hirdetés
hirdetés

Az új normális: fenntarthatóság

Egy, nemzetközi vállalatvezetők között végzett felmérés szerint a Covid-válságból való kilábalás utáni gazdasági világ egyik – a digitális transzformációt követő – legerősebb pillére a fenntarthatóság lett. 

hirdetés

Az év végére a gazdaság már elérheti a Covid-válság előtti szintet. Minden ágazatban sokkal gyorsabb kilábalás tapasztalható, mint azt egy évvel ezelőtt az üzleti szereplők várták. Ezzel összefüggésben a fenntarthatóság sokkal fontosabbá vált a vállalatok számára – mutatta ki nemzetközi felmérésében a Horváth csoport, amelynek magyarországi tagja az IFUA Horváth.

A vállalatok már olyan jó állapotban vannak, hogy sokkal kevésbé kell őrködniük a likviditás fölött, mint tavaly. A 2020-as hasonló felmérésben a likviditás tartós javítását a 4. legfontosabb feladatuknak tartották a cégvezetők, mostanra viszont ez a 10. helyre került. „Amikor mindenkit érintő válság van, nagyon fontos, hogy fenntartsuk a világunkat, vagyis a beszállítóinkat is. A válságban a vállalatok nagyon féltek attól, hogy a beszállítói láncból kiesik egy-egy láncszem, s ezért segítették a gyenge beszállítókat. Ezzel a saját likviditásukat is védték, de ma már erre nincs szükség” - adott hátteret Vida Gábor, az IFUA Horváth partnere.

Nagyot ugrott viszont a teendők rangsorában a fenntarthatóság és az árazás. Az üzleti stratégia és tevékenység ökológiai fenntarthatósága a 2. helyre lépett elő a tavalyi 6-ikról, az árazási és bevételi modellek kiigazítása pedig a 10-ikről a 7-ikre emelkedett. „A járvány megmutatta, mennyire sérülékeny a környezetünk. A vállalatvezetők nem akarnak klímakatasztrófát és ehhez új szervezeti struktúrákra, új termékekre, szolgáltatásokra van szükség. Ezért lett sokkal fontosabb a fenntarthatóság” – mutat rá az IFUA Horváth szakembere. Az árazás újragondolására is a megváltozott a környezet miatt van szükség, hiszen új üzleti modellben, új termékekkel az árazás sem maradhat a régi.

A digitalizáció stabilan tartja első helyét a prioritási listán, a tavalyival megegyezően harmadik a munkatársak megtartása és az újfajta munkavégzés témája – mutatta ki a 26 országban, 11 különböző ágazatban, 250 felsővezető részvételével végzett felmérés. A költségcsökkentés viszont a tavalyi második helyről a negyedikre szorult vissza, ami szintén a gazdaság stabilizálódását mutatja.

(forrás: IFUA Horváth & Partners/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés