hirdetés
hirdetés

Biotinta testen belüli 3D-nyomtatáshoz

Bár nem szerveket, de szöveteket, amelyeket a testünk használatba vesz már tudnak nyomtatni és nem csak a testen kívül. 

hirdetés

A szervek 3D-nyomtatása már nem scifi, de még mindig óriás kihívást jelent az implantáció és a bemetszések által okozott problémák, mint a gyulladások és hosszas regeneráció. Ezekre nyújthat megoldást az új biotinta, amelynek segítségével kis bemetszéseken át bejutva a testbe, azon belül lehetne 3D-ben kinyomtatni szöveteket. A biotinta élő sejtekből áll, amelyek gélben szuszpendálnak és biztonságosak az emberek belsejében történő alkalmazásra és elősegíthetik a 3D-nyomtatást a testben. A test belsejében végzett bionyomtatás egyik kihívása az, hogy a jelenlegi biotintákhoz gyakran szükség van ultraibolya fényre, hogy megszilárduljon, de az ultraibolya sugarak károsíthatják a belső szerveket. Egy másik kihívás pedig, hogy hogyan lehet hatékonyan rögzíteni a nyomtatott szöveteket a lágy élő szervekhez és szövetekhez.

A Biofabrication folyóiratban közzétett új tanulmány szerint a kutatók kifejlesztettek egy biotintát, amely látható fény segítségével megszilárdulhat. Sőt, a tinta testhőmérsékleten is nyomtatható volt – a korábbi biofestékek túl folyékonyak voltak a testhőmérsékleten ahhoz, hogy nyomtatásban megőrizzék alakjukat.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy nem törekszenek arra, hogy egy teljes szívet vagy vesét a testben, minimálisan invazív eljárással nyomtassanak ki. A szokásos biológiai lehetőségek kibővítéséről van csupán szó, amellyel lehetővé válik a gyorsabb gyógyulás, célzott gyógyszeres terápia vagy különböző fertőzések megakadályozása. A test belsejében történő bionyomtatást, a tudósok robotsebészek közbenjárásával képzelik el. Egy tipikus robotműtét során a sebész négy robotkart használ, a végükön különböző, cserélhető eszközökkel, a biotinta 3D-nyomtató egy ilyen eszköz lehet a közeljövőben.

Trapp Henci
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés