hirdetés
hirdetés

A digitalizáció hazai feltörekvői

Beelőzték a világot

A digitális transzformáció olyan gyorsasággal zajlik, hogy egy-egy új fejlesztést megismerni sincs idő, mert máris a következő szintre lép a technológia, és egy következő változat kerül piacra. A hazai fejlesztések között is akadnak olyanok, amelyekről még biztosan hallunk. Ilyen jelenleg a MOHAnet újdonsága, a konfigurálható távfelügyeletet biztosító mobil, a Moniphone vagy az Aeriu szoftverei, melyek a raktározást oldják meg drónok segítségével.

hirdetés

2017 októberében dobta piacra Moniphone márkanéven építőelemekből konfigurálható távfelügyelet biztosító mobilját a MOHAnet Zrt., mellyel gyakorlatilag egyedüliek az európai piacon.

Az új fejlesztésű telefon alapötletét Dave Hakkens „phonebloks” koncepciója adta, aki az elektromos hulladéktermeléssel szemben lépett fel, és egy olyan készülék elképzelését osztotta meg a világgal, amely felhasználási területek alapján ruházza fel a telefont hardverelemekkel. A MOHAnet „Moniphone” elnevezésű készülékének ötlete is ezen a gondolaton alapult. A cég fejlesztői egy olyan személyfelügyeleti telefont terveztek meg, amely a felhasználói igényeknek megfelelően alakítható, és a használat során – megváltozó szükséglet alapján – akár át is konfigurálható. A Moniphone készüléket jelen pillanatban öt különböző területen lehet használni: őrszolgálati, idősgondozási, takarítási, kézbesítői, jegyvizsgálói asszisztensként alkalmazható.

A Moniphone személyfelügyeleti telefon a felhasználó igényeknek megfelelően alakítható
A Moniphone személyfelügyeleti telefon a felhasználó igényeknek megfelelően alakítható

A 160 gramm súlyú, nyomógombos telefon az alapfunkciók (zseblámpa, gyorsulásmérő, karóra) mellett számos kiegészítővel vértezhető fel: Bluetooth, Wi-Fi, RFID, NFC, QR- és vonalkódolvasó is beépíthető az ütés- és törésálló műanyag házba, és a technológia fejlődésével ezek az elemek a modularitásnak köszönhetően a későbbiekben cserélhetők. A vezeték nélküli töltésre is alkalmas telefon 4G-hálózatot használ, s dedikált internetcsatornán keresztül állandó online jelenlétet biztosít a felhasználónak, az internet-összeköttetés és a háttérben futó távfelügyeleti alkalmazások kikapcsolhatatlanok. Beépített GPS-ének köszönhetően egy térképes felületen bármikor megtekinthető és ellenőrizhető a használó személy kültéri tartózkodási helye és mozgása. A beltéri ellenőrzés azonban már összetettebb megoldást igényel, erre a MOHAnet átjelző egysége, az iMachine nyújthat segítséget. Ez az eszköz Bluetoothszal csatlakozik a Moniphone-hoz, és háromméteres körzetekre osztva érzékeli a készülék felhasználásának helyszínét.

Tíz év tapasztalat, tíz fejlesztő munkája

Havasi Zoltán, a MOHAnet tulajdonos-ügyvezetője
Havasi Zoltán, a MOHAnet tulajdonos-ügyvezetője
„A MOHAnetet 2006-ban Mozgó Zsolttal közösen alapítottuk, majd 2009-től már új társasági és szervezeti formában, mint MOHAnet Mobilsystems Zrt. folytattuk a tevékenységet. A fejlődés azóta töretlen, ám a 2017-es esztendő a vállalat történetének legsikeresebb éve. 2016-ban 398 millió árbevétellel zárt a cég, míg idén akár a 800 milliót is elérheti a vállalat” – beszél a kezdetekről és a jelenlegi eredményekről Havasi Zoltán tulajdonos, ügyvezető. Az idei sikereik kapcsán árulkodó, hogy az elmúlt tíz év során összesen huszonötezer átjelzőt és alkalmazásspecifikus telefonkészüléket értékesített a MOHAnet, míg idén a Moniphone-ból – és a januárban bemutatott iMachine-ből – már tízezernél is többet rendeltek partnerek, a tervek szerint pedig az év végéig további ötezer személyfelügyelő mobilkészüléket adhatnak el. 

„Mint korábbi készülékeink fejlesztései során, természetesen a Moniphone esetében is figyelembe vettük ügyfeleink, partnereink visszajelzéseit, illetve szem előtt tartottuk a nemzetközi trendeket is. Az elmúlt tíz év tapasztalatát, a világ különböző kiállításain, szakmai rendezvényein szerzett tudást gyűrtük bele az új készülékeinkbe, közel egy-egy év munkája után el is készültünk az új eszközökkel. Persze ehhez még hozzáadhatnánk az elődökre fordított munkaórát is, hiszen a korábbi tapasztalataink nélkül jóval több időt kellett volna a fejlesztésre fordítani. A MOHAnet fejlesztői csapatában tíz mérnök kolléga dolgozott a készülékeken” – mondja Havasi Zoltán a Moniphone és a januárban piacra dobott másik termékük, az iMachine kapcsán.

A MOHAnet közeljövőbeli fejlesztései a jelenlegi készülékeikre fókuszálnak, elsődleges céljuk, hogy a Moniphone-t további felhasználási területekre, így például az agrárszektorra is optimalizálják.

Raktározz drónnal!

Az ipari automatizálás területén szerezte az a négy fiatal férfi a tapasztalatait, akik csapatként drónprogramozó versenyeken is szép eredményeket értek el, mielőtt belefogtak közös vállalkozásuk, az Aeriu (ejtsd:erjú) megalapításába.

A szoftvercég minden tagja nagyvállalatoknál dolgozott korábban, így a Siemens, a Nestlé és a Morgan Stanley után most saját cégükben az inventory menedzsment forradalmasításának misszióját tűzték ki célul.

Ellenrieder Gergely, Mokcsay Ádám és Szili László
Ellenrieder Gergely, Mokcsay Ádám és Szili László

„Nagy volumenben a fizikai áramlás és az információáramlás nincs balanszban. Az amerikai nagyáruházat, a Wallmartot például 2013-ban 3 milliárd dollár veszteség érte a leltáradatok és valós fizikai készleteinek eltérése miatt. A leltározás lassú és manuális munka, amire a cégek kötelező rosszként tekintenek, igazi fájó pont, mely gyakran a gyártás leállása melletti többleterőforrást igényel. A tradicionális módszer költséges – nagy energiaigényű targoncákra egy kosarat szerelnek, amelyből két embert a magasba emelnek, hogy ott egy kézi vonalkódolvasóval, egyesével azonosítsák a termékeket egész nap –, lassú és veszélyes. Emiatt a gyakorisága is kisebb, így két leltár között a menedzsmentnek nincs valós idejű információja – ez tovább nehezíti a döntéshozatalt – magyarázza Ellenrieder Gergely, a cég egyik alapítója, hogy milyen probléma mentén kezdték fejleszteni a szolgáltatásukat. Az Aeriu lényege, hogy drónok segítségével elérhetők a magasan lévő polcok, raklapok, ezáltal könnyedén leolvasható ezek vonalkódja. „Az ötletünk megoldást nyújt a régióban tapasztalható munkaerőhiányra is, a legtöbb cégnek nehézséget jelent a raktárba megbízható munkaerőt találni” – teszi hozzá az egyébként a csapatban lean managerként dolgozó szakember. A cég egyébként önerőből finanszírozza a fejlesztést, miközben folyamatosan tárgyalnak befektetőkkel a legmegfelelőbb ajánlat érdekében. Az üzletfejlesztéshez, a tesztkörnyezethez számos segítséget kaptak eddig is, jelenleg a Design Terminál mentorprogramjában vesznek részt.

Ötletből megoldás

A fejlesztés során először is találniuk kellett egy belső térben stabilan repülő drónt, ugyanis e pillanatban tart csak ott a technológia, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható drónok képesek GPS-jel nélkül is tájékozódni. „Folyamatosan monitorozzuk a legújabb technológiákat, és a trendekből az mutatkozott, hogy az elkövetkező 5 év egyik legjobban fejlődő üzlete a drónok piaca. Ezért választottuk a drónokat mint platformot a fejlesztéshez. Február óta dolgozunk az „Aeriu Inventory” termékünkön, melyet ez idő alatt validáltunk az élelmiszeriparban, gyógyszeriparban, bútoriparban és az autóiparban” – mondja Ellenrieder Gergely.

Az Aeriu az intralogisztikában segít
Az Aeriu az intralogisztikában segít

Habár a drónok ipari alkalmazása egyre elterjedtebb szerte a világon, az Aeriu szakemberei mégis versenyelőnyüknek tekintik, hogy ők kereskedelmi forgalomban kapható drónokat használnak. „Mi nem fejlesztünk hardvert, ami magasabb karbantartási költségeket von maga után, hanem mindenki számára elérhető, könnyen kezelhető drónokat alkalmazunk. Víziónk egy teljesen autonóm rendszer, ahol emberi beavatkozás nélkül történik a leltározás. Az autopilot-funkció mellett dolgozunk a képfelismerésen keresztüli termékazonosításon és számoláson is anélkül, hogy változtatnánk a hardveren. Egy olyan machine és deep learningen alapuló mesterséges intelligenciát szeretnénk alkotni, amellyel a szeme és intelligenciája leszünk a raktáraknak” – vetíti elő a jövőt a menedzser. 

(A cikk eredetileg a GyártásTrend Magazin decemberi lapszáméban jelent meg.)

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[218028] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés