hirdetés
hirdetés

Építőipari hitelezés

Az irodaházak és a rozsdaövezetek lehetnek a nyertesek

Mivel a kockázatok felmérése sokkal nehezebbé vált, a bankok az építőipari vállalkozások hitelezésekor a korábbinál is körültekintőbben járnak el. A lakásprojektek a vesztesek, az irodák és a megújulóenergia-projektek a győztesek között lehetnek.

hirdetés

A jelenlegi veszélyhelyzetben a mélyépítésnél – az út-, híd- és vasútépítés területén – nincsenek gondok, hiszen ott aránylag kisebb az élőmunka igény, sok munkafolyamatot gépek végeznek, a problémák inkább a magas-, azon belül is főként a lakásépítés területén jelentkeznek – adott rövid helyzetképet Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. A folyamatban lévő nagyobb beruházások nem álltak le, viszont az új beruházások indításával már óvatosabbak a befektetők. Ennek megfelelően a kisebb és kevésbé likvid építőipari cégek körében fokozódnak a fizetőképességi problémák.

A szektor legnagyobb kockázata a vállalatok alultőkésítettsége, egy-egy beruházás finanszírozásához csak kis önerőt tudnak megmozgatni, így nagyobb hitelekre van szükségük, ám jelentős részük nem hitelképes. Az építőipari vállalkozások esetében a bankok óvatosak, mert egyre több a kiszámíthatatlan tényező, amely kockázatossá teszi a hitelezésüket. A bankok pár éve már könnyebben hiteleznek építkezéseket, de még mindig az irodaházakat preferálják a lakásprojektekkel szemben. A generálkivitelezők, vagyis a nagy, tőkeerős építőipari vállalatok garanciáért fordulnak a bankokhoz vagy importbeszerzéseik kiszámítható árú finanszírozását szeretnék biztonságban tudni, míg a jobbára kkv-k alkotta alvállalkozók a likviditás – bérfizetés, tőke, forgóeszköz-beszerzés – fenntartása miatt folyamodnak hitelért. Az építőipari kockázatokhoz hozzájárul az infláció és az üzemeltetési költségek növekedése, melyek főleg a lakáspiacot érintik, így érthető, ha a hitelintézetek pozitívabbnak ítélik az állami és önkormányzati infrastrukturális beruházások körét – magyarázta Krisán László.

Krisán László vezérigazgató, KAVOSZ
Krisán László vezérigazgató, KAVOSZ

Irodák és megújuló beruházások előnyben

A koronavírus egy korábban sosem tapasztalt helyzetet teremtett számos piacon, egyes szektorokat kevésbé, másokat jelentősen vagy egyenesen kritikusan érintett a vírus terjedésének megállítására vagy lassítására hozott európai, illetve világszintű intézkedések – írta lapunk kérdésére az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Főosztálya. Az egyik legkritikusabb terület a turizmus, részben a határok lezárása, részben a bizonytalanság miatt egyébként is visszaeső utazási kedv miatt. Azokban az országokban, ahol az OTP Csoport jelen van, a szállodák jellemzően vagy hatóságilag vagy önkéntesen bezártak, és amelyek nyitva tartanak, azok is veszteségesen működnek, minimális foglaltsággal. Az átlagnál erősebb érintettségű a kiskereskedelmi szektor is – a bevásárlóközpontokat számos országban kötelezően bezárták vagy működésüket (például a nyitvatartási idejüket) korlátozták, illetve a vírustól való félelem miatt nagyon jelentősen csökkent ettől függetlenül is a látogatószám, de vannak a vírus által nem, vagy nagyon alacsonyan érintett szektorok is. Ilyen például a megújulóenergia-ipar vagy az irodapiac is. A jelen helyzetben nehéz a közép és hosszú távú kockázatok felmérése, ezért az OTP Bank a különösen érintett szektorokban óvatosabb akvizíciós politikát folytat, azaz új ügyleteket csak körültekintő módon, a kockázatok megfelelő kezelése esetén finanszíroz, de változatlan a finanszírozási kedv – például – a megújuló energia szektorban. Az OTP Bank szakértői folyamatosan figyelik a helyzetet és elemzik ennek rövid-, közép- és hosszú távon várható hatásait az egyes szektorokban. Ezzel együtt a banki munkamenet folyamatos, az üzleti terület továbbra is keresi a jó hitelkihelyezési lehetőségeket és változatlanul történnek új hitelkihelyezések, az OTP Bankra korábban is jellemző prudens működési elvek, illetve megfontolt kockázatkezelési folyamatok mellett – hangsúlyozta a pénzintézet.

Lakásprojektek: csökkenő tendencia

A Takarékbank vállalati üzletágának tapasztalata szerint a lakásprojekt-finanszírozások mértéke a koronavírus megjelenésétől függetlenül is csökkent az elmúlt háromnegyed évben. A kivitelezési költség elmúlt két évben tapasztalt növekedése, az áfa visszaemelkedése 27 százalékra, a lakásárak robbanásszerű növekedése egy olyan pontig ért el, ahol a fizetőképes kereslet már sokkal alacsonyabb mértékben tudta felszívni a kínálatot és a beruházók profitrátája is csökkent – mondta el lapunknak Morvai Zsolt, a pénzintézet vállalati üzletágának igazgatója. Mindezek nyomán 2019 második felétől már jóval kevesebb új fejlesztés indult el a piacon, ami lakásátadásokban nem is az idei évet, inkább a 2021-es évet fogja érinteni. Vagyis 21-ben és 22-ben lényegesen kisebb lesz a kínálat, a kivitelezési költségek várhatóan valamelyest csökkenhetnek, viszont az alacsony kamatkörnyezet megmarad. Ebben a piaci helyzetben mindenképpen érdekes lehet a rozsdaövezetben tervezett 5 százalékos áfájú projektek vizsgálata. A bank jelenleg a jogszabályok megjelenését várja és utána tud majd pontosabb üzleti tervet felállítani a finanszírozásra. Projektoldalról továbbra is kedvező környezetben látják ugyanakkor az irodafejlesztéseket. Az üresedési ráták nagyon alacsonyak európai összehasonlításban is, a kivitelezői árak várható csökkenése újabb lökést adhat ennek a szegmensnek. Az energetikai projektek közül továbbra is sláger a napelemberuházás: jól számítható bevétellel és megtérüléssel bírnak ezek a projektek. Az építőipari cégek közül azokat keresik a Takarékbank munkatársai finanszírozási céllal, amelyek jó megrendelésekkel rendelkeznek, több lábon állnak és pénzügyi bonitás tekintetében is megfelelő kockázatot képviselnek – hangsúlyozta Morvai Zsolt.

Morvai Zsolt vállalati üzletág igazgató, Takarék Csoport
Morvai Zsolt vállalati üzletág igazgató, Takarék Csoport

NHP Hajrá: az Indotek eladásra kínál ingatlanokat

A hazai ingatlanpiac újbóli fellendülését is segítheti az MNB által meghirdetett NHP Hajrá! program, amelynek keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások ingatlanok vásárlására is fordíthatják a hitelösszeget. Az Indotek Group például több mint 60 olyan, a konstrukció igénybevételével megvásárolható ingatlannal rendelkezik, amelyek az ország mintegy 50 pontján helyezkednek el, számos régióban lefedve ezzel a kkv-k igényeit. A vállalkozások akár ingatlanok vásárlására is fordíthatják a felvett hitelösszeget, ezzel átlépve a bérlői státuszból tulajdonosiba, hiteltörlesztéssé konvertálva a bérleti díjat. A relatíve alacsony, fix kamatozásból és a hosszú lejáratból adódóan növekedhet a hitelfelvevő pénzügyi stabilitása, a tulajdonosi státuszban beállt, imént említett változás pedig megszünteti a bérbeadóval szembeni kitettséget. A program ebből következően az ingatlanpiacra is élénkítő hatással lehet, hiszen a kereslet növekedésével az értékesítésre kínált ingatlanok száma is ugrásszerűen megnőhet.

Nézik a koronavírus-ellenállóságot is

Az UniCredit Bank Hungary továbbra is elkötelezett az erős fundamentumokkal rendelkező projektek finanszírozása iránt. „Ugyanakkor mint prudens és hosszú távú szemlélettel rendelkező gazdasági szereplő, mi sem hagyhatjuk figyelmen kívül a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatásait, melyeket minden hitelkérelem esetén kiemelten vizsgálunk. Továbbra is szívesen finanszírozzuk tapasztalt és pénzügyileg erős beruházók projektjeit, amelyek hosszú távú cash-flow termelő képességét erősnek látjuk. Más szóval erős és hosszú távú bérleti szerződésekkel biztosított projektek finanszírozására továbbra is nyitottak vagyunk beruházási vagy akár építési szakaszban is” – tájékoztatta a GyártásTrendet Pető Gábor, az UniCredit Bank ingatlanfinanszírozási igazgatója.

Az építőipari nagyvállalatok és kkv-k hitelezésénél a CIB Bank továbbra is kiemelten vizsgálja az adott cég hosszú évekre visszanyúló, megbízható pénzügyi, működési és tulajdonosi hátterét, valamint a diverzifikált megrendelés-portfólió meglétét, a megrendelés-állomány újragenerálását – hangsúlyozta lapunknak Szabó Balázs, a CIB Bank vállalati üzletágának vezetője. „A koronavírus-járvány miatt folyamatainkon nem változtattunk, tartjuk az esetleges jogszabályi és termékelvárásokat. Most kifejezetten odafigyelünk arra, hogy a jelenlegi kivitelezések során a koronavírus-járvány hogyan érintheti az adott építőipari céget, és külön szabályok szerint bíráljuk el azokat az igényeket, amelyek közvetlenül a koronavírushoz kapcsolódnak. Célunk, hogy segítsük meglévő és új ügyfeleink üzletmenetét, beruházási és növekedési terveit. A CIB Bank által nemrég nyitott tízmilliárd forintos hitelkeret több mint 10 százalékát építőipari vállalatokra fordítottuk, így a jelenlegi járványhelyzetben jelentős kihelyezhető forrással segítjük a magyar gazdaság szereplőit” – mondta.
A CIB Bank tovább finanszírozza az építőipari kisvállalatokat is. „Megismerjük a koronavírus-járvány gazdálkodásukra gyakorolt hatását, az arra adott reakcióikat, és ennek alapján döntünk hitelezésükről. A kisvállalatok jól kezelik a pandémia okozta helyzetet, és az újonnan nyíló finanszírozási (NHP Hajrá) és fedezeti programok (Garantiqa Krízis Garanciaprogram) is támogatják a kedvező forráshoz jutást, amiben a CIB Bank továbbra is partnerük” – emelte ki Szabó Balázs.

Szabó Balázs vállalati üzletágvezető, CIB Bank
Szabó Balázs vállalati üzletágvezető, CIB Bank

A válsághelyzetben több új konstrukció is megjelent a piacon, az államilag támogatott lehetőségek közül a Széchenyi Kártya Program (SZKP) új hitelei emelhetők ki. Az SZKP-ban stabilan magas, 12 százalékos az építőipar részaránya az új kihelyezéseken belül; ez az arány az év első negyedében lassan emelkedő tendenciát mutatott a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel konstrukciónkon belül – tájékoztatott Krisán László. Az SZKP új konstrukciói az építőipari vállalkozások számára is előnyös feltételeket kínálnak. A munkahelyek megőrzését szolgálja a Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel, a napi működés finanszírozására, illetve a likviditási biztonság megteremtésére az ehhez kapcsolódó Széchenyi Folyószámlahitel Plusz vehető igénybe, a vállalkozás működtetéséhez szükséges forgóeszközök beszerzéséhez a Széchenyi Likviditási Hitel, a fejlesztések, beruházások forrásainak megteremtéséhez a Széchenyi Beruházási Hitel Plusz nyújthat segítséget.

Csaba Ferenc
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[256350] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés