hirdetés
hirdetés

Propriocepció

Az MIT látás nélküli robotja úttörő jelentőségű lehet

Az egyetem eddigi ügyes teremtményei túl nagy súlyt fektettek a vizualitásra.

hirdetés

Az MIT Cheetah 3 nevű robotjának nem kell ahhoz „látnia”, hogy egy lépcsőn felszaladhasson. (A képre kattintva önismétlő videón is megtekinthetjük a folyamatot.)

Forrás: MIT

A 41 kilogrammos robot a vizuális érzékelést biztosító kamerák helyett a belé táplált algoritmusoknak köszönhetően már tapintással ismeri ki magát a környezetében.

A Cheetah 3-at megteremtő csapat azt várja el a robottól, hogy „tekintet nélkül” végezze el a számára meghatározott feladatokat.

 „Mi van, ha [a szerkezet] valami olyanra lép, amit a kamera nem lát? Mit tesz ilyenkor? – teszi fel a kérdést egy nyilatkozatban Sangbae Kim, az MIT gépészmérnök professzora, és a robot egyik tervezője. – Ilyenkor segíthet a látást nélkülöző helyváltoztatás. Nem akarunk túlságosan a vizualitásra támaszkodni.”

A cél, hogy a robot vizsgálat céljából az emberek által megközelíthetetlen helyekre, például az atomerőművek belsejébe is eljuthasson, olvasható az MIT egyik közleményében.

„A veszélyes, piszkos vagy nehéz munkát távvezérelt robotokkal sokkal biztonságosabban lehet elvégezni" – mondja Kim. Megeshet azonban, hogy a szerkezetek valami miatt nem látnak a műveletek helyszínén. Mi több legutóbb a fukusimai atomerőműbe irányított egyik robot kamerája konkrétan „megsült”. A csapat éppen ezért inkább olyan algoritmusokkal és érzékelőkkel látta el a robotot, amelyek propriocepcióval, avagy a különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelésével ajándékozták meg azt.

Cheetah 3 számára a nyújtózás, illetve a testének eltekerése sem okoz gondot. Elméletileg előrejelző (prediktív) algoritmusok akadályozzák meg, hogy elvágódjon. További (képre kattintós) videók:

Forrás: MIT

Forrás: MIT

Forrás: MIT

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: The Verge)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés