hirdetés
hirdetés

Energetika

Az örvénnyel hajtott áramgenerátor soha nem alszik

Az egyszerre környezet- és pénztárcakímélő turbina ideális megoldást jelenthet a félreeső települések energiaellátására.

hirdetés

Egy újfajta áramgenerátor innovatív módon alakítja át elektromossággá a víz energiáját. A berendezést rengeteg folyó vagy patak mellé be lehet telepíteni. A videón látható turbina 300 háztartás energiaellátásához elegendő. A félreeső közösségek működtetéséhez optimális megoldás lehet.


A vízáram egyik lejtő szakasza mellé kell installálni a rendszert. Első lépésként egy ki- és bevezető csatornát kell ásni a vízáramlat mellé, és először mindkét nyílást elzárva kell tartani, hogy a kanális falát és a generátort be lehessen építeni a folyó mellé. Amikor a vizet beengedik a rendszerbe, örvény keletkezik, és megkezdődik az áramtermelés. Minthogy a folyók egyik alapvető jellegzetessége, hogy fáradhatatlanul hömpölyögnek, a villamosenergia-termelés is szakadatlan. A turbina az egyetlen mozgó elem, így a rendszer fenntartási költsége alacsony. A további előnye, hogy a halak is sértetlenül úsznak rajta keresztül.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: GyártásTrend / Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[219334] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés