hirdetés
hirdetés

Kutatás

Biztos jövőt akar? Álljon kibervédelmisnek!

A PwC Digital Trust Insights sorozat legfrissebb elemzése összefoglalja, hogy jelenleg milyen változások zajlanak kiberbiztonság területén, és mi várható a jövőben. A jelentés a világ 3249 üzleti és technológiai vezetője körében elvégzett felmérés eredményeit tartalmazza, köztük azt, hogy a kiberbiztonsági szakértőké a jövő. 

hirdetés

A válaszadók 96%-a nyilatkozott úgy, hogy kiberbiztonsági stratégiáját a COVID-19-járvány miatt módosítani fogja. Számottevően növekedett a kibervédelmi intézkedések stratégiai jelentősége, a tavalyi 25%-kal szemben a válaszadók 50%-a jelölte meg azt a választ, hogy a kiberbiztonsági szempontokat nagyobb valószínűséggel minden üzleti döntésnél figyelembe fogja venni. Ezen kívül a megkérdezettek 51%-a szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy az információbiztonsági vezetővel gyakran fog együttműködni. A járvány első három hónapja alatt a vezérigazgatók arról számoltak be, hogy a vállalatukon belül meglepő ütemben gyorsult és az öt éves terv második vagy harmadik évének szintjére lépett a digitalizáció.

Munkaerő kerestetik

2021-ben 3,5 millió kiberbiztonsági állás vár betöltésre, ami jól mutatja, hogy a kiberbiztonsági ágazat a képzett munkaerő hiányával küzd. A felmérésben részt vett cégvezetők 51%-a tervezi, hogy a következő évben teljes munkaidős kiberbiztonsági munkatársakat alkalmaz, és több mint 22%-a nyilatkozott úgy, hogy legalább 5%-kal bővíteni fogja a létszámot. A cégvezetők leginkább a felhő alapú megoldástervezés (43%), biztonsági hírszerzés (40%) és adatelemzés (37%) munkakörökbe keresnek munkatársakat. Több vállalat alternatív megoldásként belső erőforrásokból biztosított munkaerőt ezekre a munkakörökre úgy, hogy a meglévő munkatársak fejlesztését tette lehetővé a digitális készségek, az üzleti érzék és a szociális készségek terén, vagyis azokon a területeken, amelyekre külső munkaerőt is felvesz. Néhány vállalat menedzselt szolgáltatások igénybevételével fedi le a sokrétűen tehetséges munkavállalók és fejlett technológiák iránti sürgős igényt.

2021-ben 3,5 millió kiberbiztonsági állás vár betöltésre
2021-ben 3,5 millió kiberbiztonsági állás vár betöltésre

A kiberbiztonságra fordított források újratervezése

A vállalatok 55%-a, vagyis több mint fele jelölte meg azt a választ, hogy 2021-ben több forrást fog a kiberbiztonságra fordítani. Ez jó hír ugyan, az iparágban azonban változásokra lehet számítani azok jövőbeni kezelése tekintetében. A felmérés résztvevőinek több mint fele (55%-a) nem biztos abban, hogy a kiberbiztonsági kiadások a vállalat legjelentősebb kockázatainak elhárítását célozzák meg. A válaszadók 44%-a a költségvetési folyamatok módosítását mérlegeli, 37%-a pedig határozottan egyetért azzal, hogy a kiberbiztonsági kockázatok számszerűsítése jelentős mértékben javíthatja a kockázatok elhárítását célzó kiadások kezelését. Mindemellett a válaszadók több mint egyharmada ért egyet határozottan azzal, hogy a vállalatok képesek kiberbiztonsági helyzetüket úgy erősíteni, hogy költségeiket – az automatizációnak és a technológiai észszerűsítéseknek köszönhetően - visszafogják.

Jó megoldás lehet egyfajta kiberbiztonsági műszerfal (dashboard), amely strukturáltan, különböző metrikákon keresztül tudja bemutatni a kiberbiztonsági terület teljesítményét és hatásait, ami ezáltal támogatja a kockázatokkal arányos védelem kialakítását. Kulcsfontosságú, hogy az üzleti és pénzügyi döntésekért felelős vezetők számára is láthatóvá váljon a kiberbiztonság hozzáadott értéke.

Felkészülés a kibertámadásokra

Az innováció és a technológia változást hoz a vállalatok kibertámadókkal szembeni felkészülésében: a cégvezetők 43%-a nyilatkozta azt, hogy javított az ügyfélélményen, illetve gyorsabban reagál az incidensekre és zavarokra. A legtöbb válaszadó a következő két-három évben azt szeretné elérni, hogy vállalata nagyobb arányban tudja kivédeni a támadásokat, gyorsabban tudjon reagálni a zavarokra, vezetői bizakodóbbak legyenek azzal kapcsolatban, hogy képesek a veszélyeket kezelni és javuljon az ügyfélélmény. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a nagyvállalatok vezetői nagyobb valószínűséggel számoltak be a fejlett technológiákra történő stratégiai váltás, illetve a biztonsági műveletek átszervezése által elért előnyökről. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a támadók elleni védekezés terén az érdemi előrelépéshez nélkülözhetetlen a technológiákba, folyamatokba és képességekbe, valamint a munkaerőbe történő befektetés. Az eredmények az információbiztonsági vezető fontosságát is kiemelik, aki jelentős szerepet játszhat az átalakulásban.

A rugalmasság kiépítése

Olyan évünk volt, amikor sok minden történt meg első alkalommal, a gazdasági, közegészségügyi és kiberbiztonsági szervezeteknél jóval gyakrabban fordultak elő behatolások, zsarolóprogramok, az egészségügyi és oktatási intézményeket érintő adatvédelmi incidensek, illetve adathalászat. Ennek eredményeként a felmérésben részt vevő cégvezetők 40%-a tervez gyakoribb reziliencia-tesztelést annak érdekében, hogy zavart okozó kiberbiztonsági esemény bekövetkezése esetén is biztosítsa az alapvető üzleti szolgáltatások működését.

A 2021-ben fenyegető veszélyek: a „nagyon valószínű” veszélyek rangsorában a tárgyak internete (IoT) és a felhőszolgáltatók állnak vezető helyen (melyet a válaszadók 33%-a jelölt meg), míg a „jelentős negatív hatással” bíró veszélyek listáját a felhőszolgáltatások elleni kibertámadások vezetik (melyet a válaszadók 24%-a választott).

A teljes jelentés letölthető a PwC honlapjáról.

(forrás: PwC/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés