hirdetés
hirdetés

Építőipar koronavírus után

Az építőipari kilátásokról kérdeztük a Cordiát

Földi Tiborral, a Cordia vezérigazgatójával beszélgettünk az építőipari, ezen belül a lakáspiaci kilátásokról.

hirdetés

Gyártástrend: Mire számít az építőiparban, a lakáspiacon a következő időszakban?
Földi Tibor: Magyarországon jelenleg is zajlanak azok a korábban megkezdett fejlesztések, amelyek átadása 2021-ben és 2022 elején várható. Ezekben a projektekben az előértékesítettség magas, a legtöbb projekt finanszírozása biztosított, így az építőiparban továbbra is folyik a munka, továbbra is vannak megrendelések.

GyT.: Hogyan alakulhat az új építésű lakások kereslete idén?
FT.: Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy mennyi ideig fognak tartani a Covid-19-járvány gazdasági hatásai, de várakozásaink szerint biztosan több hónapig. Arra számítunk, hogy az előttünk álló, nem túl hosszú időszakban az új lakások iránti kereslet átmenetileg csökken. Mindeközben a jó hír az, hogy a bankrendszer sokkal jobb állapotban van mint 2008-ban, a magyar gazdaság összehasonlíthatatlanul erősebb, a lakosság eladósodottsága sokkal alacsonyabb és forintban van, rengeteg tartalék áll rendelkezésre, és – ami különösen fontos – nincs itthon ingatlanpiaci buborék.

GyT.: A cég pozíciója mennyire stabil?
FT.: A Cordia pozíciója szilárd: minden projektünkhöz rendelkezünk a szükséges önerővel, az elindult fejlesztéseinkhez megvan a finanszírozás, a lakóingatlan-projektekben magas az előértékesítettség. Ez azt jelenti, hogy ahogyan a múltban, most is végig visszük az elindított projektjeinket és folytatjuk a további fejlesztések előkészítését, a vevőink számíthatnak ránk.

Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója
Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója

GyT.: Hogy látja a lakásvásárlások kilátásait?
FT.: Úgy látjuk, hogy bár több ingatlantípus jövedelemtermelő képessége biztosan át fog értékelődni, a lakások szerepe várakozásaink szerint erősödni fog, különösen a régiónkban, ahol hagyományosan magas a tulajdoni arány és a saját tulajdonú otthon jelent ma is biztonságot és menedéket az emberek számára. A mostani helyzet bizonyítja azt, hogy a lakás nem csak otthon: olyan funkcióknak is biztonságos helyet képes adni, mint a home office, vagy a digitális távoktatás.

GyT.: Magyarországon az állam a legnagyobb építőipari megrendelő, így ő tud legjobban élénkíteni válság idején. Mit várnak az államtól ezen a téren?
FT.: Miközben számos más nemzetgazdasági ágazat leállni kényszerült, nálunk az építkezések szinte változatlan intenzitással folytatódtak, így az ingatlanfejlesztések hozzájárulnak a hazai gazdaság ellenállóképességének növeléséhez, hiszen jelentősen képesek csökkenteni a koronavírus miatt kialakult gazdasági válság negatív hatásait. Más iparági szereplőkkel együtt úgy látjuk, hogy azért, hogy ez a hatás fennmaradhasson, kormányzati intézkedésekre van szükség – itt jó iránynak tartjuk és üdvözöljük a rozsdaövezeti fejlesztések 5 százalékos áfakulcsát. Véleményünk szerint nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos, hogy fent lehessen tartani a kivitelezési munkák folyamatosságát. Az elmúlt hetekben fontos kormányzati döntések születtek, amelyek bizonyosan hozzá fognak járulni a működés biztonságos fenntartásához, sőt, még a gyorsításához is.

GyT.: A Cordia milyen intézkedéseket hozott a koronavírus gazdasági hatásai mérséklése érdekében?
FT.: Természetesen az építőiparban is érezhetőek a koronavírus-járvány kedvezőtlen rövidtávú hatásai, hiszen az ellátási láncok akadozása és a külföldi építőipari munkások hazautazása – átmenetileg - fennakadásokat okoz. A kivitelezési munkák ugyanakkor a meglévő létszámmal folytathatók, hiszen ezekben a munkafázisokban alacsony a munkavállalók sűrűsége, így a megfelelő egészségügyi intézkedésekkel minimalizálható a járvány terjedésének kockázata.

A Covid-19 járvány közepette a Cordia számára is a biztonság a legfontosabb: ennek szellemében a hazai piacon elsők között alakítottuk ki az ingatlanvásárlás új, biztonságos, a folyamat minden egyes lépését lefedő online megoldását. Ez azt jelenti, hogy a vevők immár úgy választhatják ki és vásárolhatják meg új otthonukat, hogy nem mozdulnak ki hazulról: ez alól még a szerződés aláírása és a birtokba adás sem jelent kivételt. A teljes körű szolgáltatás fontos eleme, hogy a Cordia tapasztalt, több száz otthon berendezését maga mögött tudó property management csapatára rábízhatóak a megvásárolt lakás komplett lakberendezési feladatai is. Ez most különösen kényelmes és biztonságos megoldást jelent, hiszen sokan – óvatosságból – továbbra sem szívesen látogatnak el a bútor- és lakberendezési üzletekbe.

A Cordia és a teljes Futureal-csoport rendkívül komolyan veszi a jelenlegi helyzetet: irodai munkatársaink ezért dolgoznak otthonról, ezért döntöttünk a teljes körű online ügyintézés bevezetése mellett, és ezért határoztunk úgy, hogy összesen több mint 300 millió forinttal támogatjuk a járvány elleni küzdelmet Magyarországon, Romániában és Spanyolországban is. A felajánlott összeg első részét a magyar kormány által létrehozott, önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport, a Segítünk Egymásnak felhívására utaltuk át, míg a fővárosi intézkedéseket 50 millió forinttal támogattuk.

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kiadónk társoldalai

hirdetés