hirdetés
hirdetés

Német gazdaság

Csökkentett ütemű növekedés

Németországban nem kell recessziótól tartani

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet – elsőként a nagy német kutatóintézetek sorában – fél százalék alá mérsékelte Németország 2012. évi gazdasági fejlődésére vonatkozó előrejelzését.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A 0,4 százalékos növekedési prognózis jóval borúlátóbb a szövetségi kormány egy százalékos várakozásánál; ugyanakkor jó hír, hogy – más európai partnerországaival ellentétben – Németországban továbbra sem kell recessziótól tartani. Vége ugyan a fellendülésnek, de 2008 nem fog megismétlődni – mondta intézete legfrissebb előrejelzése december 14-i bemutatóján Hans-Werner Sinn, az Ifo igazgatója. A még megmaradt növekedés a foglalkoztatási helyzet – és ebből adódóan – a háztartások jövedelmének kedvező alakulásának köszönhető.

Az adósságválság és a világgazdaság lanyhulása ugyanakkor terhet jelent, s ezzel magyarázható, hogy a vállalatok beruházási kedve veszített korábbi lendületéből. Nagyfokú bizonytalanságot jelent, hogy az euró-övezet adósságválságának leküzdését szolgáló eddigi erőfeszítések nem vezettek érdemi eredményre. A nyugtalansághoz az is nagyban hozzájárul, hogy az ipari államok többségében rendkívül korlátozottak egy, az új válság leküzdését szolgáló gazdaságpolitika lehetőségei. Az állam magas eladósodottsága a legtöbb országban teljesen lehetetlenné teszi újabb konjuktúra-élénkítő programok kidolgozását és bevezetését, emellett a központi bankok lehetőségei is rendkívül behatároltak ahhoz, hogy az irányadó kamatlábakat alacsony szinten tartsák.

Elszállt remények

Mindent egybe vetve Sinn professzor várakozásai szerint a világgazdaság teljesítménye 2012-ben csak 3,3, ezen belül az Európai Unióé 0,2 százalékkal növekszik, az euró-övezet országai pedig enyhe recesszióba csúsznak. Így a 2012-re Németország számára prognosztizált gyönge növekedési ütem európai összehasonlításban egészen jó eredménynek számít. Az európai adósságproblémák kiéleződése nyomán a hamburgi HWWA gazdaságkutató intézet is lejjebb vette 2012-re vonatkozó várakozását: a 2011. évi 3,0 százalékos dinamikát követően 0,5 százalékban határozta meg a német GDP 2012. évi várható növekedési ütemét. Az európai adósságválság mindinkább hatalmába veszi a reálgazdaságot, beárnyékolva a növekedés perspektíváit, írják – müncheni kollégáikkal egyetértve – a HWWA szakértői.

Németország a főként a vállalatok körében tapasztalható mérsékelt derűlátással bizonyos fokig kivételnek számít a válsággal küszködő Európában
Németország a főként a vállalatok körében tapasztalható mérsékelt derűlátással bizonyos fokig kivételnek számít a válsággal küszködő Európában

A kedvező belső gazdasági keretfeltételek és a még mindig magas külföldi rendelésállomány eddig legalább ellensúlyozni tudták a kívülről érkező negatív hatásokat. Az IWH hallei gazdaságkutató intézet munkatársai a müncheni és hamburgi kollégáiknál is lejjebb mentek legfrissebb, szintén december közepén nyilvánosságra hozott 2012. évi növekedési előrejelzésükben; mondván: „Németország nem tudja leválasztani magát a nemzetközi konjunktúra romlásától”. Ennek nyomán – szintén mindenek előtt az euró-övezetben dúló adósság- és bizalmi válságra hivatkozva az új évre a bruttó hazai termék mindössze 0,3 százalékos növekedését valószínűsítik.

A visszaesést követően azonban újra élénkülés valószínűsíthető, melynek eredményeként 2013-ban kereken egy százalékra emelkedhet a német gazdaság teljesítménye. (Ettől jóval derűlátóbb a Szövetségi Bank, amely 2013-ra a fejlődés erőteljesebbé válására számít, 1,8 százalékos növekedési dinamikára számít.) Emlékezetes, hogy az ősz folyamán fokozatosan csökkentek a 2012. évi növekedési várakozások, (miközben a 2011. évre jelzett 3 százalékos növekedési előrejelzést továbbra is fenntartották). Az ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége – 28 ezer vállalatra kiterjedő konjunktúra-felmérése alapján - október közepén még egy, a vezető gazdaságkutató intézetek ugyancsak októberben nyilvánosságra hozott közös előrejelzésükben 0,8 százalékos növekedést valószínűsítettek, míg a Szövetségi Bank a közelmúltban korábbi, 1,8 százalékos előrejelzését 0,6 százalékra mérsékelte.

A vállalatok optimistábbak

December közepén ehhez képest jelzett alacsonyabb fejlődési dinamikát a HWWA a maga 0,5, valamint az Ifo 0,4 százalékos előrejelzésével. A gazdaság szereplői a kutatóintézeteknél jóval derűlátóbb képet festenek. A ZVEI, az egyik legjelentősebb ipari ágazatnak számító villamosipar szakmai szövetsége – éves forgalma 2011. évi 8 százalékos növekedését követően, a tagvállalatok körében november közepén végzett felmérés szerint – 2012-re újabb, több mint 5 százalékos bővülést valószínűsít, melynek nyomán az ágazat vállalatainak éves forgalma meg fogja közelíteni a 190 milliárd eurót. Az ágazat továbbra is dinamikusnak nevezhető fejlődési kilátásai a világgazdaság 4 százalékos növekedésén és a nagy jármű- és gépipari partnerek körében várható pozitív fejlődésen nyugszanak.

Németország a főként a vállalatok körében tapasztalható mérsékelt derűlátással bizonyos fokig kivételnek számít a válsággal küszködő Európában. Az Európai Központi Bank a téli hónapokra „enyhe recesszióval” számol az euró-övezet országaiban, már pedig az, hogy a közös valutát használó országok csoportja idáig jutott, mindenek előtt a dél-európai országokban tapasztalható válságjegyekkel magyarázható. Mario Draghi, a bank közelmúltban hivatalba lépett elnöke elsősorban a vállalatok finanszírozásánál lát feszültséget, mert – mint december közepén lebonyolított berlini látogatásakor fogalmazott – „a kereskedelmi bankok tartva a kockázatoktól csekély készséget mutatnak a reálgazdaság hitelekkel való ellátására”.

Hans-Heinrich Driftmann, a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) elnöke – az euró-térség vállalati menedzserei körében végzett felmérés kevés derűre okot adó felmérésén túlmenően – a szövetség külgazdasági kiadványa legújabb számában „azon nagyszámú bürokratikus szabály tarthatatlanságára” hívta fel a figyelmet, melyek az exportőrök útját akadályozzák. Egy, a származási bizonyítványokra vonatkozó szabályozás megváltoztatására irányuló brüsszeli terv elfogadása és bevezetése több százmillió eurós nagyságrendű többletköltséget okozna az exportőrök számára, figyelmeztetett a német kamarai szövetség elsőszámú tisztségviselője.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[101290] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés