hirdetés
hirdetés

Exoskeleton

Bionikus külső váz a hatékonyabb gyári munkához

A nyomokban mellényre emlékeztető szerkezet motor nélkül teszi könnyebbé a fej fölött végzett manuális munkát.

hirdetés

Az amerikai üzemek tetemes részében már régóta robotok végzik a gyártási munkát, vannak azonban feladatok, amelyekhez talán a humán munkaerő alkalmasabb. Csütörtökön a Ford elárulta, hogy (valószínűleg a fenti indíttatástól vezérelve) az ilyen repetitív teendők biztonságosabb és hatékonyabb elvégzéséhez kifejleszt(et)ett egy felsőtesti „külső vázat" (exoskeleton), amelynek tesztelését két egységében már el is indította.

Forrás: The Drive

A szerkezet effektív szülőatyja egy Ekso Bionics Holdings Inc. nevű kaliforniai társaság.

Az exoskeletonok ára titok.

A próbatételben részt vevő két alkalmazott a Ford Wayne-i és Flat Rock-i üzemeiben már május óta teszteli a bionikus mellényeket.

A könnyű tömegű, egyedi ruhadarab a fej szintje fölött végrehajtott munkák folyamán nyújthatja a leghatékonyabb támogatást, mivel ilyenkor a szerkezet nyomatékot használó mechanikus aktuátora karonként akár 6,8 kilogrammos emelési segítséget tud nyújtani a dolgozó számára. Motorja nincs.

Viselésekor állítólag olyan, mintha egy üres hátizsák lenne.

Az Ekso az elején még hadászati és egészségügyi rendeltetésű exoskeletonokat állított elő, ám 2013-ban a gyártás és az építkezés ágazataira is kiterjesztette alkotói tevékenységét.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Daily Mail)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[214782] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés