hirdetés
hirdetés

Német iparvállalatok

Az innováció több forgalmat eredményez

A Német Ipari Szövetség (BDI) a kis- és középvállalatok körében végzett legfrissebb és eredményeit tekintve december első napjaiban nyilvánosságra hozott felmérése szerint az aktuális gazdasági helyzetet jónak megítélő vállalatok aránya a korábbi, ez év júniusi felmérés eredményéhez képest 53 százalékról 46 százalékra esett vissza, az aktuális helyzetről negatívan nyilatkozó vállalatok aránya ugyanakkor 9 százalékról csaknem megduplázódott, 17 százalékra emelkedett.

hirdetés

A konjunkturális fejlődés jelenlegi két meghatározó eleme egyes európai államok eladósodása és a növekedés struktúrális akadályai. Az ipari tevékenység németországi gazdaságpolitikai keretfeltételei a felmérés során megkérdezett vállalatok szerint kis mértékben romlott; így azokat ma az ipari vállalatok 38 százaléka jellemezte a „jó“ vagy a „nagyon jó“ jelzővel, öt százalékkal kevesebben, mint a legutóbbi, késő tavaszi felméréskor. Borúlátóan főként az exportorientált vállalatok tekintenek a jövőben.

„Jó hír, hogy a kis- és középvállalatok hangulata alapvetően továbbra is pozitív“, mondta a felmérés berlini bemutatásakor Arndt G. Kirchhoff, az ipari és a munkaadói szövetség közös, kkv-szektorért felelős bizottságának elnöke. „Kevésbé jó hír, hogy a perspektívák nagyon bizonytalanok. Sok vállalat sodródik és hónapról hónapra tervez.“

A felmérés tapasztalatai azt mutatják, hogy az ipari kis- és középvállalatok értékesítési piacai sorában egyre nagyobb szerepet játszik a „nagy küszöbországok“-nak nevezett országcsoport. Mint Kurt Demmer, az IKB német ipari bank vezető közgazdásza hangsúlyozta, a kkv-szektornak egyre fontosabb, hogy ne csak erőteljes értékesítési tevékenységgel, hanem termeléssel és fejlesztéssel is jelen legyen a célországokban. „Az export egy részét helyszíni, azaz külföldön végzett termelés fogja kiváltania, ezért Németország egyre kevésbé fog részt venni az export-világbajnoki címért vívott küzdelemben.“ Ez azonban nem fenyegeti a németországi munkahelyeket.

A termeléskihelyezés nyomán a szövetségi köztársaságban is keletkezhetnek új munkahelyek
A termeléskihelyezés nyomán a szövetségi köztársaságban is keletkezhetnek új munkahelyek

„Elsősorban új, pótlólagos értékesítési lehetőségek kihasználásáról – és nem a termelés költségokokból adódó kihelyezéséről van szó“, figyelmeztett Demmer, aki szerint a termeléskihelyezés nyomán a szövetségi köztársaságban is keletkezhetnek új munkahelyek, mert a tevékenység nemzetközi válásában számos új funkció, pl. tervezés és vezérlés kerül kialakításra és a termékekhez kötődő szolgáltatások kínálata is bővül.

A német kis- és középvállalatok versenyképességük megőrzése érdekében egyre erősebben végeznek innovációs tevékenységet. A felmérés során megkérdezett vállalatok több mint fele, (54 százaléka) folytat kutatási- és fejlesztési tevékenységet. A termékfejlesztési tevékenységet folytató vállalatok aránya a 2010. évihez képest 5 százalék-ponttal, 49 százalékra, míg a termelési folyamattal kapcsolatos innovációs tevékenységet a két évvel korábbinál hét százalékponttal többen, a megkérdezett vállalatok 46 százaléka folytat.

„A magas bérköltségek ellenére a vállalatok a németországi telep-helyeken is versenyképesek maradnak, ha egy más helyen valódi többlet-értéket kínálnak. Ez a többlet-érték pedig a jövőben sokkal inkább az innovációban keresendő“, fogalmazott Peter Englisch, az Ernst & Young szakértője. A kutatásra és fejlesztésre fordított befektetések közvetlenül kifizetődnek. „A tanulmány azt mutatja, hogy a kis- és közepes nayságú iparvállalatok összforgalmuk nem egészen négy százalékát fordítják, de innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal annak csaknem 10 százalékát tudják realizálni. Innovációs tevékenységet megéri folytatni“, hangsúlyozta a szakértő. Ez pedig annak fontosságát igazolja, hogy Németország az innovációs tevékenységre ösztönző környezetet kínáljon vállalatai számára.

A témához tartozik, hogy a Szövetségi Gazdasági és Technológiai Minisztérium (BMWi) által ugyancsak december első napjaiban nyilvánosságra hozott adataok szerint a német ipari vállalatok októberben mennyiségben 3,9 százalékkal több rendeléshez jutottak, mint egy hónappal korábban; ez pedig egyrészt – messze meghaladja az előzetes várakozásokat, másrészt - a legerőteljesebb növekedés 2011 januárja óta. További jó hír, hogy a korrigált szeptemberi adatok is kedvezőbbek az előzetesnél, akkor ugyanis nem 3,3, hanem csak 2,4 százalékos volt a csökkenés. A növekedés jórészt a külföldi (6,7 százalékos), azon belül az átlagot meghaladó nagyságú euró-övezeten kívüli növekedésnek köszönhető, miközben a belföldi rendelésállomány csak 0,4 százalékkal bővült. Két havi összehasonlításban a szeptember-október havi rendelési volumen 0,9 százalékkal alacsonyabb volt a július-augusztusinál; míg a tavaly szeptember-októberihez képest a visszaesés 3,1 százalékos.

Juhász Imre
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
Cikk[119536] galéria
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés