hirdetés
hirdetés

Hannoveri Vásár 2018

Az ipar 4.0 a következő szintre lép

Az iparban a hálózatépítés teljesen új üzleti formákat, munkát és együttműködést teremt. Az eredmény: nagyobb versenyképesség, jobb munkahelyek és új üzleti modellek. 

hirdetés

Az automatizálás és az energiatermelés, az intralogisztika és az informatikai platformok, valamint a mesterséges intelligencia kölcsönhatása elősegíti az ipar digitális átalakítását. Vezető témáján keresztül, az „Integrált ipar – csatlakozás és együttműködés” jegyében az idei Hannoveri Vásár az ebben rejlő potenciálokat mutatja be április 23. és 27. között.

A digitális átalakulás megtapasztalható

A gyár- és energiatechnológia egyre hatékonyabbá válik, az adatok kiértékelésének lehetőségei, az ipari informatikai platformok pedig ösztönzik a piacot. Ehhez csatlakozik még a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás, amely képessé teszi a gépeket arra, hogy döntéseket hozzanak. A termelési láncok alkalmassá válnak a digitális szimulációra, a prediktív karbantartás válik az egységes, innovatív üzleti modellé, új szereplők jelennek meg a piacokon, és az ipar határai egyre inkább elhomályosulnak.

„A Hannoveri Vásár az a hely, ahol mindenkihez testközelbe kerül az ipar 4.0 gyors fejlődése és annak következményei – hangsúlyozza Jochen Köckler, a rendező Deutsche Messe AG igazgatóságának elnöke. – A világ minden tájáról érkező vállalatok robotokat, automatizálási technológiát, informatikai megoldásokat és szoftvereket, valamint hálózati platformokat mutatnak be. Hannover tehát az ipari 4.0 „pacemakere”. Az ipar digitális átalakulása mint általános rendszer csak itt, Hannoverben tapasztalható meg.”

Testközelbe hozza a digitalizációt (forrás: Deutsche Messe)
Testközelbe hozza a digitalizációt (forrás: Deutsche Messe)

Az „Integrált ipar – csatlakozás és együttműködés” vezető téma minden iparág számára rendkívül fontos. Manapság például az ember-robot együttműködés gyakorlatilag bármilyen méretű vállalatnál könnyedén a termelésbe iktatható. Vagy vegyük például a digitális ikerpárt: egy termék virtuális képe, valamint a gyártó- és az ügyféladatok kombinálása lehetővé teszi az optimalizált gyártási folyamatokat. Az új összekapcsoltság megváltoztatja a gyárban a munkavállaló szerepét is, aki ma már közvetlen hozzáférést kap az összes releváns gyártási és gépadathoz, és akit intelligens gépek segítenek a döntéshozatali folyamat során.

Az energiaszektorban a digitalizálás és a hálózatépítés gyorsan fejlődik. A virtuális erőművek a különböző termelők energiáját a villamosenergia-hálózatba táplálják. Az energiaátmenet és az elektromobilitás tekintetében a hálózatépítés hatalmas előrelépést jelent. Az elektromos meghajtású járművek erőforrásként használhatók,  villamos energiát szállítanak a fogyasztóknak a hálózati ingadozások stabilizálása érdekében.

Kulcsfontosságú szerepet játszanak az ipari informatikai platformok. A különböző forrásokból származó nagy mennyiségű adatgyűjtés, elemzés és egyesítés a megfelelő ipari know-how-kal együtt lehetővé teszi az internetes szolgáltatások fejlesztését a klasszikus ipari határokon túl.

Kölcsönhatásban az intralogisztikával

Az ipar 4.0 keretein belül a termelési logisztika és a logisztikai vállalatokra vonatkozó követelmények is megváltoznak. Az ügyfelek kívánságai egyre egyedibbé válnak, és megoldásokat sürgetnek – egyetlen forrásból. Ez a trend jellemzi az intralogisztikai vásárt, a hannoveri Vásárral egyidőben zajló és az összekapcsolt ellátásilánc-megoldások vezető témát választó Cematot. Tehát az ipar 4.0 és a logisztika 4.0 együttese átfogóan jelenik majd meg a Hannover Kiállítási Központban.

A 4.0 megoldások az intralogisztikát sem hagyják érintetlenül
A 4.0 megoldások az intralogisztikát sem hagyják érintetlenül

„Ha a vállalatok versenyképesek akarnak maradni, akkor a saját határaikon túl kell hálózatba kapcsolniuk és digitalizálniuk az ellátási láncukat. Számos vállalat szembesül a logisztika 4.0 koncepció megvalósításának kérdésével. A Cemat megadja a választ, a fő hangsúlyt az ipar 4.0 és a logisztika 4.0 közötti kölcsönhatás bemutatására helyezzük” – mondja Marc Siemering, a Deutsche Messe AG energia és logisztika üzletágának vezetője.

Emellett több mint 80 kísérő fórum és kongresszus egészíti ki a vezető témát, és erősíti a Hannoveri Vásár innovációs platform és a trendek úttörője szerepét.

(forrás: Hannover Messe/GyártásTrend)
hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés