hirdetés
hirdetés

S&T Focus 2018 – okosgyár

Csúcstechnológiai tűzijáték

Zsúfolásig megtelt a Kongresszusi Központ Bartók terme az S&T novemberi ipari digitalizációs rendezvényén. A résztvevők betekintést nyerhettek a legújabb technológiákba, és ki is próbálhatták azokat az aulában berendezett okosgyárban.

hirdetés

Az ipari digitalizáció nem egy választható út, hanem az egyetlen út. Alapjaiban változtatja meg a világunkat. Ma még el lehet valahogy boldogulni a hagyományos tervezési, gyártási, szervizelési módszerekkel – lokálisan. Pár éven belül viszont a piac ki fogja rostálni azokat a gyártókat, amelyek nem maximalizálják a hatékonyságukat. Akik viszont most lépnek, még versenyelőnyt szerezhetnek a többiekkel szemben.

„Vigyázó szemetek Kínára vessétek!”

Európában ipar 4.0, az USA-ban Smart Manufacturing, Kínában China 2025 névre hallgat a digitalizációt elősegítő, hasonló kormányzati program. Mivel az ipar 4.0-val már „tele van a padlás”, ezért a rendezvényen az S&T elsőszámú partnere, a PTC képviselője érdekességképpen a kínai programot ismertette röviden. Ha más nem is, ez mindenképpen megszólaltatja a vészcsengőt minden előrelátó európai ország és cég számára. Az ottani modernizációs program rendkívül ambiciózus, amiben a gyártás hatékonyságára, a zöld technológiákra és az ipar kulcsterületein megvalósítandó innovációkra helyezték a fő hangsúlyt. Erőteljes központi akarat, 1,5 milliárd fogyasztó és több mint egy milliárd dolgozó verhetetlennek tűnő elegyet képez. Ha ez a program végrehajtásra kerül – és miért is kételkednénk ebben –, fel fogja billenteni az utóbbi évtizedekben kialakult erőviszonyokat. Az egyetlen védekezést az ipar digitális transzformációjának felgyorsítása jelentheti a magyar cégek számára.

Zsúfolásig megtelt a Kongresszusi Központ Bartók terme (forrás: S&T)
Zsúfolásig megtelt a Kongresszusi Központ Bartók terme (forrás: S&T)

Technológiai étlap – S&T cLean módszertannal

A bemutatott gyakorlati megoldásokkal az S&T egy átfogó technológiai étlapot kínált fel a megjelentek számára. Mivel minden cégnek eltérők az adottságai, ezért először is azonosítani kell a konkrét cég számára legnagyobb előnnyel kecsegtető és ugyanakkor a leggyorsabban bevezethető új technológiákat. Komoly kihívást jelent a cégvezetők számára, hogy úgy modernizálják a gyártásukat, hogy közben fenntartják a folyó projektek kiszolgálását is.

Ehhez nyújt hathatós támogatást a Focuson ismertetésre került S&T cLean módszertan és az arra alapuló gyors auditeszköz. A cLean az S&T 25 éves tapasztalataira és a PTC eszközeire épül. A lean módszert a cégek többsége sikeresen alkalmazza a gyártás területén. Ezt terjesztette ki az S&T a termékfejlesztés világára is, így holisztikusan, a cég egészét áttekintve, annak tervezési, gyártási, logisztikai rendszereit együtt kezelve képes megoldásokat megfogalmazni és kialakítani a megrendelőkkel szorosan együttműködve. A módszertan moduláris, és az egyik fő jellemzője, hogy a céges vezetők, kulcsszereplők idejével maximálisan takarékoskodva tud gyorsan felmérést végezni. Az S&T a legkorszerűbb informatikai rendszerek ismeretében javasol konkrét, megvalósítható megoldásokat, legyen szó CAD-, PLM-, ERP-, MES-, IIoT-rendszerekről.

ThingWorx – a legátfogóbb IIoT-platform

A rendezvényen bemutatásra került a világ vezető IIot-platformja, a Thingworx, amely készen kínálja a kiforrott, skálázható és biztonságos IIoT-technológiát a gépi és emberi adatok automatizált gyűjtéséhez valamint a különböző szigetszerű IT-rendszerek gyors összekapcsolásához (middleware). Számos alkalmazási lehetőséget is megismerhettek a látogatók.

OEE pár nap alatt – röntgenfelvétel a gyárról

Digitális ikerpár alkalmazása a termékfejlesztésben. Tervezés tényekre alapozva feltételezések helyett.

Prediktív szerviz: a költséges, előre nem látható leállások megelőzése.

Augmented reality – a valóság új dimenziója

A piaci elemzők szerint az ipari kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) a közeljövő legnagyobb új informatikai ága lesz. A PTC Vuforia (régebbi nevén ThingWorx Studio) AR-fejlesztőeszköze a világ messze legelterjedtebb ipari AR-megoldása. E rendszer sokrétű alkalmazási lehetőségeit is bemutatták az S&T szakértői.

Felhasználói termékismertetők újszerű készítése végfelhasználók számára. A Daimler és a Renault már alkalmazza a technológiát. A járművek használatát a Vuforiával készített AR-élményeken keresztül ismerhetik meg a vásárlók. Ezt az érdeklődők az okosgyárban ki is próbálhatták a 77 Elektronika által az S&T számára biztosított orvosi analizátor berendezéshez készített AR-karbantartási rendszeren keresztül.

Ismétlődő feladatok betanítása (pl. szerelősori munkafázisok) 30-40%-kal hatékonyabban.

Digitális bemutatóközpontok létrehozása, ahol egy cég teljes termék kínálatát bemutathatja, és az érdeklődők, vásárlók tetszőleges termékkonfigurációkat is kialakíthatnak a maguk számára. Egészen új szintre emeli a cégek kereskedelmi és marketingmegjelenését. Különösen nagy hatású a rendszer, ha a Microsoft Hololens okosszemüvegen keresztül tekintjük meg a holografikus élményeket.

Gépi adatok gyűjtése élőben, ThingWorx technológiával az S&T okosgyárban
Gépi adatok gyűjtése élőben, ThingWorx technológiával az S&T okosgyárban

Távsegítség Vuforia Chalk rendszerrel. A szoftverrel végtelenül egyszerűvé válik a távoli szerviz. Az okostelefonra letöltött appon keresztül chatelhet a segítséget kérő a szervízközponttal, ezen felül pedig megoszthatja a kameráján keresztül látott környezetet a szervizessel, aki arra firkálva mutathatja meg a megoldást. Ezzel az eszközzel növelhető a vásárlói elégedettség, és csökkenthető a szervizelés költsége, mivel a legtöbb esteben nem szükséges a helyszíni kiszállás a probléma megoldásához.

Visual Components – modern gyár- és robotszimuláció

A rendezvényen debütált Magyarországon a Visual Components gyár- és robotszimulációs megoldás. Az S&T ez év augusztusában vált a szoftver magyarországi képviselőjévé. A Visual Componentset a 2017-ben felvásárolta a KUKA. A tőkeerős, a szakmában kiemelkedő tekintéllyel bíró új tulajdonos tovább erősítette a szoftver pozícióját. A KUKA egyébként kiállítóként és előadóként is részt vett a rendezvényen.

A Visual Componentsszel villámgyorsan modellezhetők és szimulálhatók PLC-k, gyártócellák, robotok, komplett gyártósorok, logisztikai rendszerek. A szoftver 2000-nél is több robot és gyártóberendezés intelligens modelljeit tartalmazza, ami a nagyobb csomagban saját elemekkel is bővíthető. A rendszer által biztosított értékáram-elemzéssel optimalizálható a gyártás. Az elkészített szimulációk virtual reality formátumba is menthetők. A látogatók megtapasztalhatták a virtuális gyárlátogatás különleges élményét. Ellentétben más rendszerekkel, ez a szoftver kkv-k számára is elérhető. A háromnapos bevezető oktatás után garantáltan produktívvá válnak a felhasználók. Nincsenek burkolt költségek.

Creo 5.0 – ipar 4.0-innovációk, fontos változások

A PTC ez évi bejelentése értelmében minden évben új nagy verzióval jelenik meg a piacon. Márciusban indult el a Creo 5.0, amelyben a fő fókuszt az új technológiai fejlesztések jelentették: topológiai optimalizálás, áramlástani szimuláció (CFD – computational fluid dynamics), additív gyártás, HSM CAM szerszámgyártóknak, augmented reality (AR) és a Unite multi-CAD-megoldás kiterjesztése.

A kerekasztal-beszélgetésen az ipar és az oktatás prominens képviselőinek gondolatait ismerhettük meg az ipari digitalizációval kapcsolatban
A kerekasztal-beszélgetésen az ipar és az oktatás prominens képviselőinek gondolatait ismerhettük meg az ipari digitalizációval kapcsolatban

A PTC, a Creo fejlesztője bejelentette, hogy 2019. január 1-től már kizárólag bérleti konstrukcióban lesz elérthető a Creo. Aki ragaszkodik az örök használatú licencekhez, december 20-ig még beszerezhet ilyen Creo licenceket.

Valós idejű szimuláció Creo környezetben, Ansys technológiára építve

Az S&T széles szimulációs portfólióval rendelkezik, amellyel a legkülönbözőbb igények is kielégíthetők. Az egyik fő irány a Creóba integrált szimulációs modulok köre. Ezeknek az eszközöknek közös jellemzője, hogy segítségükkel a CAD-környezet elhagyása nélkül, változáskövető szimulációk végezhetők el.

A Focuson bejelentésre került, hogy a Creo fejlesztője stratégiai szövetséget kötött az Ansysszal. Ennek eredményeképpen rövidesen megjelenik az Ansys technológiára épülő Creo Simulation Live modul, amely várakozási idők nélküli, azonnali szerkezeti, hőtani és modális analíziseredményeket nyújt. A modul decembertől elérhető béta verzióban, tesztelési céllal.

Professzionális, CAD-független Altair-szimuláció

Az S&T azok számára is kínál szimulációs megoldásokat, akik nem a Creo rendszerrel dolgoznak. Az S&T kulcs partnere ezen a területen az Altair. Az Altair vezető pozíciót vívott ki magának a járműiparban, és azon belül a topológiai optimalizálás területén. Az Altair rendszerekkel kapcsolatban több fontos több bejelentés is elhangzott a rendezvényen:

Elindult az Altair HyperWorks Startup program: akár 80%-os kedvezmény az induló vállalkozások számára, amellyel a cégek a teljes, csúcskategóriás Hyperworks-funkcionalitáshoz hozzáférhetnek.

Elindult az Altair solidThinking Inspire platform, amely komplex, mérnökközeli megoldást kínál a topológiai optimalizálástól a mélyhúzási, öntészeti, extrudálási szimuláción keresztül a nemlineáris szerkezeti és áramlástani analízisig bezárva.  A csomag december 20-ig 50%-os bevezető kedvezménnyel érhető el.

A Raise3D nyomtatóval nagy méretű és precíz 3D-s objektumok készíthetők elérhető áron
A Raise3D nyomtatóval nagy méretű és precíz 3D-s objektumok készíthetők elérhető áron

Az Altair felvásárolta a Simsolid rendszert. A szoftver forradalmi, hálómentes megoldójával hatalmas méretű gépek, szerkezetek 1-2 perc alatt szimulálhatók. A szimulációhoz nincs szükség előzetes geometriai egyszerűsítésre. 

3D-s nyomatással bővült az S&T kínálata

Az additív gyártás rendkívül dinamikusan fejlődik, és egyre szélesebb az alkalmazási lehetőségek köre. Az S&T szoftvertechnológiáinak sokasága (Creo Addditive, topológiai optimalizálás stb.) kapcsolódik a 3D-s nyomtatáshoz. Emiatt logikus lépés, hogy az S&T belépett a 3D-s nyomtatók piacára. Az S&T által képviselt első márka a Raise3D. A Raise3D a professzionális felhasználókat célozza meg kiváló minőségű, gyors, nagy térfogat nyomtatására alkalmas (max. 305 mm×305 mm×605 mm) és mégis elérhető árú nyomtatójával. A gép akár szálerősítéses anyagokat is képes nyomtatni, és kétfejes kivitelben is használható. Ideális nagyméretű prototípusok, funkcionális alkatrészek, szerszámok, valamint készülékek nyomtatásához.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés