Évforduló és trendforduló

Családi műhelyből globális szállító

Gyors talpra állás a magyarországi Bosch csoportnál

Megközelítőleg 21 milliárd forintot fordít magyarországi termelésbővítésre a Bosch-csoport, amely idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját.

hirdetés

A 2010-es üzleti évben a magyarországi Bosch csoport visszaállt a stabil növekedési pályára. A Bosch teljes hazai forgalma 27 százalékkal 401 milliárd forintra emelkedett, mialatt a Bosch csoport magyarországi árbevétele – amelybe nem tartoznak bele a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységek – 118 milliárd forint lett, mely 8 százalékos növekedést jelentett. A beruházások értéke megközelítette a 21 milliárd forintot, aminek nagy részét a hatvani és miskolci üzem gyártási kapacitásának bővítése tette ki.

Thomas Beyer: Stabil növekedési pályán állunk
Thomas Beyer: Stabil növekedési pályán állunk
A vállalat 2010-ben 11 milliárd forintot költött a stratégiai jelentőségű hazai kutatás-fejlesztésre. 2011. január 1-jén a magyarországi Bosch csoport létszáma 6300 fő volt. A 2010-es üzleti eredményeket és a közeljövő fejlesztési terveit bemutató budapesti sajtótájékoztatón a magyarországi Bosch-csoport vezetője Thomas Beyer elmondta: az idei üzleti évben 10 százalékot meghaladó növekedésre számítanak, kiváltképpen a gépjármű technológia területén.

Mindez biztató lehet a magyar beszállítók számára is, akik egyre nagyobb arányban részesednek a Bosch-csoport megbízásaiból. – A vállalat Magyarországon külön beszállító-fejlesztési egységet is fenntart. Ez a szervezet felkutatja a potenciális beszállítókat, auditálja az aspiránsok érettségét, az előállított termékek minőségét, és azt, hogyan képesek illeszkedni a Bosch-csoport beszerzési folyamataiba.

Központban a tudás

A társaság és ezen belül a Budapesti Fejlesztési Központ dinamikus fejlődésének eredménye az új, központi Bosch-telephely építése Budapesten, melynek munkálatai 2011 nyarán kezdődnek. A várhatóan 2013-ban átadásra kerülő új épület csaknem 6 milliárd forint beruházást jelent. Az új központban a kereskedelmi üzletágak és a Bosch Rexroth Kft. mellett a Budapesti Fejlesztési Központ egy része kap majd helyet. Thomas Beyer számára ez a projekt annak megerősítése, hogy „a Bosch elkötelezte magát Magyarország mellett, meggyőződött a magyar mérnökök, a magyar tudás versenyképességéről, valamint arról, hogy magyarországi befektetései a globális értékteremtés fontos pillérei.”

Tavaly az 500. mérnök kezdte pályafutását
Tavaly az 500. mérnök kezdte pályafutását
Lapunk kérdésére válaszolva Jan Peter Stadler, a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ igazgatója elmondta: k+f egységüknél 2010-ben 25 szabadalom és közel 200 találmány született. A Budapesti Fejlesztési Központ a Bosch gépjármű technológiai gyártásának és innovációjának egyik jelentős bázisa. 2005-ös megalapítása óta kínál vonzó munka- és karrierlehetőséget a legjobb pályakezdő mérnökhallgatók és mérnökök számára. Ennek érdekében a Bosch 2008-tól 2012-ig 9 milliárd forint értékű beruházásra kötelezte el magát, amely 200 új munkahellyel növeli meg budapesti autóipari k+f kapacitását. A tavaly ötödik évfordulóját ünneplő, a Bosch stratégiai innovációs szemléletét megtestesítő fejlesztési központban 2010-ben az 500. mérnök kezdhette meg szakmai pályafutását.

A gépjármű technológia továbbra is húzóágazat

A 2010-es év egyik legnagyobb szabású hazai Bosch-beruházása a miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. új gyártócsarnokának felépítése, amelynek hivatalos átadására ősszel kerül sor. A beruházás 2010-ben 550 új munkahelyet teremtett, ami az újabb és újabb gyártósorok munkába állásának ütemében további új munkahelyeket jelent majd a régióban.

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., a cégcsoport legnagyobb magyarországi gyára is folyamatosan bővül, hosszú távú munkalehetőséget kínálva a gyakornokoktól a tapasztalt mérnökökig. – A magyarországi Bosch csoport kilábalását a válságból mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cégcsoport motorja 33 százalékos bevételnövekedést ért el az előző évhez viszonyítva – jegyezte meg Thomas J. Schönenberg gyárigazgató.

További bővülés az ipari technológiában

Az ipari technológiai üzletágat Magyarországon két Rexroth vállalat képviseli. A gyártási tevékenység nagyobb része Egerben zajlik, míg Budapesten többnyire a kereskedelemmel foglalkoznak. A magyarországi gyártókapacitás folyamatos növelése az egri üzemet a Bosch Rexrothon belül a legnagyobb jelentőségű pneumatika gyártóegységgé pozícionálta. A tavalyi év során 4 termékcsalád érkezett más üzemekből, és a gyártósorok átszervezése során összesen további 12 termékcsaládot telepítenek majd át Egerbe.

A régió legjelentősebb munkáltatója
A régió legjelentősebb munkáltatója
A tavaly átadásra került pécsi Kodály Központ komoly műszaki kihívást jelentő színpadgépészet tervezési- és kivitelezési munkálatait a Bosch Rexroth Kft. végezte. A két Bosch Rexroth cég idén negyedik alkalommal szervezte meg a mérnökhallgatók számára kiírt és innovációs képességeiket próbára tevő megmérettetését, a Nemzetközi Rexroth Pneumobil versenyt, amely a technológiai kreativitás évről-évre növekvő népszerűségű hazai seregszemléje.

Ács István, a budapesti Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a 2010-es esztendő a cég eddigi egyik legsikeresebb időszaka volt. A színházi, színpadtechnikai alkalmazások mellett jelentős megbízásokat kaptak a nehéziparból (acél és alumíniumipar), de figyelemreméltó projektjeik voltak az oktatástechnikai beruházások kapcsán is. E projekteket oktatórendszerekkel szolgálták ki. A tavalyi kiemelkedő teljesítményhez a Magyarországon működő nemzetközi vállalatok hatékonyságnövelő, gyártásautomatizálási beruházásaiból adódó megrendelések is nagyban hozzájárultak.

Kézzel fogható sikerek 

A harmincmilliomodik legyártott kéziszerszámon is túl a miskolci gyár nem csupán a termék-innováció, hanem a mérnöktoborzás terén is a Bosch csoport egyik éllovasa. Idén harmadik alkalommal, 120 nevező csapat részvételével került megrendezésre a műszaki egyetemi hallgatók számára szervezett Elektromobil verseny, amely Miskolc egyik fontos eseményévé nőtte ki magát. A magyarországi Bosch a legnépszerűbb vállalat a diploma előtt álló műszaki egyetemisták körében – ez derült ki az AIESEC Magyarország és az Aon Hewitt humánerőforrás tanácsadó által 2011 márciusában nyilvánosságra hozott, az ország 25 intézményében, 8 ezer diplomázóval végzett friss felméréséből. 

125 éve "Életre tervezve"
2011-ben a Bosch-csoport kettős évfordulót ünnepel: a cégalapítás 125. évfordulóját, és a cégalapító 150. születésnapját. Azzal, hogy 1886. november 15-én Stuttgartban létrehozta "Finommechanikai és elektronikai műhelyét" , Bosch egy olyan vállalkozás alapjait fektette le, amely mára technológiák és szolgáltatások vezető globális szállítójává fejlődött. 

Folyamatos a növekedés a hatvani üzemben is
Folyamatos a növekedés a hatvani üzemben is
A magyarországi Bosch csoport a hosszú távú együttműködés és a fenntartható innovációs fejlődés érdekében erősíteni kívánja az üzleti szféra és a műszaki egyetemek, főiskolák közötti szakmai kapcsolatot. A hagyományőrző szándékkal megszervezett és néhány nappal ezelőtt óriási sikerrel, megközelítőleg 1000 mérnökhallgató részvételével lezajlott, Mérnökök játszótere elnevezésű nagyszabású program célja, az Elektromobil és a Pneumobil verseny mellett egyaránt a mérnökszakma széles körű népszerűsítése, illetve az oktatási intézmények, a hallgatók és a Bosch közötti kapcsolat megerősítése.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által 2010-ben készített országos reprezentatív felmérés kimutatta, hogy a Bosch márkanév ismertsége Magyarországon igen magas, 90% feletti. A Bosch magyarországi elismertségét támasztja alá az is, hogy amióta 2010 márciusa óta a Junkers termékek Bosch márkanév alatt kerülnek forgalomba, jelentősen növekedett a kazánok iránti viszonteladói kereslet. Az idén 90 éves Bosch Service hálózat is a márkanév elismertségének egyik pillére, hiszen a hazai, márkafüggetlen autószerviz-hálózatok között 2010-ben is piacvezető volt.

Szabó Márton
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[90472] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés