hirdetés
hirdetés

Solid Edge 2019

CAD helyett portfólió - 2. rész

A Siemens PLM Software által is gerjesztett szoftverpiaci átalakulások olyan új lehetőségeket eredményeztek, amelyekkel az ügyfelek termékeik fejlesztési ciklusát rövidíteni tudják, a kapcsolódó költségeket pedig csökkenthetik. Folytatjuk beszámolónkat.

hirdetés

A Solid Edge 2019 fejlesztései a fentebb említett szempontok alapján történtek, így nincs értelme csak a CAD funkcionalitást kiemelni, hanem hátrébb lépve, az egész termékpalettát érdemes áttekinteni. Ez a termékcsalád a névváltozással együtt jött létre, a korábbi ST verziókat az évjárathoz kötött verziónév megadása váltotta fel, így könnyebben beazonosítható a használt szoftver. Solid Edge eddig is nagyon sok területet fedett le, ennek is köszönhető, hogy számtalan multinacionális vállalat is használja alapvető fejlesztési eszközként, de mostantól ez tovább bővül. Cikkünk első részében foglalkoztunk a generaítv tervezéssel, konvergens modellezéssel, végeselem analízissel, most folytatjuk a sort.

P&ID, Piping Design 

A 2019-es verzió égisze alatt egy teljesen új szoftvercsalád jelent meg, amely csővezetékezési diagramok készíthetőek és asszociatívan összekapcsolhatóak a 3D csőhálózattal. A szabványosított P&ID diagramok segítségével a komplett folyamat nagyon gyorsan összeállítható, a kiegészítő információk pedig segítséget nyújtanak a technologizáláshoz, mindezt a 2D egyszerűségével.  

A Piping Design segítségével komplex csőhálózat tervezhető
A Piping Design segítségével komplex csőhálózat tervezhető

A Piping Design vagy csőhálózat tervező modul segítségével a Solid Edge felületén keresztül készíthető nagyon komplex 3D-s csőhálózat, amely támogatja az ipari szabványokat és automatizmusokkal segíti a terv elkészítését, szükség szerinti utólagos módosítását. A kinyerhető izometriának köszönhetően egyszerűen értelmezhető, teljesértékű gyártási- és szerelési dokumentáció jön létre, amellyel a komplett rendszer gyorsabban és kevesebb hibával telepíthető le. 

PCB tervezés, elektromos tervezés 

Nem kérdés, hogy ennek a szoftvercsaládnak az a feladata, hogy az eddig mereven elkülönített mechanikai és elektromos, elektronikai tervezés folyamatokat közelebb hozza egymáshoz. A PCB különálló alkalmazás böngészőben futtatható, ahol 2d-s sematikus ábrát lehet létrehozni, majd ezt felhasználva át lehet emelni a PCB tervezőbe. Itt egy minden igényt kielégítő nyomtatott áramkört lehet létrehozni, amely kezelését 2D-s elrendezési nézet és 3D-s modell nézet támogat. Interaktívan, egér gesztusokkal szerkeszthetőek az áramkörök útvonalai, megkönnyítve a tervváltozatok létrehozását. Az itt létrehozott tervadat átemelhető a Solid Edge-be azért, hogy teljesértékű elektromechanikai tervet hozzunk létre. Természetesen, a nyomtatott áramkörök más szoftverekből is beolvashatók és szerkeszthető a szabványos IDF formátumon keresztül, így nem kell aggódni, ha Eagle-ből, Altiumból jönnek az adatok. 

2D-s elrendezési nézet 3D-s modellnézettel támogatva
2D-s elrendezési nézet 3D-s modellnézettel támogatva

Kapcsolási rajzok, kábelkorbácsok létrehozásához további Mentor Graphics-os technológián alapuló megoldásokat lehet igénybevenni. Ezeket az adatokat ezután átvehetjük a Solid Edge-be, hogy lehetővé tegyük a 3D megjelenítés létrehozását, az útvonalirányítási funkciók elvégzését és a szükséges információk visszajuttatását a vezetékrendszerhez. Ideális példa erre, hogy a kapcsolási rajz tervező alkalmazásban a vezetékek hossza kevés. Amikor ezeket az adatokat a termék teljes 3D-s modelljével átvesszük a Solid Edge-be, a hosszadatok visszaadhatók a Solid Edge-ből, így teljes információ visszacsatolás történik. 

A két rendszer asszociatív módon együtt működik, így bármelyik rendszerben végrehajtott változtatás szükség esetén átvehető. Ha valós időbeni párhozamos tervezést végzünk a hálózaton keresztül (az összekapcsolt mód használatával), akkor azonnali visszajelzést a mechanikai és az elektromos tervező is a változásokról.  

Solid Edge 2019 CAM Pro 

Lehet, hogy nem találkozott még ezzel névvel, de ez lényegében a Solid Edge nagytestvérének, az NX CAM-nek az alap 3 tengelyes maró és esztergálási funkcióit összefogó csomagja. A Solid Edge-dzsel ugyanolyan könnyen fog együtt működni, mint a többi szoftverek modelleivel. A fejlesztések során a PMI-ként megadott tűrésezett méretek alapján is végezhető megmunkálás, de néhány új adaptív nagyoló művelet is belekerült ebbe a csomagba. 

A Solid Edge hagyományosan jól működik együtt az egyik legnépszerűbb CAM alkalmazással, az Edgecammel és ez a 2019-es verzióra is érvényes. Ez a CAD/CAM párosítás nagyon kedvelt a megmunkálással foglakozó vállalatoknál. 

Technical Publication 

Néhány verzióval ezelőtt jött létre az együttműködés a Solid Edge és a QuadriSpace között, amely azóta is nagyon jól működik a szoros integrációnak köszönhetően. A digitális, interaktív műszaki dokumentáció már a végleges terv elkészítése előtt létrejöhet és a tervezés előrehaladtával folyamatosan frissülhet a magas szintű együttműködésnek köszönhetően. 

Követelmény- és változáskezelés 

Ennek a kiegészítésnek a hátterét a Siemens ALM adja, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan rögzítse, megszervezze, megoszthassa és dokumentálja projektjei követelményeit. Ez egy felhőalapú szolgáltatás formájában jön létre, amely a Siemens Polarionra épült.  

A projekt teljes körű dokumentációja megoldható
A projekt teljes körű dokumentációja megoldható

Ez azt jelenti, hogy értékesítési vagy technikai változtatási kéréseket fűzhetnek a projekthez. Ezután a tervező vagy a mérnök hozzáférhet ezekhez az adatokhoz a Solid Edge interfészen keresztül, teljesítheti ezeket a követelményeket, megjegyzéseket készíthet, és végül címkézheti az eredményeket az egyes követelményekhez. 

Adatkezelés 

Az elmúlt évek döntésének köszönhetően a Sharepoint alapú adatkezelés kivezetésre kerül a közeljövőben, és a helyét a Teamcenter veszi át azon ügyfeleknél, ahol több tervező dolgozik együtt. Ahol ez nem igény, ott használható a Solid Edge beépített adatkezelési eszköztára, amely egyben előszobája is a Teamcenter irányba való továbblépésnek.  

A Teamcenter több tervező munkájának adatait képes kezeli
A Teamcenter több tervező munkájának adatait képes kezeli

A Solid Edge 2019 Teamcenter integrációja lehetővé teszi a tervezési adatokkal való kapcsolat nélküli (offline) munkát. Létrehozhat új komponenseket, modelleket kapcsolat nélküli munka során és feltöltheti azokat, amikor visszaér az irodába a Teamcenterhez való csatlakozás után. 

Megoszthatja információit partnereivel az ingyenesen elérhető Solid Edge Portálon keresztül. A fejlesztő ingyenesen elérhető 5Gb tárhelyet és a garantált biztonságos adatmegosztást biztosít az ügyfeleknek. A Solid Edge Portál lehetőséget nyújt szerelések esetén az egyes elemek kikapcsolására, elrejtésére, kérhet automatikus robbantást a szerelésről. Megnézheti és véleményezheti a kapott modelleket, összeállításokat. Az észrevételeit közvetlenül a modellen helyezheti el, melyek a modellel együtt lementésre kerülnek. 

Licenszelés, konklúzió 

Az előző verziókhoz képest számos területen fejlődött a Solid Edge, de igazából a teljes portfólivá való előrelépés az igazi újdonság. Sok minden változott, de a Siemens PLM Software licenszelési politikája nem. Ezt azt jelenti, hogy versenytársaival szemben továbbra is lehet öröklicenszt vásárolni Solid Edge-ből, amelynek segítségével az ügyfél mindig hozzá fog férni saját adataihoz. Természetesen már évek óta elérhető a rövid- és hosszútávú licenszbérlési lehetőség, amely azoknak nyújt nagy segítséget, akik projektekben gondolkoznak, vagy eseti alkalommal van szükségük Solid Edge-re. 

Tudjon meg többet a Solid Edge 2019-ről!

Szűcs Imre, Enterprise Group PLM Üzletág
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[233897] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés