hirdetés
hirdetés

Smart Village

Az új koncepció

Az okosvárosok után az intelligens falvak jelenthetik a következő koncepciót, melynek mentén a kisebb közösségek lakóhely szerinti szerveződései a technológia által javíthatják az életszínvonalat, illetve minőségi változást hozhatnak a közszolgáltatásokban.

hirdetés

Az elmúlt egy évben jelent meg az új terminológia a hazai köztudatban is; kísérleti projektként, a vidéki népesség megtartó erejét szolgálandó. A projekt jelenleg előkészítő szakaszban van, egyelőre annak meghatározása zajlik, melyek lehetnek a jó gyakorlatok, és mely modelleket kövessék majd a megvalósítás során. Már ebben a szakaszban is szükséges minél több, de legalább 8-10 tagország bevonása, hogy a referenciapontok által minél több adat álljon rendelkezésre. A projekt ezen szakasza 2019-ben esedékes, ehhez a szükséges forrás országonként egymillió euró lenne. A vidékfejlesztési programot 2021-es, tényleges elindulása után az unió már több millió euróval támogatná. A finanszírozás a nagybirtokok terhére vonna el uniós forrásokat, bizonyos területnagyság fölött ugyanis már nem járna támogatás, és az így felszabaduló pénz szolgálná az „okosfalvak”-fejlesztést.

Samsung Digital Village
Samsung Digital Village

Miben segít?

Az okosfalvak-koncepció konkrétumokat még kevéssé tartalmaz; az ezeken a településeken élők számára elérhetővé válhatnak a legújabb digitális, telekommunikációs technológiák, olyan innovációk kerülhetnek bevezetésre, amelyek segítségével magasabb életszínvonal biztosítható, segítheti a meglévő erőforrások jobb kihasználását, a közszolgáltatások színvonalát. A projekt által nőhet az itt élők digitális iskolázottsága, esélyt ad az e-írás és olvasás készség elsajátítására, azaz segíthet abban, hogy a falvakban élők közelebb kerüljenek a technológiai innovációkhoz, és azokat alkalmazni, használni is készségszinten tudják. Az okosfalvak-koncepció része a környezettudatosság, a fenntartható gazdálkodás elsajátítása, a hulladékhasznosítás innovatív megoldásainak alkalmazása is.

Okosfalvak a világban

Az intelligens falvak koncepciója már a 2000-es évek elején megjelent az ún. off-grid, azaz hálózaton kívüli közösségek koncepciója kapcsán. Ez a megközelítés az elektromos, gáz-, víz- és csatornahálózatoktól független életet jelenti, a közösségben élők autonóm házakban élnek, melyek megtermelik saját energiaszükségleteiket a legújabb technológiák és alternatív energiaforrások bevonásával. A világon ma már több ezer off-grid közösség létezik, melyek a városi életben megcsömörlött hipszterektől kezdve a környezettudatos zöldeken át különféle hátterekkel és motivációkkal szerveződnek. A 2010-es évek végére a digitális transzformáció előretörésével egyre több, a technológiában tevékenykedő cég hozott létre saját okosváros-koncepciót, többek között ilyen a Samsung Digital Village-e, mely három afrikai faluban a napenergia segítségével működtet iskolát és orvosi központot.

(A cikk eredetileg a GyártásTrend Magazin decemberi lapszáméban jelent meg.)

Kárpáti Judit
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés