hirdetés
hirdetés

Fúziós reaktor

Beindult Kína „Mesterséges Nap” elnevezésű fúziós reaktora

160 millió Celsius-fok 20 másodpercig: új világrekordot állított fel a kínai fúziós reaktor.

hirdetés

Kína rekordot döntött a kísérleti fejlett szupravezető tokamak (EAST) fúziós reaktorával, amikor 101 millió másodpercig 120 millió Celsius-fokos plazma hőmérsékletet tartott fenn a belsejében – korábban ilyen hőmérséklet tartására mindössze néhány másodpercig voltak képesek. További 20 másodpercen át 160 millió Celsius-fokot produkált az EAST, mivel a Nap magja „csak” 15 millió Celsius-fokos, tehát egy pillanatra az EAST ettől több mint tízszer melegebb volt.

A Nap hőmérsékletének tízszeresét hozták létre Kínában

Ez nagy mérföldkő az EAST reaktor számára, amelyet „mesterséges Napnak” neveztek el – a csillagok természetes magfúziós folyamatának megismétlő képessége miatt. Ez segíthet a fenntartható, megbízható fúziós energia megteremtésében.

A kínai állam által üzemeltett Global Timesnak nyilatkozó Lin Boqiang, a Hsziameni Egyetem Kínai Energiagazdasági Kutatási Központjának igazgatója elmondta, hogy hogy a magfúzió végső soron a tiszta energia jövőjét jelenti – bár hangsúlyozta, hogy valószínűleg évtizedekbe telik, mire egy működő reaktor kikerül a kísérleti szakaszból.

(forrás: Global Times)
hirdetés
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A cikkben említett 101 millió másodperc az közel 3,3 év. Valami hiba csúszott a szövegbe, szerintem a "millió" szó a felesleges: a 101 másodperc lesz a jó érték.
Mellesleg az eredeti cikk is csak 101 másodpercet említ.
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés