hirdetés
hirdetés

Energetika

Az MI találkozása a napelemmel

Floridai tudósok gépi tanulási algoritmussal próbálják identifikálni a felpermetezhető napelemek optimális alapanyagát.

hirdetés

A Közép-Floridai Egyetem egyik kutatócsoportja kifejlesztett egy mesterséges intelligenciát, amely a perovszkit nevű, speciális szerkezetben felépülő folyadékokon végzett vizsgálódásai segítségével hatékony, felpermetezhető napelemek létrehozását segítheti elő.

Az úgynevezett „perovszkit napelemek” (PSC-k) a szokványos, szilikon alapú társaikhoz hasonlóan a napfényt szintén át tudják alakítani energiává.

A tudósok már több mint egy évtizede kísérletezgetnek a koncepcióval, ám mindmáig nem tudtak egy igazán életképes, költség- és energiahatékony recepttel előrukkolni.

A kutatók számos, a perovszkitot tanulmányozó szakmai értekezésben adatpontok százain futtatták keresztül a gépi tanulási algoritmusukat. Állítólag ilyen módon sokkal könnyebb lesz megtalálni a speciális formulát.

A floridai szakemberek megfigyeléseinek eredményei részletesebb formában az Advanced Energy Materials nevű folyóirat hasábjain látták meg a napvilágot.

Elméleti, szennyezésmentes ABX3 képletű perovszkit ábrája. A piros gömbök X iont, általában oxigént (O2−), a kék gömbök B iont, általában kis átmérőjű fém kationt, például titániont (Ti4+) a zöld gömbök pedig A iont, nagyobb fémiont, például kalciumiont (Ca2+) ábrázolnak (Forrás: Wikipédia)

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: Futurism)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[247775] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés