hirdetés
hirdetés

K-Düsseldorf 2019

Az újrahasznosítás a műanyagipar egyik kulcskérdése

A műanyagipar jelenlegi két legnagyobb kihívása a környezetvédelmi elvárásoknak való megfelelés, illetve az ipar 4.0 szélesebb terjedését lehetővé tevő új üzleti modellek kidolgozása – hangzott el az idei K műanyag- és gumiipari szakvásár sajtótájékoztatóján szerdán, Budapesten.

hirdetés

67 éve rendezik meg a műanyag- és gumiipar világvezető szakvásárát, a K-t. A hároméves ciklusban tartott seregszemlére idén október 16. és 23. között kerül sor a Düsseldorfi Vásárvárosban, amelynek teljes kiállítási területét – beleértve a két régebbi csarnok helyén épült új 1-es pavilont is az újonnan nyílt déli bejárattal – már jó előre teljes terjedelmében, összességében 175 ezer négyzetméteren lefoglalták a hagyományosan a legújabb innovációikat itt bemutató kiállítók. Összesen több mint 3000 cég jelentkezett hatvanat meghaladó országból. Ebben az évben a 2016-os sarokszámok megismétlődését várják a szervezők, amikor is több mint 232 ezer látogató tekintette meg az újdonságokat, 42 százalékuk Európán kívülről. Három esztendővel ezelőtt a majdnem 3300 kiállító közül mintegy 2350 képviselte a kontinensünket, és az utóbbi időszak ágazati trendjeit követve igen népes kiállítói és látogatói küldöttség érkezett Ázsiából – mondta el a budapesti sajtóelőzetesen Thomas Franken, a K-Düsseldorf igazgatóhelyettese.

Teljes értéklánc kísérőrendezvényekkel

A K 2019 szakvásáron az iparág teljes értéklánca bemutatkozik, és ebben döntő szerepük van a gumianyagoknak is. A kiállítási terület 18 vásárcsarnokában tematikusan elrendezett fő kínálati csoportok a gépek és berendezések, az alap- és segédanyagok, illetve a félgyártmányok, műszaki alkatrészek és erősített műanyagok lesznek.

Három évvel ezelőtt mintegy 232 ezer látogató kereste fel a K-Düsseldorf szakvásárt (forrás: Messe Düsseldorf)
Három évvel ezelőtt mintegy 232 ezer látogató kereste fel a K-Düsseldorf szakvásárt (forrás: Messe Düsseldorf)

A K 2019 tematikájának sarokköve a műanyagok a fenntartható fejlődésért és a körforgásos gazdaságért (ide tartozik többek között a vízgazdálkodás, a megújuló energiák és az alternatív alapanyagok kérdésköre), a digitalizáció, illetve a műanyagipar 4.0 (platformalapú gazdaság, valamint hálózatba kapcsolt értéklánc), a rendszerintegráció (funkcionalitás az anyagokkal, a folyamatokkal és a tervezéssel összhangban), illetve a szakember-utánpótlás az iparágnak.

A kísérőrendezvények választéka is rendkívül szélesnek ígérkezik, lesz különbemutató Műanyagok formálják a jövőt címmel, amely arra irányítja rá a figyelmet, hogy a műanyagok miként tudják hosszú távon alakítani a világunkat, milyen fejlesztések körvonalazódnak, és milyen elképzeléseknek van esélyük arra, hogy a későbbiekben megvalósuljanak. A Tudományos kampusz a kutatás és a gazdaság közötti párbeszéd színtere lesz. Ismét lesz „gumiutca”, a Rubberstreet ablak a gumifélék és az elasztomerek világára, amelyet az 1983-as K szakvásáron vezettek be, hogy nagyobb figyelmet tereljenek a gumiiparra, annak innovatív teljesítményére. A VDMA-csarnok a körkörös gazdaság témáját állítja fókuszba.

A világvásárt hagyományosan élő bemutatók, különrendezvények kísérik
A világvásárt hagyományosan élő bemutatók, különrendezvények kísérik

Mi van a háttérben?

A sajtóeseményen Thorsten Kühmann, a VDMA (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége) műanyag- és gumiipari tagozatának ügyvezetője, a K 2019 kiállítói tanácsának tagja világított rá azokra a gazdasági, társadalmi és technológiai tényezőkre, amelyek a leginkább meghatározzák az idei rendezvényen felmerülő megoldásokat, témákat. Elsőként az ágazati konjunkturális helyzetet említette, amely idén érezhetően rosszabb, mint az elmúlt tíz évben. A 2008-ban kezdődött válság után hatalmas fellendülésen ment át a műanyagipar, a termelést évről évre kiugró számok jellemezték, csak a gépgyártás volumene megduplázódott ebben az időszakban. 2018 már némi megtorpanást hozott, idén pedig 10-15 százalékos visszaesés várható, ami azonban az évtizedes növekedés tükrében nem látszik meghatározónak.

Az elmúlt időszak bővülését alapvetően három tényező határozta meg: a csomagolóipar, az autógyártás és az orvostechnika hatalmas igénye a műanyag termékek iránt. Ezek közül azonban az autóiparban egyre több a bizonytalanság, a hajtási elvek változása, az elektromobilitás térnyerése és az autonóm közlekedés fejlődése következtében még nem kristályosodtak ki a jövő műanyagiparával szembeni igények. A csomagolóanyagoknál még nagyobb a kihívás, mert világszerte fokozódik a fogyasztói ellenállás a hulladékok problémáinak sokasodásával a műanyagok iránt. Hosszú távú megoldás a körkörös gazdaság lehet, a már előállított csomagolás újbóli felhasználása az új termékeknél.

Az autóipar jelentős igényeket támaszt az energiamegtakarításhoz és a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez hozzájáruló könnyű műanyag alkatrészek iránt
Az autóipar jelentős igényeket támaszt az energiamegtakarításhoz és a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez hozzájáruló könnyű műanyag alkatrészek iránt

Az ipar 4.0 elveinek átültetése, a gépek, berendezések hálózatba kapcsolása a többi iparághoz hasonlóan a műanyag- és a gumiipar fejlődésének is egyik kulcstényezője. Thorsten Kühmann két olyan alapelemet emelt ki, amelyek a megkerülhetetlen digitalizációnak utat nyithatnak: egyrészt új üzleti modelleket kell kidolgozni, másrészt egységes nyelvet kell megalkotni a gépek hálózati kommunikációjához. A szakember kiemelte, hogy az egész világ műanyag- és gumiiparának felvonultatásával a K nagyon jó alkalmat teremt az összes kérdésben a lehetőségek kutatására.

Figyelem hazai részről is

A műanyag- és gumiipari világvásár iránt hagyományosan élénk az érdeklődés magyar részről. Mintegy húsz hazai kiállító vesz részt az idei K-Düsseldorfon, közülük nyolc fog a HIPA által szervezett 120 négyzetméteres közösségi standon megjelenni – adott tájékoztatást Máté Szilvia, a Düsseldorfi Vásárt képviselő BD-Expo Kft. vezetője. A szokásosan kiállító magyar vállalatok mellett kiemelte, hogy októberben először vesz részt a K-n a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, amely egy startuppal közösen mutatja be legújabb ágazati fejlesztéseit. Idén is ezer körüli szakember kilátogatásával számolnak a vásárra, köztük szép számmal képviseltetik magukat a jövő szakemberei, a BME szakirányú hallgatói.

Virágh Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés