hirdetés
hirdetés

Információbiztoság

Az ipari számítógépek 40 százalékát érte támadás

A Kasperksy Lab tette közzé felmérését, amelyből kiderül: tavaly a technológiai szektor nagyvállalati számítógépeinek 40 százalékát érte kibertámadás a második fél évben.

hirdetés

Az összegzés szerint a támadások három legfőbb forrása: az internet, a mobil adattároló készülékek, valamint a rosszindulatú e-mailek és beágyazott forráskódok.
A Kasperksy Lab szakembereinek célzott kutatásai alapján megállapítható, hogy tavaly a második fél évben a kártékony-program letöltést és a hozzáférést adathalász weboldalakhoz a vizsgált számítógépek 22 százalékán blokkolták. Eszerint majdnem minden ötödik készülék legalább egyszer találkozott fertőzött forrással.

Ugyanakkor az internet nem az egyetlen dolog, ami veszélyezteti a számítógépes biztonságot – állapították meg a szakértők. A kutatás időszakában a vizsgált számítógépek 10,9 százaléka jelzett kártékony programot, amint egy mobil adattároló eszközt csatlakoztattak.

Az ipari számítógépek 8,1 százaléka blokkolt már e-mailen keresztül érkező rosszindulatú programot. A legtöbb esetben a támadók adathalász e-maileket használnak, hogy eltereljék a felhasználó figyelmét, és a leggyakrabban olyan dokumentumnak álcázzák a rosszindulatú fájlokat, mint például MS Office- vagy PDF-fájlok.

A Kaspersky Lab jelentése megállapítja többek között, hogy minden negyedik célzott támadást, amelyet a Kaspersky Lab észlelt, ipari vállalatok ellen indították: 20 ezer különböző kártékonyprogram-mintát találtak az ipari automatizálási rendszerekben.

A Kaspersky Lab 2016-ban 75 biztonsági rést talált, amelyek közül 58 a kritikus sebezhetőség maximumát érte el - tartartalmazza a közlemény.

(forrás: GyártásTrend/MTI)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés