hirdetés
hirdetés

Energetika

Biomassza-tüzelésű erőművet vett a Veolia

A Veolia Energia Magyarország Zrt. vásárolta meg a szakolyi Dél-nyírségi Bioenergia Művek Energiatermelő (DBM) Zrt.–t. A cél, hogy a biomassza-tüzelésű erőmű hosszú távon fenntartható pályára kerüljön. 

hirdetés

Ezzel a 19,8 MW teljesítményű létesítmény Magyarország megújuló energetikai célkitűzéseinek teljesítéséhez is hathatósan hozzá tud járulni – emelik ki a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is jóváhagyta, hogy a Veolia Energia Magyarország Zrt. megvásárolja a szakolyi biomassza-tüzelésű erőművet üzemeltető DBM Zrt.-t az NRG Power Szakoly Kft.-től. Ezzel az utolsó akadály is elhárult Magyarország negyedik legnagyobb, tisztán megújuló forrásból villamos energiát előállító erőművének tulajdonosváltása előtt.

A 2009-ben átadott szakolyi erőmű Magyarország első, zöldmezős beruházással létesített biomassza-tüzelésű áramtermelő létesítménye. A 19,8 megawatt névleges teljesítményű, 55 főnek munkahelyet biztosító erőmű tisztán biomassza – faapríték és fűrészüzemi melléktermékek – eltüzelésével állít elő villamos energiát. Az erőműben évente mintegy 140-150 ezer tonna faaprítékot tüzelnek el, az így megtermelt energiát pedig az országos villamosenergia-hálózatba táplálják be.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. tovább erősíti pozícióját a kelet-magyarországi régióban is, a debreceni és nyíregyházi erőművet 2015 óta ugyancsak a Veolia működteti.

„A cél az erőmű hosszú távon sikeres, hatékony működtetése, amelynek kapcsán a DBM Zrt. minden dolgozójának a munkájára számítunk a jövőben is. Emellett a további fejlesztések lehetőségét is meg fogjuk vizsgálni” – mondta Vollár Attila, a DBM Zrt. vezetője. Ennek kapcsán elsősorban a villamosenergia-termelés során keletkező hő fűtési energiaként való hasznosítása jöhet szóba, például üvegházas zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó vállalatokkal partnerségben.

A szakolyi erőmű eredményes üzemeltetését segíti, hogy a Veolia Energia Magyarország Zrt. – a pécsi és a dorogi erőmű révén – Magyarországon egyedülálló tapasztalatokkal rendelkezik a biomassza-alapú energiatermelés területén. A társaságcsoport az említett városokban hosszú évek óta sikerrel működteti azt a kogenerációs technikát, amely energiahatékonysági és fenntarthatósági szempontból is kiemelkedően eredményes.

A szakolyi erőmű alapkövét 2006-ban tették le, működését pedig három évvel később kezdte meg. A létesítmény hosszútávon támogatja Magyarország energetikai céljait. Így a szakolyi erőműnek fontos szerep jut abban is, hogy – az európai uniós vállalásoknak megfelelően - a megújuló energiaforrások részaránya a bruttó hazai energiatermelésen belül 2020-re érje el a 14,65 százalékot.

Magyarországon 2015-ben a bruttó villamosenergia-termelés 10,5 százaléka származott megújuló forrásokból, ami 0,7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. „A megújuló energiaforrások között a biomassza részaránya tavaly 52 százalékot tett ki, ezt növelheti tovább az évi 130 gigawattóra villamos energiát termelő szakolyi erőmű folyamatos üzemben tartása is” – mondta Vollár Attila.

A szakolyi erőműnek szerepe lehet abban, hogy – az európai uniós vállalásoknak megfelelően – a megújuló energiaforrások részaránya a bruttó hazai energiatermelésen belül 2020-re érje el a 14,65 százalékot.

 

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés