Hamisítás

Beágyazott vonalkódokkal a hamisítás ellen

Egy új technológia lemásolhatatlan jelkulcsokkal lehetetlenítené el a termékek hamisítását.

hirdetés

Egy korszerű eljárással a szimpla, felragasztott címke helyett a vonalkódot elidegeníthetetlenül beágyaznák a termékek szerkezetébe. A módszert kiötlő mérnökök a múlt héten mutatták be újításukat az angliai Bradfordban megrendezett British Science Festivalon.

A megoldás a Bradfordi Egyetem és a Sofmat nevű, csalás elleni technológiákat fejlesztő cég együttműködéséből született. A rendszer lényege, hogy már a gyártás folyamán mikroszkopikus bemetszéseket ejtenek a termékek felületén. A változó magasságúra kialakított, miniatűr tűk az összes számjegy és betű kódolására alkalmasak. A tűket az öntőformába is be lehet ágyazni, de a jelkulcsok utólag is „rápecsételhetők” az árucikkekre.

Az árucikkekbe rovátkolt kód csaknem láthatatlan, és túl apró ahhoz, hogy ki lehessen tapintani. Egy gyors lézeres szkenneléssel ugyanakkor ki lehetne deríteni a termék eredetét, amivel a mérnökök szerint az áru nyomon követése és ellenőrzése is lehetővé válna. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara szerint a hamisított áruk globális összértéke évente több mint 1,5 billió dollár (jelenlegi árfolyamon kb. 414 ezermilliárd forint).

Míg a hamisított elektronikai eszközök komoly problémát jelentenek, a nem megfelelő mennyiségű (pl. semennyi) hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek egyenesen életveszélyesek lehetnek. Az ilyen készítményeket főleg a fejlődő országok piacán lehet megtalálni. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a szegényebb országokban az elfogyasztott gyógyszerek több mint 25 százaléka hamisított vagy selejtes.

Műanyag kapszula 3D-s vonalkóddal a technológia bemutatásához (Ben Whiteside, University of Bradford)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Popular Science)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés