hirdetés
hirdetés

Fluidtechnika

Biztonságos és hatékony vízfertőtlenítés

A vízfertőtlenítés meghatározó jelentőségű probléma a 21. században. Ez nemcsak az ivóvizet érinti, hanem a használati vizet, az ipari termelésben felhasznált vizet és a hűtővizet, uszodavizet is. A cél mindig olyan fertőtlenítési eljárás kidolgozása, amely nem ártalmas a környezetre, de ugyanakkor hatékony és költségtakarékos. A ProMinent egyetlen hozzáértő forrásból kínálja az összes fontos technológiát.

hirdetés

A nyersvíz gyakran tartalmaz baktériumos szennyeződéseket. Az ivóvíz-termelési folyamatokban gyakran biológiai szennyeződéseket tartalmazó felszíni vagy parti szűrésű vizet használnak. Ebben az esetben a fertőtlenítés elengedhetetlen. A különböző iparágakban – például az élelmiszer-, ital- és gyógyszeriparban – felhasznált vizek fertőtlenítése manapság szintén magától értetődik. A többek között hűtésnél, ventilálásnál és légkondicionálásnál keringetett vizek fertőtlenítése is előnyösnek, néhány esetben létfontosságúnak bizonyul, különösen mióta az elmúlt években a hűtő- és fűtővízrendszerekben jelenlevő legionella baktérium okozta fertőzés nagy nyilvánosságot kapott.

A különböző típusú vizek fertőtlenítésére egész sor módszer és technológia létezik. Ezek mindegyikének megvan a maga előnye és hátránya. Hogy melyik technológia a legmegfelelőbb egy egyedi alkalmazáshoz, sok tényezőtől és feltételtől függ. A ProMinent a fertőtlenítési technológiák széles portfolióját kínálja. Ez azt jelenti, hogy a vállalat szakértői beazonosítják a lehetséges megoldást, és ajánlatot tesznek a specifikus igényekhez optimális technológiára. Gyakran előfordul, hogy különböző technológiák kombinációja felel meg legjobban a követelményeknek a leginkább hatékony és a költségtakarékos módon.

Különféle fertőtlenítési eljárások

Klórozás A klórozásnál klórgázt, nátrium- vagy kalcium-hipokloritot adnak a vízhez. A szükséges mennyiség a víz klórigényén és a fertőtlenítési elvárásokon múlik. A hatékony fertőtlenítéshez legalább 20 perc reakcióidő szükséges. A klórozás hatékonysága nagyban függ a víz pH értékétől. Különösen szerves szennyeződéseket tartalmazó vízben jelentkezhet szag- és ízeltérés, valamint nem kívánatos melléktermékek keletkezhetnek, mint például a klóros szénhidrogén.

Az ismételt baktériumképződés kiküszöbölésére adagolt klór jelentőségét rendszerint túlbecsülik, hiszen a klórkoncentráció gyorsan csökken a csőhálózatban keletkező elkerülhetetlen klórveszteség miatt. A klórozás a leggyakrabban alkalmazott fertőtlenítési eljárás, amelyet számos különböző területen használnak vízfertőtlenítésre.

A klórozásra alkalmazott vegyszerek szállítását és kezelését megkönnyítendő a fertőtlenítéshez használt klór a helyszínen is előállítható konyhasóból, költségkímélő módon a ProMinent Chlorinsitu berendezéseivel. Sós víz elektrolízise közben klór és nátrium-hidroxid keletkezik. A membrános berendezések előnye a magas hatásfok.

 

Chlorinsitu III berendezés klór elektrolízises előállítására
Chlorinsitu III berendezés klór elektrolízises előállítására

Klór-dioxid A klór-dioxid olyan fertőtlenítőszer, amely sokrétű előnyeinek köszönhetően egyre több felhasználási területen helyettesíti a klórt. Fertőtlenítő hatása erősebb, és független a víz pH értékétől. A hosszabb felezési idő jobb behatási kapacitást eredményez a kezelt vízben. Figyelemre méltó, hogy a klór-dioxid a klórral ellentétben lebontja a csőhálózatokban és tárolótartályokban keletkezett biofilmet, és ekképpen lehetetlenné teszi a legionella kifejlődését. A klór-dioxid már sokféle alkalmazás során – így ivóvíz-, szennyvíz- és hűtővízkezelés, legionella-prevenció, termék- és folyamatvíz-kezelés az élelmiszeriparban és az italgyártásban – bizonyította előnyeit.

Bello Zon CDVc klór-dioxidos berendezés
Bello Zon CDVc klór-dioxidos berendezés

Ózonos kezelés Az ózonos módszer a vízkezelésben alkalmazható legerősebb oxidációs és fertőtlenítési eljárás. Fő előnye, hogy az ózon magától lebomlik oxigénre, és alkalmazásakor nem képződnek nem kívánatos reakciótermékek. Hátránya viszont a rövid felezési idő és a vízben való gyenge oldhatóság. Az ózon egyre népszerűbb a palackozott víz fertőtlenítésében, illetve a termelési és az öblítővíz fertőtlenítésében a kozmetikai és az élelmiszeriparban, valamint az italgyártásban. További „klasszikus” felhasználási területei az ivóvíz- és uszodavíz-kezelés, az állatkertek és a hűtőrendszerek.

Ozonfilt OZVa rendszer ózonos vízkezelésre
Ozonfilt OZVa rendszer ózonos vízkezelésre

Fertőtlenítés ultraibolya sugárzással Az ultraibolya fénnyel végzett fertőtlenítésnél a vizet rövid hullámhosszú ultraibolya sugárzásnak vetik alá. Az UV sugár hatékony csíraölő, ráadásul nem befolyásolja a vízminőséget. Az UV fertőtlenítés egyaránt alkalmazható ivó- és szennyvíz kezelésére, valamint termék- és folyamatvizek kezelésére ipari területen. 

Dulcodes S ultraibolya fertőtlenítő berendezés
Dulcodes S ultraibolya fertőtlenítő berendezés

Ezüstionos sterilizálás Az ezüstionos sterilizálás esetében ezüstionokat adagolnak a vízbe 0,05–0,1 mg/l koncentrációban. Az ezüstionok oligodinamikus csíraölő hatásúak, pontos hatásmechanizmusuk azonban nem ismert. Hosszú órákra van szükség, hogy kifejtsék a hatásukat. Manapság ennek az eljárásnak az alkalmazása elsősorban hajók ivóvízének fertőtlenítésére, illetve katasztrófa sújtotta területek ivóvízellátására korlátozódik.

Steril szűrés A steril szűrés magas költségei az eljárás alkalmazási területét nagyban leszűkítik a gyógyászatra és a gyógyszeriparra. Ebben az eljárásban 0,5 µm-nél kisebb pórusméretű ultraszűrő membránokat alkalmaznak, amelyeket rendszeresen fertőtleníteni kell. Egyszerű ultraszűrőket a kis konyhai ivóvízszűrőkben is használnak, azonban mindig fennáll annak a veszélye, hogy szűrőn baktérium is átjuthat. Még a szűrők ezüstözése sem biztosít hosszú távú, megbízható védelmet a csíraképződés ellen.

Forró vizes fertőtlenítés A forró vizes fertőtlenítés a vízminőségtől független, megbízható eljárás. Nagy energiaigénye és a víz 75 °C-ra történő felfűtéséből adódó költségek miatt ez az eljárás – főleg a legionella ellen – a meleg vizes rendszerekben a csővezetékek fertőtlenítésére a gyógyszer- és az élelmiszeriparban, valamint a mikrobiológiai laborokból és a kórházak kritikus területeiről származó szennyvizek fertőtlenítésére használatos.

Lassú homokszűrés A körülbelül 0,1 m/h szűrési sebességű lassú homokszűréssel jelentős mikrobaszám-csökkenés érhető el. E technológia elsősorban az ivó- és szennyvíztisztításban használatos, de a nagy szűrési felület és az időigényes karbantartás miatt egyre inkább kiszorul az ivóvízkezelés területéről. Sok esetben kiegészítő fertőtlenítést kell alkalmazni, különösen problematikus nyersvizek esetén.

(forrás: Prominent/GyártásTrend)
hirdetés

kapcsolódó linkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés