hirdetés
hirdetés

Gépkiállítás

Csak hóban volt hiány

Az ott (is) szokatlanul tavaszias időjárás miatt majdhogynem hómentes körülmények között, de az elmúlt éveket is túlszárnyaló érdeklődés mellett zajlott le a DMG Mori hagyományos évkezdő házi kiállítása a bajor Alpokban fekvő Pfrontenben.

hirdetés

Első kézből tájékozódhattak a szakemberek a forgácsolásos megmunkálás legújabb trendjeiről február 18. és 22. között a DMG Mori Seiki AG cégcsoportba tartozó Deckel Maho pfronteni gyárában, a konszern hagyományos évkezdő házi kiállításán. A vásárszezon nyitányaként idén mintegy 5300 négyzetméteren 66 megmunkálógépet állítottak ki élőben, munka közben. Ezek közül 19 képviselte az újonnan bevezetett fekete-fehér formatervet (közülük 18 gép az új Celos kezelőfelülettel felszerelve), és a szerszámgépgyártó erre az évre tervezett 24 újdonsága közül – a Celoson kívül – hét megmunkálógépnek a világpremierjét tartották a házi kiállításon. A hosszú idő óta minden évkezdetkor rendkívüli érdeklődésre számot tartó nyitott kapus rendezvényére – az előzetes adatok szerint – mintegy hétezer szakember látogatott el idén Dél-Bajorországba.

A házi kiállítás nyitott kapui a szerszámgépes ipar iránt érdeklődő szakemberek mellett a nemzetközi szaksajtó képviselőit is Pfrontenbe invitálták. A rendezvény első napján tartott sajtókonferencián a hagyományoknak megfelelően mind a német DMG Mori (a tavalyi átalakulásig Gildemeister), mind a vele együttes fellépésre néhány évvel ezelőtt közös vállalatot alapító japán Mori Seiki (mára az ázsiai országban is DMG Mori) részéről a cég első embere tájékoztatta az újságírókat az elmúlt év eredményeiről, az idén várható legfontosabb gazdasági és technológiai trendekről.

Jelentős bővülés világszerte

Rüdiger Kapitza, a DMG Mori Seiki AG elnöke iparági derűlátásának adott hangot 2014-re: a régiónként jelentős mértékben eltérő, de világszerte érezhető gazdasági növekedés a szerszámgépek iránti fokozódó keresletet is magával hozza. A kiugró kínai – több mint 20 százalékos – keresletélénkülés mellett az USA-ban például 6,6, Európában pedig közel 5 százalékosan növekvő gépigényekkel számolnak az előrejelzések. Ennek a felfutásnak a DMG Mori többek között világszerte mintegy száz bemutatótermében félezer megmunkálógép „testközelből” való bemutatásával kíván megfelelni. A nemzetközi DMG Mori-hálózat és a gyártóhelyek bővülése folyamatos. Még idén októberben megnyílik a konszern új központja Svájcban, a Zürichtől mintegy 20 kilométernyire lévő Winterthurban. A tokiói központ és bemutatóterem megnyitása pedig már júliusra várható.

XXL központtal bővül a Deckel Maho pfronteni gyára. Európa legmodernebb nagygépes gyártóhelye lesz
XXL központtal bővül a Deckel Maho pfronteni gyára. Európa legmodernebb nagygépes gyártóhelye lesz

A konszern világszerte működő 21 gyártóhelye idén mintegy 20 ezer új szerszámgép kibocsátására lesz képes – mondta el Masahiko Mori, a DMG Mori Seiki Co. Ltd. elnöke. A közelmúltban nyílt meg a kínai Tiencsin (Tianjin) városban egy új gyártóközpont horizontális megmunkálóközpontok előállítására, miután a korábbi sanghaji üzemet is bővítették. Ezzel a DMG Mori mind nagyobb mértékben helyben tudja kielégíteni a Kínából beérkező megrendeléseket a Made in China – Made for China stratégiának megfelelően. Várhatóan 2014 végére adják át az orosz piac számára gazdaságossági okokból különösen fontos Ecoline sorozatú termékek gyártóhelyét Uljanovszkban, Gildemeister Italiana néven pedig új technológiai központ nyílik Bergamóban.

Óriások új birodalma

Németország sem marad ki a fejlődésből: a házi kiállításnak helyet adó pfronteni Deckel Mahónál jelenleg épül Európa legmodernebb nagygépes gyártóhelye. Az XXL központban júniustól akár évente tucatnyi nagygép építésére nyílik lehetőség. Ezek között szerepel a legnagyobb modell, a DMU 600 portál kialakítású maróközpont is. A több mint 1000 négyzetméteres, 16 méter magas és 100 tonna darukapacitású csarnok különlegessége lesz a speciálisan az óriási és szupernehéz gépek igényei szerint kialakított alapzat és a maximálisan 1 Celsius-fokos hőingadozást megengedő pontos hőcserélős klimatizálás – valamint a még nagyobb üvegfelületeken a még jobb kilátás a környező alpesi hegyekre.

A legfontosabbak idén

A konszern vezetői az idei high-lightokat említve egybehangzóan a Celost, mint egy új korszak kezdetét emelték ki. Az egységes kezelői felület ősbemutatója az őszi hannoveri EMO fémmegmunkálási szakvásáron volt, az idei pfronteni nyitott kapus rendezvényen pedig 18 megmunkálógépet az egységes dizájn jegyében (is) a gyakorlatban is ezzel felszerelve állítottak ki. A többérintéses (multitouch) felületen intuitív kezeléssel az ötlettől a kész munkadarabig követhető nyomon a termelés. A Celos számos háttérrendszert (gépkezelés, dokumentáció, vizualizálás, CAD/CAM alkalmazások stb.) egyesít, és az eddig szükséges interfészek kiküszöbölésével akár 30 százalékkal is gyorsabban lehet a termékhez jutni. A 21,5 hüvelykes Ergoline képernyőn megjelenő kezelőfelület jelenleg kétféle vezérléssel (az Európában rendelt gépeknél népszerűbb Siemens, valamint a Japánban gyakoribb Mitsubishi) működik együtt.

Celos intuitív kezelőfelülettel az ötlettől a kész munkadarabig. Egy korszak kezdetét jelenti
Celos intuitív kezelőfelülettel az ötlettől a kész munkadarabig. Egy korszak kezdetét jelenti

A másik csúcspont, amelyre a házi kiállításra látogató szakemberek bizonyára felkapták a fejüket, a Lasertec 65 AM hibrid szerszámgép koncepciótanulmánya volt. Világpremierjét az őszi chicagói IMTS, illetve stuttgarti AMB fémmegmunkálási szakvásárokra tervezik. Az igazi újdonságot e gép esetében nem az alkalmazott technológiák jelentik, hiszen felrakóhegesztéses additív eljárás és hasonló minőségű marásos végmegmunkálás eddig is elérhető volt, azonban két külön berendezésben. A DMG Mori kötelékébe tartozó Sauer Lasertec gépe esetében most a két technológiát egyetlen megmunkálóközpont kombinálja, ami az egyes eljárások közötti időigényes járulékos műveletek elmaradásával, valamint a korábbi porágyas módszernél mintegy húszszor gyorsabb lézeres felrakóhegesztéssel jelentősen növeli a termelékenységet.

Hetet egy csapásra
A DMG Mori ebben az évben összesen 24 új gépének világpremierjét tervezi, amelyek közül hét már Pfrontenben is megtekinthető volt.
 
CTX beta 800 TC Az esztergálásos és marásos komplett megmunkálás következő generációja.
DMC 850 V és DMC 1150 V Függőleges megmunkálás egyedülálló koncepcióval a DMC V sorozatot kiegészítésére.
DMC 80 FD duoBlock és DMC 80 H duoBlock A duoBlock kialakítású gépek negyedik generációja 30 százalékkal nagyobb pontossággal, teljesítménnyel és hatékonysággal, mostantól FD technológiával is. 
DMU 270 P Új méret a portálos kialakítású szerszámgépek között. 
DMU 70 ecoline A funkcionalitás és a technika tökéletes ötvözete a nagy pontosságú ötoldalas megmunkáláshoz.
Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[145993] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés