hirdetés
hirdetés

Creo 4.0

Az „okos tervezés” új eszköze

A PTC a Stuttgartban megrendezett PTC Forum rendezvényen bejelentette a Creo CAD-rendszerének legújabb, 4.0-ás változatát. Az IoT és az okos, egymással kommunikáló, kapcsolódó termékek világában a termékfejlesztés is megváltozik, tágabb értelmezést nyer. A Creo 4.0 bemutatja a jövő terméktervezését.

hirdetés

A Creo 4.0 olyan új lehetőségeket kínál a felhasználóknak, mint a dolgok internetje, az additív gyártás, a kiterjesztett valóság és a modellalapú termékdefiníció (MBD). Ezen felül nagy figyelmet kapott a meglévő alaptechnológiák erőteljes továbbfejlesztése, ami a mérnökök mindennapi munkájának a hatékonyságát fokozza. Ezek a fejlesztések szembetűnők, hatásuk minden felhasználó számára azonnali előnyökkel jár.

Okos, kapcsolódó termékek tervezése

A Creo 4.0-val a terméktervezők kiaknázhatják az IoT nyújtotta előnyöket. A legyártott fizikai prototípusok és a szériagyártmányok felszerelhetők szenzorokkal. A Creo 4.0 IoT-eszközeivel az azokból származó valós terhelési és működési adatok elemezhetők.

Kiterjesztettvalóság-alapú élmények készítése: a valóság, a digitális modellek és a szenzoradatok randevúja (forrás: S&T)
Kiterjesztettvalóság-alapú élmények készítése: a valóság, a digitális modellek és a szenzoradatok randevúja (forrás: S&T)

„A Creo 4.0 lehetővé teszi a fejlesztőknek, hogy a tervezés során alkalmazott feltételezéseket a gyakorlatból származó valós adatokkal helyettesítsék, ezáltal jobb tervezési döntéseket hozzanak és teljesebbé tegyék a termékek digitális definícióját” – mondta Brian Thompson, a PTC CAD-szegmensének elnökhelyettese.

Az IoT-alapú fejlesztést alkalmazók versenyelőnyre tesznek szert másokkal szemben. A 3D-s modellek összekapcsolása a ThingWorx szenzoros modellekkel a kulcs, ami lehetővé teszi a szervezeteknek a virtuálisszenzor-prototípus elhelyezését és az adatgyűjtést anélkül, hogy bármit is fizikailag meg kéne építeni.

Komplex struktúrák az additív gyártáshoz

A 3D-s nyomtatással (vagy más néven additív gyártással) hagyományos módon nehezen elkészíthető organikus formák, illetve „bennszülött” rácsozatokkal erősített, a célnak megfelelő és sokkal könnyebb szerkezetek gyárthatók. Napjainkban rengeteg 3D-s nyomtató érhető el, amelyekhez általában társul valamilyen 3D-s nyomtatást segítő szoftver is. Ha azonban a terméktervezés kezdetétől a gyártás befejezéséig terjedő teljes folyamatot vizsgáljuk, jellemzően 2-4 szoftveren is átvándorol a modell, mire kijön a nyomtatóból.

A Creo 4.0-val az olyan komplex 3D-s nyomtatási struktúrák is létrehozhatók, mint például a képen látható változó rácsozat
A Creo 4.0-val az olyan komplex 3D-s nyomtatási struktúrák is létrehozhatók, mint például a képen látható változó rácsozat

A Creo 4.0 a forradalmasítja a 3D-s nyomtatással előállított alkatrészek tervezését. Az általa kínált munkamódszer szerves egységbe foglalja a tervezés-optimalizálás-nyomtatás folyamatát.

A szoftver parametrikus rács építőelemeket kínál a tömör térrészek lecserélésére: 2,5D-s rácsok, 3D-s térrácsok, felületi rácsok. A rácscellák minden paramétere állítható. A szoftverrel a rácsozatok különböző mérnöki szempontokból optimalizálhatók (például tömegminimalizálás). A rácselemek lehetnek egyenközűek, de sűrűségük, nagyságuk és vastagságuk egy alkatrészen belül eltérő is lehet. Mivel a rácsozatok nagyszámú komplex elemet tartalmazhatnak, ezért idealizált elemek is rendelkezésre állnak a véges elemes szimuláció gyorsítása érdekében. A tervezés során alkalmazott rácsozatok követik a termékmodell változásait. Az elkészített modellek közvetlenül kiküldhetők a nyomtatóra.

Modellalapú termékdefiníció

A Model-Based Definition (MBD) hatékony megoldást kínál a termékfejlesztőknek, hogy a gyártási és egyéb adataikat egyetlen 3D-s modellben tárolják. Az MBD-nek köszönhetően a 2D-s rajzok feleslegessé válnak. Az MDB az olyan cégeknél jelent áttörést, ahol az értékláncolat már digitalizálásra került, így a termékkel kapcsolatba kerülő szakemberek mindenhol hozzáférhetnek a digitális termék modellhez, és nem papíralapú 2D-s rajzok alapján történik például a gyártás. Természetesen a Creo a hagyományos 2D-s műszaki rajzok készítését továbbra is támogatja, ám lehetőséget nyújt az innovatív cégeknek egy hatékonyabb fejlesztési környezet kialakítására.

A Creo 4.0-ban a felhasználók teljes magabiztosággal tudnak létrehozni komplex digitális termékdefiníciókat
A Creo 4.0-ban a felhasználók teljes magabiztosággal tudnak létrehozni komplex digitális termékdefiníciókat

Az iparban több, MDB-hez kötődő ISO és ASME szabvány is megjelent, és a fejlesztőknek gondot okoz ezen szabványokhoz való igazodás, ráadásul ez egy dinamikusan változó világ, így nehéz lépést tartani az új elvárásokkal.

A Creo 4.0 segít a fejlesztőknek könnyebben alkalmazni az MBD szabványokat, még akkor is, ha ők nem képzett szakértők. A szoftver útmutatást ad a felhasználóknak a GD&T (Geometric Dimensioning and Tolerancing - geometriai méretezés és tűrésezés) munkafolyamatok során. A folyamat végén ellenőrzi, hogy a GD&T tökéletesen került-e megvalósításra. A szoftverrel csökkenthető a 2D-s rajzoktól való függőség, és megszüntethetők a méretezési hibák.

Termékvizualizáció – kiterjesztett valóság

A Creo 4.0 a piacvezető KeyShot renderelő rendszer integrálásával új, jobb lehetőségeket mutat be a termékvizualizáció területén is. A tervezők és a mérnökök minőségi valósághű látványterveket készíthetnek. A fejlesztések kiterjednek a szoftver megjelenítési alapfunkcióira, valamint az új Advanced Rendering modulra.

A Creo 4.0 kiterjesztett valóság eszközeivel a digitális termékek a valóságos környezetükben jeleníthetők meg a Vuforia AR rendszerre támaszkodva, így akár virtuális bemutatótermek is létrehozhatók.

Új felhasználói élmény

Az új, esetérzékeny és testreszabható helyi menükkel feleslegessé válik a szalagmenük használata. Az adott helyzetben használható parancsok helyben elérhetők, minimalizálva ezzel az egérmozgatást. A teljes képernyős üzemmódban csak a modell és a helyi menük látszanak, a tervezők figyelme a modellre összpontosulhat. Ha mégis szükség van a menükre, csak a képernyő felső éle felé kell mozdítani a kurzort, és máris megjelenik a szalagmenü és a modellfa.

A lementhető geometriakereséssel sok idő takarítható meg
A lementhető geometriakereséssel sok idő takarítható meg

A több szempont szerint paraméterezhető geometriai kereséssel egyszerűen és gyorsan megkereshetjük a számunkra releváns elemeket. Például egy lépésben kiválaszthatjuk a modellen az 5 mm-nél kisebb lekerekítéseket, amelyeket le szeretnénk kapcsolni egy szimuláció elvégzése előtt.

Az új geometriai alapú és a dobozzal történő kiválasztás sokkal egyszerűbb és intuitívabb munkamódszert kínál az eddigieknél.

A szoftver intenzív béta tesztelésen esett át, és a felhasználók egyöntetűen arról számoltak be, hogy az új munkamódszerek jelentősen javítják a mindennapi hatékonyságot.

Intelligens tükrözés

A Creo képes intelligensen és automatizáltan tükörszimmetrikus alkatrészeket létrehozni, vagy átpozicionálással újrahasznosítani az átforgatható alkatrészeket. Az intelligens tükrözéssel megszüntethető a feleslegesen duplikált alkatrészek létrehozása.

Több száz további újdonság

A felsoroltak csupán kiragadott példák, rengeteg további fejlesztés történt, így például:

  • importált lemezalkatrészek intelligens szerkesztése flexible modeling technikával
  • új, látványosabb vázlatkészítő környezet
  • a Freestyle modul képes más rendszerekből (pl. 3D Studio, Maya) származó modelleket szerkeszteni
  • testalapú hegesztés az eddigi felületalapú mellett. A hegesztési varratok megmunkálhatók, és a végeslemes szimulációban automatikusan hegesztésként viselkednek
  • az NC modul új szimulációs motort kapott

A Creo 4.0 december 15-től lesz majd elérhető/letölthető. További információ itt érhető el.

(forrás: S&T/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés