyűjtött adatokat egy internetes alkalmazás segítségével lehet megjeleníteni, így az eredmény megtekinthető mobileszközökön, például okostelefonokon vagy táblagépeken is.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható?

A korszerű ipar 4.0 gyárak létrejöttét energiafüggetlen érzékelőkkel, illetve az üzemeltetők számára saját folyamataikról differenciált áttekintést nyújtó megjelenítéssel támogatja az új rendszer. Az utólag is beépíthető szenzorokkal a korábbi termelőrendszerek diagnosztikájának fejlesztéséhez és energiahatékonyságának javításához is hozzájárul a koncepció.

Az eredmény megtekinthető mobileszközökön, például okostelefonokon vagy táblagépeken is (forrás: Festo)
Az eredmény megtekinthető mobileszközökön, például okostelefonokon vagy táblagépeken is (forrás: Festo)

Csapat vagy cég rövid bemutatása

A németországi központú Festo céget 1925-ben alapították. Napjainkra olyan világméretű csoporttá fejlődött, amelyhez 61 önálló Festo vállalat tartozik, több mint 250 telephellyel. További 40 országban van képviselete, termékei és szolgáltatásai így 176 országban vannak jelen. A Festo szakterülete az automatizálástechnika, a pneumatikus és elektromos hajtástechnika, az ipari folyamatautomatizálás, valamint az ipari automatizálástechnikai képzések és továbbképzések. Fejlődésének stratégiai pillére az innovatív gyártmányok és szolgáltatások folyamatosan bővülő kínálata, az új iparágak meghódítása, a technológiai és gyártó folyamatok automatizálásában felhalmozott tapasztalatok hasznosítása. Gyártmányválasztékában egyre több a legújabb, szigorú környezetvédelmi szempontoknak is teljesen megfelelő termék. A cég hazai kereskedelmi leányvállalata, a Festo Kft. és jogelődje több mint harminc éve foglalkozik automatizálási termékek értékesítésével, szakértői szolgáltatásokkal és szakmai képzéssel Magyarországon. A Festo egyik legnagyobb gyára is Budapesten működik. A Festo-AM Gyártó Kft. globális gyártóközpontként sűrítettlevegő-előkészítő egységek, vákuumtechnikai termékek és pneumatikus hengerek széles választékát állítja elő, részben saját műszaki tervezőközpontjának fejlesztései alapján.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)

(forrás: Festo/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés