A PC-alapú CNC-vezérlő segít

Csapos fakötések automatizált gyártása

A csapolás a hagyományos bútorgyártás alapját képező stabil fakötési technika, egyúttal a kínai kézművesség több száz éven keresztül felhalmozott hagyatéka is. Az ilyen jellegű kötéseket nehéz gyártani, ár tekintetében nem versenyképesek az iparilag előállított bútorokkal. A Beckhoff megoldást nyújtott a problémára.

hirdetés

A kínai Nantung városában bejegyzett, Nantong Guoquan Woodworking Machinery Manufacturing nevű vállalat a Beckhoff CNC-eszközeivel talált megoldást e problémára: a PC-alapú automatizálás és EtherCAT ipari kommunikáció együttes felhasználásával megalkotott vezérlőkörnyezet irányítja a csapos fakötések automatizált gyártását, fényes jövőt biztosítva e hagyományos rögzítési eljárásnak.

Csapos fakötésekkel a hagyományos asztalosmunkáknál a tárgyak alapvázát képező, stabil vázszerkezetek hozhatók létre, például keményfából készült bútorok, ablakok és ajtók gyártása során. A vázelembe csaplyukat marnak, az ebbe illeszkedő elemen pedig csapot alakítanak ki, precízen a lyukhoz igazítva. Mindezek eredményeképpen igen stabil, nagy terhelhetőségű fakötés jön létre, amely kiválóan követi a fa tulajdonságainak változásait, például a szárazság esetén bekövetkező zsugorodást. A bútorok korszerű tömeggyártásában ezt az ősi módszert a legtöbb esetben különféle bútorlap-kialakítási eljárásokkal és gépi kötésekkel, például faszegekkel, csavarokkal vagy ragasztókkal váltották ki. Napjainkban azonban egyre több vásárló értékeli a keményfából készült, hagyományos módszerekkel előállított bútorok tartósságát és esztétikai megjelenését.

Alakjukban, méretükben és előállításukban eltérő vázprofilok és csapos fakötések tucatjai gyárthatók le a CNC-800A3 típusú géppel (Copyright: Nantong Guoquan Woodworking Machinery)
Alakjukban, méretükben és előállításukban eltérő vázprofilok és csapos fakötések tucatjai gyárthatók le a CNC-800A3 típusú géppel (Copyright: Nantong Guoquan Woodworking Machinery)

E piaci szegmens kielégítése érdekében fejlesztette ki CNC-800A3 típusú, teljes mértékben csapos fakötések automatizált gyártásához optimalizált gépeit a Nantong Guoquan Woodworking Machinery Manufacturing nevű vállalat. A vezérlőprogram szoftveralkalmazása TwinCAT alatt íródott az interpolált mozgás megvalósításához (NC I). A kialakítandó csapos kötés geometriai méreteit CAD/CAM szoftverrel automatikusan előállított G-kóddal lehet beprogramozni. Ennek következtében a rendszer igen egyszerűen és rugalmasan üzemeltethető: alakjukban, méretükben és előállításukban eltérő vázprofilok és csapos fakötések tucatjai gyárthatók le gyorsan, sőt, precíziósan.

A CNC-800A3 típusú gép vezérlőszekrénye belülről. A CX5120 típusú beágyazott PC alkotja a központi vezérlő környezetet (Copyright: Nantong Guoquan Woodworking Machinery)
A CNC-800A3 típusú gép vezérlőszekrénye belülről. A CX5120 típusú beágyazott PC alkotja a központi vezérlő környezetet (Copyright: Nantong Guoquan Woodworking Machinery)

A váz elemeit a gépre rögzítik, majd a megmunkáló orsó X, Y és Z irányú mozgástengelyeire vetített háromdimenziós interpolálással történik a feldolgozás, 0,1 mm-es pontossággal. Csiavang Li, a Nantong Guoquan Woodworking Machinery villamosmérnöke a következőket nyilatkozta: „A Beckhoff TwinCAT NC I szoftverét választottuk, mert számos különféle, nem szabványos csapok kialakítására szolgáló programot képes futtatni, ami jelentős mértékben megkönnyítette a fejlesztésünket. A megrendelőink igényeit gyorsan ki tudjuk elégíteni. Ilyen mértékű rugalmasságot nem nyújtott az előző PLC.”

Kis méretű, hatékony vezérlőkörnyezet

A Beckhoff CX5120 sokmagos technológiájú beágyazott PC-je a TwinCAT NC I szoftverrel interpolációs mozgások mellett az anyagok adagolását, eltávolítását végző szervohajtások pozicionálását is vezérli. A PLC- és mozgásvezérlési műveleteken túlmenően az 1,46 GHz-es Intel Atom processzor teljesítménye ideális a grafikus vezérlő funkciók (HMI) ellátására és CAD/CAM program futtatására is. Mindezek mellett egyedi felhasználói alkalmazásokat, például megjelenítő szoftvereket is képes kiszolgálni ez a környezet.

Optimalizált függőleges kommunikáció

„Számos kínai bútorgyártó felismerte a gyártási adatok központosított kezeléséből fakadó előnyöket. Például CAD-állományok közvetlenül vállalati központi platformokról tölthetők le a gépekre" ‒ emeli ki Csiavang Li, majd hozzáteszi: "a gyártásvezérlő (MES), illetve vállalati erőforrás-tervező (ERP) rendszerek által használt, számos különféle normát követő illesztőfelület, valamint az egyes cégek eltérő adatgyűjtési igényei miatt kifejlesztettünk egy Visual Basic.NET-alapú adatbázist, amelybe minden lényeges gépállapotot és gyártási adatot elmentünk. A megrendelőink MES- és ERP-rendszerei szabványos kapcsolódási mechanizmusokon keresztül veszik fel az összeköttetést ezekkel az adatbázisokkal, melyek révén a vállalati hierarchiájukon keresztül bármilyen adatot letölthetnek a gépre, illetve beolvashatnak a gépről, egyszerű írás-olvasási hozzáféréssel.

A keményfából készült bútorok, ablakok és ajtók gyártása során használt hagyományos csapos fakötések gyorsan és precízen alakíthatók ki a Nantong Guoquan Woodworking Machinery vállalat CNC-gépeivel (Copyright: Nantong Guoquan Woodworking Machinery)
A keményfából készült bútorok, ablakok és ajtók gyártása során használt hagyományos csapos fakötések gyorsan és precízen alakíthatók ki a Nantong Guoquan Woodworking Machinery vállalat CNC-gépeivel (Copyright: Nantong Guoquan Woodworking Machinery)

A PC-alapú gépvezérlő környezet további előnye, hogy lehetőséget ad távoli karbantartásra is. A távoli diagnosztikai és karbantartási funkcióknak köszönhetően a szerviztechnikusoknak már nem kell helyszínre kiszállniuk, így értékes idő és munkaköltség takarítható meg.”

A szoftveralapú CNC biztosította versenyelőnyök

Kuocsüan Csen, a Nantong Guoquan Woodworking Machinery Manufacturing Co., Ltd. vállalat igazgatótanácsának elnöke a következőket nyilatkozta: „A Beckhoff szoftveralapú CNC-vezérlőjének köszönhetően a fafeldolgozó ipar élére kerültünk. Folyamatosan fejlesztünk új gépmodelleket, és biztosak vagyunk abban, hogy a Beckhoff környezetére épülő CNC-alkalmazások értékesítésében további jelentős növekedés várható 2017-ben.”

www.gqmac.com

www.beckhoff.hu/wood

(forrás: Beckhoff/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés